Mariupol, cum arăta înainte oraşul asediat vreme de 3 luni de militarii ruşi - LIFE.ro
Mergi la conținut

Mariupol, cum arăta înainte oraşul asediat vreme de 3 luni de militarii ruşi

Mariupol avea însă mult mai multe de oferit înainte de începerea războiului. Anul trecut primise statutul de Capitală Cuturală a Ucrainei şi avea 11 proiecte depuse.
Share this article

De ani de zile Mariupol, al doilea port maritim ca mărime din Ucraina după Odesa, este scena de luptă a separatiştilor pro-ruşi. Ocupat de aceştia în primăvara lui 2014, a fost eliberat după 2 luni de lupte grele, duse în special de celebrul Batalion Azov. Acum, la 8 ani distanţă, a fost asediat de forţele ruse, iar cea mai mare parte a oraşului a fost distrusă.

Mariupol, de la capitală culturală în 2021 la ruină

Înainte de război Mariupol era cunoscut în special drept un oraş industrial. Erau aici 2 combinate metalurgice mari, uzina Azovmaş, şantiere navale, fabrică de confecţii, de produse lactate. Tot aici se afla şi o flotă importantă de pescuit, iar portul era o poartă principală de ieşire a exporturilor de cereale şi oţel.

Mariupol avea însă mult mai multe de oferit înainte de începerea războiului. Anul trecut primise statutul de Capitală Cuturală a Ucrainei şi avea 11 proiecte depuse. Avea însă şi o istorie însemnată în acest sens.

Mozaicurile lui Victor Arnautoff, pictor şi profesor de artă la Universitatea Stanford, se regăseau în cele mai neaşteptate locuri din oraş, într-un magazin alimentar sau pe faţada unei şcoli.

Foto: mistomariupol.com

Mărturiile arhitecturale ale danezului Viktor Nielsen erau şi ele un motiv bun pentru a explora oraşul la pas.

Foto: mistomariupol.com

Vechiul turn de apă, restaurat în 2018, era punctul de plecare al turiştilor ajunşi în centrul oraşului.

Foto: mistomariupol.com

Cel mai vechi parc din Mariupol, Grădina oraşului, era printre proiectele ce urmau să fie refăcute pentru a oferi localnicilor posibilităţi de recreere şi activităţi sportive cât mai diverse.

Foto: mistomariupol.com

Piaţa Păcii şi Libertăţii fusese şi ea restaurată în 2020, oferind privitorilor un amestec spectaculos de picturi murale, obiecte de artă şi conţinut digital. Cei 25 de porumbei ai păcii simbolizau toate regiunile Ucrainei şi Crimeei şi invitau vizitatorii la reflecţie şi cinstirea memoriei evenimentelor din 2014.

Foto: mistomariupol.com

Palatul Culturii era una dintre cele mai vechi instituţii culturale din oraş şi era considerat centrul dezvoltării creativităţii. Găzduia expoziţii, concerte, seri creative şi 21 de cluburi în care erau implicaţi peste 800 de copii şi adulţi.

Foto: mistomariupol.com

Biblioteca publică centrală V.G. Korolenko a fost inaugurată în 1904 şi şi-a stabilit sediul într-o clădire istorică, ce vreme de 100 de ani a servit ca instituţie bancară.

Foto: mistomariupol.com

Palatul Culturii Molodizhny se regăsea în Casa Tomaso, construită în 1898 şi era locul care găzduia concerte caritabile, festivaluri, expoziţii de artă, conferinţe, seminarii, precum şi 21 de asociaţii şi grupuri artistice.

Foto: mistomariupol.com

Filarmonica de cameră din Mariupol fusese inaugurată în toamna lui 2018 şi era considerată mândria oraşului. Era un proiect nou, care aducea locuitorilor o sală cu o capacitate de 400 de locuri şi o acustică excelentă.

Foto: mistomariupol.com

Catedrala Arhanghelului Mihail a fost nominalizată recent pentru titlul uneia dintre cele 7 minuni ale oraşului. Pe lângă aspectul său impresionant, de aici puteai admira în linişte Marea Azov, dealurile şi satele de coastă din împrejurimi.

Foto: mistomariupol.com

Catedrala Sfântul Nicolae are peste 100 de ani vechime, dar a fost renovată şi extinsă la începutul anilor 90, cu ajutorul banilor strânşi de credincioşi.

Foto: mistomariupol.com

Plajele erau şi ele extrem de apreciate, datorită nisipului fin şi temperaturilor ridicate ale apei mării. Sezonul, aici, începea în mai şi se încheia abia în octombrie, iar festivalurile erau extrem de populare.

Foto: mistomariupol.com

Acum Mariupol este un oraş fantomă după predarea batalionului Azov, care a luptat luni de zile să ţină piept armatei ruse. Se estimează că sunt peste 22.000 de oameni, locuitori ai oraşului, care şi-au pierdut viaţa în atacurile repetate.

Fostul teatru din Mariupol, foto: dw.com

Locuitorii au nevoie de permise speciale pentru a se deplasa, dar în acelaşi timp ruşii au anunţat că se pregătesc de redeschiderea instituţiilor de învăţământ şi că anul şcolar a fost prelungit aici până la sfârşitul verii.

Foto: vaticannews.com

Copiii nu vor avea vacanţă şi vor merge la şcoală ca să înveţe limba şi literatura rusă, istoria Rusiei şi matematica. Manualele de istorie a Ucrainei şi cele de literatură ucraineană au fost declarate extremiste şi scoase din biblioteci.

Citeşte şi: Cele mai frumoase locuri din Kiev. Cum arăta orașul înainte de război și cum arată acum – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora