Mariana Nicolesco, soprana cu cele mai multe premiere absolute la Scala din Milano - LIFE.ro

Căutare

Share this article

I s-a spus Diva Divina, Regina del Belcanto sau Primadonna Assoluta. A urcat pe cele mai mari şi prestigioase scene ale lumii, a fost invitată de Papa Ioan Paul al II-lea să cânte la Concertul de Crăciun de la Vatican şi a fost descrisă de criticii din întreaga lume drept un miracol al interpretării vocale. Mariana Nicolesco a fost soprana absolută, vocea care a scris istorie şi omul care a înţeles că misiunea sa este mult mai complexă şi şi-a oferit necondiţionat sprijinul tinerilor artişti români.

Mariana Nicolesco, o viaţă de muzică

Mariana Nicolesco s-a născut pe 28 noiembrie 1948 la Găujani, în Giurgiu, într-o familie în care muzica era aproape la fel de firească precum respiraţia. Mama ei era violonistă, însă a renunţat la carieră în momentul în care a născut-o pe cea despre care încă nu ştia că avea să ajungă pe cele mai mari scene ale lumii. A observat însă felul în care reacţiona ori de câte ori răsuna muzica din radioul aflat în casă, aşa că la 6 ani a înscris-o la Şcoala de Muzică din Braşov. A încheiat-o la vârsta de 18 ani cu concertul pentru vioară al lui Max Bruch.

Copilăria i-a fost plină de amintiri care i-au hrănit sensibilitatea şi iubirea pentru artă. Era prezentă în toate discuţiile, voia să ştie tot şi vorbea fără încetare. Dar mai presus de toate simţea iubirea părinţilor prin toţi porii, iar asta i-a dat mereu încredere în ceea ce-şi propunea să facă. A iubit disciplina de mică şi nu se dădea niciodată în lături de la muncile ce erau de făcut prin casă. Unicul lucru care îi displăcea profund era trezitul de dimineaţă, iar asta a rămas o constantă pe tot parcursul vieţii.

A vrut pentru o vreme să devină patinatoare, însă exerciţiul practic i-a arătat rapid că nu aşa îi arată viitorul. De altfel, a recunoscut că deşi a încercat multiple sporturi de-a lungul vieţii şi-a dat seama că nu era o fire potrivită pentru acest tip de activitate. Muzica a rămas însă mereu acolo, cu ea, în ea. Iar după ce a finalizat studiile Şcolii de Muzică şi liceul a fost admisă la secţia de Canto a Conservatorului din Cluj Napoca. Nu a rămas însă mult acolo pentru că a primit o bursă la Conservatorul Santa Cecilia din Roma.

De la bursieră în Italia la Primadonna Assoluta

În 1972 a participat şi a câştigat concursul internaţional Voci Rossiniane, organizat la Milano. Interpretările sale de atunci l-au determinat pe dirijorul Thomas Schippers să îi ofere rolul lui Mimi din La Boheme.

Am cerut consulatului român de la Roma o prelungire de viză de 3 luni care mi-a fost refuzată. Nu aveam altă alegere decât aceea deja trasată de destinul meu artistic. În ţară m-au condamna în lipsă la 5 ani de închisoare. – Mariana Nicolesco pentru revista Cariere

A aplecat la Cincinnati şi şi-a început în acest fel cariera internaţională. De atunci cele mai mari scene ale lumii au fost ale ei: Scala din Milano, unde a avut cele mai multe premiere şi concerte, Metropolitan Opera din New York, Viena, Paris, Munchen, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Barcelona, Toronto, Caracas, Rio de Janeiro, Tokyo. A susţinut recitaluri în toate colţurile lumii, lucrând cu cei mai mari regizori şi dirijori ai lumii.

În 1993 a cântat în cadrul primului Concert de Crăciun de la Vatican, la invitaţia Papei Ioan Paul al II-lea, unde a interpretat vechi colinde româneşti. În 1997 a interpretat Seven Gates of Jerusalem, opera realizată de compozitorul şi dirijorul polonez Krzysztof Penderecki cu ocazia celor 3.000 de ani ai Oraşului Sfânt. Partea interpretată de Mariana Nicolesco a fost compusă special pentru vocea acesteia.

Întoarcerea în România şi sprijinul pentru tinerii artişti

În România s-a întors după 21 de ani, iar prima reprezentaţie pe o scenă de aici a avut loc în 1991, la Ateneul Român.

Vocea, cariera artistică mi-au oferit cu mult mai mult decât aş fi sperat şi decât mi-aş fi putut imagina. După primele mele recitaluri în România, în 1991, am simţit că energia şi competenţa mea erau solicitate atât de intens de noile vocaţii apărute aici, încât am înţeles că măsura succesului era pentru mine, din acel moment, dată nu de triumfurile personale, ci de ceea ce puteam face pentru alţii. – Mariana Nicolesco pentru revista Cariere

A cântat apoi în repetate rânduri cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, a iniţiat Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee, la Brăila, a format fundaţiile internaţionale Ateneul Român, la Bucureşti şi New York, a organizat Primul Festival şi Concurs Naţional de Interpretare a Liedului Românesc, la Braşov.

În 1993 Mariana Nicolesco a fost aleasă membră de onoare a Academiei Române. A fost artist UNESCO pentru Pace, a fost decorată cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer, dar şi cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer, în Franţa. A adunat de-a lungul carierei zeci de titluri, dintre cele mai importante. Şi-a păstrat însă mereu delicateţea, eleganţa şi distincţia care au caracterizat-o şi s-a dedicat trup şi suflet formării tinerilor artişti lirici.

O iubire cât o viaţă

Mariana Nicolesco a făcut şi a vorbit mult despre muzică şi tot ce aducea ea în vieţile oamenilor. A fost însă foarte discretă în privinţa vieţii personale, în rarele momente în care accepta să discute pe această temă vorbind însă despre povestea de dragoste dintre ea şi soţul său, criticul de artă Radu Varia.

Este întruchiparea generozităţii, a inteligenţei, culturii şi umorului. (…) Când ne-am cunoscut, la New York, Radu era deja cineva în America, era frumos, zvelt, elegant, super inteligent, cu o vastă cultură şi puţin îi păsa de toate astea, dar mai avea ceva: un umor fin, pe care-l practică şi în ziua de azi, când mă tachinează întruna. – Mariana Nicolesco pentru revista Tango

Radu Varia citise un articol în New York Times dedicat sopranei. A făcut rost de numărul ei de telefon şi a sunat-o să îi spună cât de mult şi-ar fi dorit să o vadă în Rigoletto, la Metropolitan Opera. A reuşit cu greu să facă rost de 2 bilete, pe care i le-a oferit, însă după spectacol, când a venit la loja ei, bărbatul era însoţit de o tânără. La recepţia de după a venit însă singur, a invitat-o pe soprană la un recital al violonistului Sandu Marcu, plecat din România după război, iar din acel moment cei 2 au rămas împreună pentru toată viaţa.

Mariana Nicolesco a murit pe 14 octombrie, la vârsta de 73 de ani.

Citeşte şi: Povești de dragoste și amintiri din copilărie cu soprana Felicia Filip – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO