fbpx

Căutare

Share this article

Marius Balo are o poveste ce ar putea deveni oricând subiectul unui film plin de suspans şi de emoţie. Pentru el este însă o poveste ce i-a marcat existenţa şi i-a transformat ultimii 8 ani din viaţă în coşmar. A stat 8 ani în închisoare pentru o fraudă de 80 de dolari şi inclusiv întoarcerea acasă, după eliberare, a fost extrem de dificilă. A ajuns până la urmă acasă, la Cluj Napoca, în ziua de Paşte, iar asta a fost catalogată de el drept minunea pe care o aştepta de prea multă vreme.

Cine este Marius Balo şi cum a ajuns să facă închisoare în China

Rămas fără părinţi la vârste fragede, Marius Balo a fost crescut de la vârsta de 10 ani de unchiul său. A vrut să devină preot, aşa că a urmat cursurile Institutului Teologic Ortodox. A plecat apoi în SUA, unde din 2001 până în 2004 a urmat un master în teologie la Academia St. Vladmir, în New York. A obţinut primul grad profesional şi s-a întors în România.

Marius Balo, foto: universul.net

Aici a lucrat o vreme la Institutul Român pentru Pace, apoi a realizat emisiuni pe teme spirituale la o televiziune locală din Cluj Napoca. În 2010 a plecat din nou din ţară, de această dată în China, unde a fost angajat ca expert în Grupul de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing. 3 ani mai târziu, conform spuselor sale, a devenit profesor de limbă engleză la Renmin University.

Pe 28 martie 2014 Marius Balo a fost arestat sub acuzaţia de fraudă contractuală. A fost acuzat că a primit 80 de dolari proveniţi din comiterea unei infracţiuni, iar cu doar câteva zile înainte fusese numit director al unei firme-fantomă prin intermediul căreia s-ar fi realizat fraude de aproximativ 260.000 de euro.

2 ani a fost ţinut românul în arest preventiv, într-un sediu al poliţiei din Shanghai.

Ani în şir, înghesuit într-o cuşcă de 16 mp împreună cu alţi 12 cetăţeni chinezi, fără a putea comunica, niciunul dintre ei nevorbind limba engleză. Se adaugă multe alte torturi psihice de nesuportat, de care nu pot pomeni aici: însingurarea, frigul, hrana sărăcăcioasă… toate menite să te distrugă psihic pentru a nu te putea apăra în timpul procesului. De 2 ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric, în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi. – extras din memoriul lui Marius Balo

Acesta ar fi fost şi motivul pentru care nu ar fi făcut apel după ce a primit condamnarea de 8 ani de închisoare, în baza mărturiei unei persoane despre care susţine că nu a văzut-o niciodată. Nu voia să mai stea încă 2 ani în aceleaşi condiţii, mai ales că şansele de câştig erau nule. În China nu există dreptul la apărare, nici prezumţia de nevinovăţie sau posibilitatea de a face vreo declaraţie.

Pe 24 martie 2016 Marius Balo şi-a primit sentinţa şi a fost apoi mutat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Shanghai, unde era obligat să muncească câte 12 ore pe zi ca să aibă dreptul la hrana reprezentată de 2 linguri de orez. În celulele de 15 mp nu există paturi, se doarme pe jos, temperaturile sunt extrem de scăzute pe timpul nopţii, deţinuţii nu au apă caldă şi sunt adesea bătuţi şi torturaţi.

Marius Balo, foto: adevarul.ro

Întoarcerea acasă, după 8 ani de tortură

Pe 27 martie 2022 Marius Balo a fost eliberat şi tot ce îşi dorea era să revină acasă, în oraşul natal. A pierdut însă biletele de avion cumpărate după ce zborurile i-au fost anulate. Shanghai intrase în lockdown complet din cauza pandemiei de coronavirus, aşa că nimeni nu mai putea intra şi ieși din oraş. A intrat apoi în contact cu persoane diagnosticate cu Covid şi a fost pus în izolare, lucru ce i-a amânat din nou plecarea.

A reuşit până la urmă, pe 22 aprilie, să urce într-un avion cu destinaţia Hong Kong după 2 teste Covid efectuate la 2 clinici diferite. De acolo a luat un avion spre Doha, în Qatar, un altul spre Bucureşti şi încă unul spre Cluj Napoca. A ajuns acasă însă chiar în ziua de Paşte – o minune, aşa cum a simţit bărbatul totul – unde a fost aşteptat de unchiul şi avocatul care l-a reprezentat în această perioadă, încercând aducerea lui mai devreme în România.

Citeşte şi: Viața înainte și după coronavirus în China, povestită de jurnalista româncă, Felicia Nina Gherman: „ Eu văd această epidemie care ne-a aruncat în spatele ușilor închise ca pe o notă de plată pentru fiecare dintre noi” – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO