Marine Le Pen, femeia crescută în umbra unui tată rasist și antisemit, ce azi vrea să conducă Franța. Deși s-a dezis de mult de politica tatălui ei, recunoaște că vrea să scoată țara din NATO și să se apropie de Rusia - LIFE.ro
Mergi la conținut

Marine Le Pen a intrat din nou în turul doi al alegerilor pentru a fi următorul președinte al Franței, renunțând la retorica antisemită pe care tatăl ei a folosit-o pentru a-și construi partidul. Este pentru a doua oară când încearcă să ajungă la conducerea acestui stat, unul dintre cele mai importante din Europa.

Are mulți adepți și susținători, însă în egală măsură a știut tot timpul să-și atragă critici. Ultima sa declarație este de-a dreptul stupefiantă: Marine Le Pen recunoaște că vrea să scoată Franța din NATO, să se apropie de președintele rus, Vladimir Putin și să revizuiască relațiile cu Germania și SUA. Cu toate acestea, pornește în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, umăr la umăr cu actualul președinte al Franței, Emanuel Macron. Iar analiștii spun că are șanse mari de câștig pe fondul scăderii în popularitate a lui Macron din cauza măsurilor dure impuse cetățenilor țării în timpul pandemiei.

Marine Le Pen este fiica cea mică a lui Jean-Marie Le Pen și pare că și-a petrecut cea mai mare parte a vieții cufundată în ideologia de extremă dreaptă a tatălui său, pe măsură ce Frontul Național a cunoscut o ascensiune fulminantă pe marginea politicii franceze în anii 1970 și 1980.

Marine Le Pen
Marine Le Pen felicitată de tatăl ei

Azi în vârstă de 53 de ani pare să fi schimbat rasismul tatălui ei cu promisiuni de a proteja „patrioții” de globalizare, dar identitatea ei politică rămâne împletită cu originile tulburi ale partidului.

Iată șapte evenimente din viața lui Marine Le Pen ce arată modul în care a fost modelată de cariera tatălui ei.

Marine Le Pen: Bomba de pe 2 noiembrie 1976

Cu o seară înainte de victoria lui Jimmy Carter în alegerile prezidențiale din SUA, Marine în vârstă de 8 ani se afla acasă în apartamentul din Paris al familiei Le Pen, când câteva kilograme de dinamită au explodat în clădire. Poliția a spus că a fost o încercare de a-l asasina pe tatăl ei, deși autorii nu au fost niciodată prinși.

Marine a supraviețuit nevătămată și spune că experiența a marcat începutul conștientizării sale politice. De asemenea, a intensificat relația ei cu Jean-Marie Le Pen.

„Când încă mă jucam cu păpuși, am devenit conștientă de acest lucru teribil și de neînțeles pentru mine: tatăl meu nu a fost tratat la fel ca alții, nu suntem tratați la fel ca ceilalți”, a spus ea în autobiografia ei din 2006, „Against the Flow”.

După atac, familia s-a mutat din Paris la Montretout, o moșie la marginea capitalei unde un susținător bogat îi lăsase lui Jean-Marie un conac din cărămidă roșie din secolul al XIX-lea prin testament. Marine avea să locuiască acolo cu tatăl ei timp de aproape patru decenii.

Marine Le Pen
Marine Le Pen în copilărie, alături de părinții și surorile ei

10 octombrie 1984: Abandonul

Viața de familie pentru familia Le Pen a fost neconvențională pentru standardele Franței burgheze. Părinții locuiau separat de cele trei fiice ale lor și erau adesea plecați în călătorii, navigând, petrecând sau făcând campanie politică.

Acesta a fost doar începutul. Când Marine avea 16 ani, mama ei a plecat cu un alt bărbat și a întrerupt contactul cu fiica ei timp de 15 ani.

Marine a rămas cu tatăl ei la Montretout în timp ce divorțul amar și public al părinților ei s-a desfășurat pe primele pagini ale presei – mama ei chiar a pozat goală în ediția franceză a revistei Playboy la un moment dat. Le Pen spune că trauma a creat o legătură specială cu surorile ei, care au susținut-o pe parcursul campaniei.

„Ea a devenit mult mai dură după ce mama ei a plecat și a devenit și mai apropiată de tatăl ei”, a spus Jean-Francois Touze, un fost apropiat al lui Jean-Marie. „Acea tragedie personală plus hărțuirea de care a suferit la școală pentru că o chema Le Pen a creat în ea sentimentul că suntem „noi împotriva lumii”. Și încă mai suferă de asta”.

Marine Le Pen
Marine Le Pen alături de tatăl ei

1 ianuarie 1998: Chemarea politicii pentru Marine Le Pen

În copilărie, Le Pen și-a dorit să fie polițistă și ulterior s-a format ca avocată. Dar ea nu a scăpat niciodată de pe orbita tatălui ei.

Primul ei angajator a fost un prieten al tatălui ei, iar ea a lucrat în principal pentru apărarea oamenilor din mișcările de extremă dreapta. Când a pornit pe cont propriu, s-a chinuit să facă progrese. În 1997 s-a căsătorit cu un activist al Frontului Național. În ianuarie următor, după șase ani ca avocat, ea și-a abandonat slujba și s-a alăturat partidului.

Trei luni mai târziu, ea a câștigat primele alegeri, pentru consiliul regional din Nord Pas de Calais, o regiune săracă la granița cu Belgia. Cei trei copii ai ei, inclusiv gemenii, s-au născut în 1998 și 1999.

„Ea a încercat să reușească singură”, a scris Renaud Dely în eseul său „The Real Marine Le Pen”. „A fost un eșec. Fiica cea mică nu a reușit niciodată să se desprindă de tatăl ei.”

Marine Le Pen
Marine Le Pen

5 mai 2002: Marine Le Pen în lumina reflectoarelor

Marine Le Pen
Marine Le Pen în tinerețe

După ce succesul surprinzător al lui Jean-Marie în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2002 a adus milioane de oameni în stradă în semn de protest, el a fost învins de Jacques Chirac la mustață, în turul doi.

A fost și noaptea în care publicul francez a descoperit-o pe Marine, o fumătoare înrăită în vârstă de 33 de ani, cu părul lung și blond. Pentru că demonstranții l-au etichetat pe tatăl ei drept fascist, Marine a mers la televizor să-l apere, captând imaginația publicului atât cu privirea ei, cât și cu argumentele ei.

„Atunci s-a afirmat ea”, a spus Nicolas Lebourg, cercetător în politica de extremă dreaptă la Universitatea din Montpellier.

Ascensiunea lui Marine a marcat începutul călătoriei Frontului Național către curentul principal al politicii franceze.

„Ea a înțeles că atâta timp cât partidul a fost catalogat drept rasist și tatăl ei a continuat să nege Holocaustul, nu ar putea exista viitor”, a spus Lebourg. „Pe 5 mai 2002, Marine Le Pen a decis să schimbe Frontul Național.”

13 mai 2009: Dragoste politică la prima vedere

Marine Le Pen
Jean-Marie Le Pen și cele trei fiice ale lui

Florian Philippot era un tânăr de 27 de ani, absolvent al Școlii Naționale de Administrație de elită a Franței, când i-a fost prezentat lui Le Pen de către un prieten comun.

Le Pen a fost reticentă în a merge la cină cu cineva cu orientări politice, dar după aceea ambii au descris-o drept „dragoste politică la prima vedere”. Relația ei cu Philippot este în întregime platonică, deși ambii ei soți au lucrat pentru Frontul Național. Iar ultimul ei partener a fost timp de mai bine de zece ani Louis Aliot, vicepreședintele partidului.

„Este nesigură din punct de vedere intelectual și Philippot, care este un tehnocrat pregătit, i-a dat încredere și structură”, a spus Sylvain Crepon, profesor de sociologie la Universitatea din Tours.

Philippot a ajutat-o pe Le Pen să refacă imaginea rasistă a partidului și să reprogrameze partidul să se concentreze pe „suveranitate” în loc de „naționalism”. Asta a deschis ușa unui grup de noi alegători.

„El a ajutat-o să pună identitatea, nu rasa, în centru”, a spus Crepon.

Sub îndrumarea lui Philippot, Le Pen a accelerat evoluția partidului de la rădăcinile libertare către patriotismul economic. El a convertit-o la planurile sale antieuropene de a restabili barierele în calea imigrației și, în ceea ce a devenit piesa centrală a campaniei ei din 2017, de a părăsi euro.

20 august 2015: Ruptura

Marine Le Pen
Marine Le Pen și Emanuel Macron

Marine Le Pen a preluat conducerea Frontului Național cu binecuvântarea tatălui ei în 2011 și, cu Philippot alături, a continuat cu planurile ei de a face partidul legibil. Dar ea încă o mare problemă: Jean-Marie Le Pen.

În ciuda avertismentelor fiicei sale, fondatorul Frontului Național a refuzat să-și tempereze limbajul, vorbind în mod repetat despre camere de gazare.

Problema a ajuns la apogeu într-un interviu televizat din aprilie 2015, când a insistat că Holocaustul a fost doar un „detaliu” al celui de-al Doilea Război Mondial. După o luptă pentru putere de patru luni, Marine a convocat o ședință a comitetului executiv și l-a expulzat pe Jean-Marie din partidul pe care însuși l-a construit.

„Acesta a fost cel mai dificil moment din viața mea în afară de naștere”, a spus ea într-un interviu televizat din septembrie. „M-a forțat să merg până la capăt.”

Ambii spun că nu mai au niciun contact, deși Jean-Marie încă ajută la finanțarea campaniei lui Marine.

„Din punct de vedere politic, este un succes”, a spus Jean-Yves Camus, cercetător și coautor al cărții „Far-Right Politics in Europe”. „Dar la nivel personal, cum am putea ști? E mort politic. Dar ideologia, rădăcinile sunt încă acolo.”

9 aprilie 2017: Deraierea care a scos-o pe Marine Le Pen din cursa prezidențială

Cu două săptămâni înainte de primul tur de scrutini, Marine Le Pen deținea încă un avans mic în sondaje. Deși sprijinul ei scăzuse, principala ei provocare a fost să-și lărgească susținerea înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale.

Apoi istoria – atât personală, cât și națională – s-a ridicat din nou împotriva ei.

Marine Le Pen
Marine Le Pen și Vladimir Putin

Întrebată într-un interviu despre declarația ei manifest în care spunea că Franța ar trebui să înceteze să-și mai ceară scuze pentru ea însăși, Le Pen a negat că țara ei a fost responsabilă pentru turul a peste 13.000 de evrei trimiși de la Paris la Auschwitz în 1942. Comentariile ei au redeschis dezbaterea despre guvernul Franței din timpul războiului – președintele Jacques Chirac și-a cerut scuze pentru asta în 1995 – ofuscându-i pe mulți din extrema dreaptă.

Le Pen „a arătat adevărata față a Frontului Național”, a declarat reporterilor Emmanuel Macron, cel care a câștigat alegerile în 2017. Ea a refuzat să-și retragă afirmațiile.

Indiferent dacă comentariile au fost într-adevăr o greșeală sau o fezandare pentru baza ei politică, episodul a arătat că, chiar și după o schimbare de 15 ani, politica tatălui ei încă întunecă speranțele electorale ale lui Marine le Pen.

„Ea însăși nu este rasistă sau chiar antisemită, dar nu se poate abține”, a spus Lebourg. „Ea se întoarce întotdeauna la ADN-ul Frontului Național pentru a arăta că este candidatul anti-establishment”.

Asta sau poate întreg caracterul ei personal și politic au făcut-o să piardă alegerile prezidențiale din 2017. Oare ce se va întâmpla anul acesta?

Marine Le Pen
Marine Le Pen și fostul ei iubit, vicepreședintele partidului pe care îl conduce
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora