Maria Desmirean, manager executiv Curtea Veche Publishing, despre albumul #rezist: „Rolul cărţii este esenţial: ne informează şi nu ne lasă să uităm” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Editura Curtea Veche Publishing a lansat încă din perioada de început a protestelor #rezist ideea publicării unui album care să documenteze acţiunile civice, protestele de stradă, mesajele protestatarilor. Acest album –  #rezist. Proteste împotriva OUG 12/2017 – a ieşit deja din tipar. Poartă semnătura a peste 150 de fotografi şi cuprinde texte semnate de Vintilă Mihăilescu, Andrei Oişteanu, Paula Herlo, Mircea Toma, Dragoş Bucurenci, Ioana Popescu, Liviu Papadima şi Cristian Şimonca. Fondurile strânse din vânzarea albumului #rezist vor fi donate ONG-ului Funky Citizens, care desfăşoară proiectul factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile şi declaraţiile publice din România.

Am întrebat-o pe Maria Desmirean, manager executiv Curtea Veche Publishing şi vicepreşedinte al Asociaţiei Curtea Veche, de ce au ales să publice acest album-capsulă a timpului şi care este misiunea editurilor în aceste vremuri tulburi.

#rezist. „Rolul cărţii este esenţial: ne informează şi nu ne lasă să uităm”

Cum aţi luat decizia de a publica acest albumul #rezist?

Am primit mai multe propuneri atât de la colaboratori de-ai noştri, cât şi de la persoane care au fost active în timpul protestelor şi care şi-au dorit să le documenteze pentru a păstra în timp atmosfera acelor zile şi mesajele inteligente, de un umor irezistibil. Şi în străinătate se documentează mişcărie sociale, este o uzanţă firească în lumea editorială. Spre exemplu, ca urmare a Women’s March au apărut deja o serie de albume care arhivează mesajele principale ale acţiunii din Statele Unite.

Serile petrecute în Piaţa Victoriei ne-au făcut să ne dăm seama de puterea pe care o putem avea; un lucru prea puţin trăit şi conştientizat de către români până acum. Credem că este important să ne amintim acele sentimente şi trăiri. Pentru aceasta rolul cărţii este esenţial: ne informează şi nu ne lasă să uităm.

L-aţi gândit ca fiind o luare de poziţie a editurii faţă de situaţia politică? Se poate spune că este un album-statement pentru editură?

O editură ar trebui să fie întotdeauna un loc al discuţiilor, un loc unde ideile circulă din toate direcţiile. Spre exemplu, dacă un autor susţine o anumită teză, noi suntem întotdeauna curioşi să aflăm şi ceea ce au de spus cei care îl contestă. Doar ascultând argumentele ambelor părţi putem face o analiză critică proprie. Şi considerăm că este important ca noi să punem la dispoziţia cititorilor aceste argumente şi fiecare să aibă discernământul să decidă pentru sine.

Foto: Dragoş Bucurenci

Cum aţi făcut selecţia fotografiilor/a fotografilor care să contribuie la acest album?

Selecţia a fost realizată de către echipa noastră editorială din câteva mii de fotografii pe care le-am primit. Albumul #rezist. Proteste împotriva OUG 12/2017 conţine în jur de 150 de imagini pe care echipa noastră le-a considerat reprezentative pentru proteste. S-a ţinut cont de mesajele transmise şi de capacitatea lor de a surprinde starea de spirit şi trăirile din acele momente.

Textele autorilor sunt pe cât de personale, pe atât de puternice. Cum s-a conturat grupul de autori aleşi pentru volum? Ce idee i-a unit?            
Acest volum a apărut datorită entuziasmului şi generozităţii unui număr impresionant de colaboratori din diverse arii de activitate: sociologie, jurnalism, activism civic etc. Au fost o parte din vocile care s-au auzit în Piaţa Victoriei şi care au reuşit să radiografieze şi să explice schimbarea de paradigmă a protestelor din ultimii ani, tranziţia societăţii româneşti de la protestele din anii ’90, schimbarea mentalităţii şi a percepţiei datoriilor cetăţeneşti ale noilor generaţii.

Cum s-a ajuns la colaborarea cu Funky Citizens/Factual.ro? De ce consideraţi că este necesar să aibă sprijinul editurii (şi implicit al cumpărătorilor de carte)?

În condiţiile în care vorbim tot mai mult despre fake news, este important să existe presă independentă şi surse de încredere de unde să ne putem informa corect. Factual.ro este o platformă de fact checking politic şi are la bază ideea libertăţii de exprimare, dar în acelaşi timp şi obligaţia oamenilor politici de a-şi asuma responsabilitatea pentru declaraţiile şi acţiunile lor. Este crucial să ne formăm părerile bazându-ne pe informaţii corecte. Presa independentă ar trebui sprijinită de către noi toţi şi educaţia, în general, ar trebui să fie o prioritate şi o preocupare constantă a societăţii.

Aşa cum istoria orală spune povestea întâmplărilor prin vocea celor care au participat la evenimente, acest volum pare să îşi propună să documenteze „istoria vizuală” a unui moment important. Îşi propune volumul #rezist să fie o capsulă a timpului pentru generaţiile viitoare?
Cred că acesta este rolul cărţilor. Demersurile editoriale sunt nevoite să se adapteze vitezei cu care se întâmplă acum lucrurile şi noi am încercat să surprindem „la cald” evenimentele.  Mai mult, ştim că generaţiile tinere preferă să se informeze vizual, fie că vorbim de fotografii sau filme, de aceea am considerat că ideea unui album ar fi ideală pentru a transmite generaţiilor viitoare mesajele celor prezenţi la proteste.

Foto: Anda Ignat

Veţi continua acest demers, dacă situaţia pe plan politic şi civic va continua? Va exista un #rezist 2.0? V-aţi gândit şi la alte cărţi care ar putea continua demersul civic al editurii (prin temele abordate, prin astfel de volume sau prin evenimente)?
Am mai primit între timp propuneri de realizare a unor cărţi care să documenteze atât protestele din februarie 2017, cât şi istoria protestelor pornind de la Revoluţie. Considerăm că aceste cărţi-mărturii sunt demersuri absolut necesare pentru o societate care doreşte să îşi cunoască şi descifreze istoria recentă.

Care credeţi că este rolul unei edituri în aceste vremuri (în raport cu situaţia politică la nivel internaţional, în raport cu temele mari de discuţie în acest moment)?
Editurile au datoria, printre altele, de a informa, de a educa, de a fi ancorate în realitate. Altfel, ştii cum se spune: poate fi periculos să gândeşti, dar să nu studiezi.

Dacă ar fi să alegeţi o fotografie, un hashtag, un slogan din cele publicate, pe care l-aţi alege?
„Data viitoare hai cu toţii la votare”. Dacă ar fi aşa, înseamnă că am învăţat o lecţie preţioasă şi că suntem pe drumul cel bun.

În pregătire la Curtea Veche Publishing

Ce titluri pregătiţi pentru următoarea perioadă?

Continuăm seria pentru copii despre istoria monarhiei în România – „Regii şi reginele noastre” cu un volum despre Regina Elena şi mai apoi cu unul despre Principesa Margareta. În continuare ne vom îndrepta atenţia spre societatea românească şi spre modelele autohtone.

Oferta editurii este una destul de variată – există un domeniu căruia îi acordaţi mai multă atenţie în acest moment?               

Într-adevăr, suntem o editură cu un portofoliu generalist, dar publicăm preponderent titluri de non-ficţiune. În continuare vrem să ne dezvoltăm portofoliul şi să ne consolidăm poziţia ca lideri de piaţă pe segmentul de dezvoltare personală şi psihologie practică. De asemenea, ne propunem să fim cu adevărat prezenţi şi activi în societatea românească, prin autorii români pe care îi publicăm şi prin programele de lectură pentru copii pe care le desfăşurăm prin Asociaţia Curtea Veche.

Anii trecuţi aţi pariat pe câţiva autori tineri, aflaţi la început (de ex. Adina Rosetti), iar aceste pariuri au fost un succes. Mai aveţi în pregătire astfel de debuturi?

Da, continuăm să publicăm autori debutanţi. Spre exemplu, anul acesta am publicat cartea Perspective scrisă de Anda Doliş, o tânără din Oneşti în vârstă de 15 ani, care are un stil percutant şi un simţ literar acut. De asemenea, încercăm să apropiem de carte experţi din diverse domenii, dar care nu sunt neapărat scriitori în sensul clasic: doctori, nutriţionişti, antreprenori, sportivi etc.

Ce cărţi-eveniment pregătiţi? (ştiu că editura are o strânsă legătură cu Casa Regală, de exemplu)

Din seria Cărţilor regale avem în pregătire un volum despre Castelul Peleş şi unul despre Castelul Bran. De asemenea, vom publica în curând cea mai cunoscută biografie a Reginei Maria – Ultima romantică – scrisă de Hannah Pakula. Urmează să apară un volum nou al celui mai cunoscut scriitor contemporan rus: Paltonul cu bridă al lui Mihail Siskin. Continuăm seria cărţilor pentru copii Save the story în cadrul căreia mari autori contemporani precum Alessandro Baricco, Mario Vargas Llosa, Jonathan Coe sau Umberto Eco repovestesc pe înţelesul celor mici marile romane ale literaturii universale. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora