Marjan Simcic: vinuri slovene excepţionale, trecute prin filtrul tradiţiei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Marjan Simcic: vinuri slovene excepţionale, trecute prin filtrul tradiţiei

În 1988, nepotul lui Teodor, Marjan, tânăr vinificator cu studii şi practică în Burgundia şi în Bordeaux, revendică şi primeşte înapoi ferma viticolă luată de statul iugoslav. În 1997, în localitatea Ceglo, de lângă Medana, Marjan Simcic pune bazele unei crame moderne, cu tehnologie de ultimă generaţie, cu obiectivul de a produce vinuri de cea mai bună calitate.
Share this article

În 1860, Anton Simcic cumpăra o plantaţie de vie în localitatea Medana, dând astfel startul „aventurii” familiei Simcic în lumea vinului. La puţin timp, acesta deschide un han şi un magazin în localitate, dar şi un magazin de vinuri în Viena. Decesul lui Anton duce la împărţirea afacerilor acestuia între cei trei fii ai săi, astfel ca Nando primeşte magazinul, Pavel, hanul, iar Teodor, crama. După cel de-al Doilea Război Mondial, guvernul naţionalizează cele trei afaceri, obligându-i pe doi dintre fraţii Simcic, Pavel şi Nando, să emigreze. În 1988, nepotul lui Teodor, Marjan, tânăr vinificator cu studii şi practică în Burgundia şi în Bordeaux, revendică şi primeşte înapoi ferma viticolă luată de statul iugoslav. În 1997, în localitatea Ceglo, de lângă Medana, Marjan Simcic pune bazele unei crame moderne, cu tehnologie de ultimă generaţie, cu obiectivul de a produce vinuri de cea mai bună calitate.

Anul 2008 este cel în care Marjan, reprezentând cea de-a cincea generaţie de vinificatori din familia Simcic, preia controlul asupra tuturor aspectelor legate de activitatea în cramă. Şi nu o face oricum, ci marchează acest moment prin lansarea pe piaţă a colecţiei de vinuri „Opoka”, gamă ajunsă acum la vârsta de 20 de ani şi cu ajutorul căreia Marjan îşi spune propria poveste. Vinurile „Opoka” transmit, prin structura lor aromatico-gustativă, nu numai informaţii despre experienţa şi talentul vinificatorului sloven, dar şi detalii clare despre terroir-ul din Brda, Slovenia, regiunea în care se află crama Simcic.

În dialectul local, „Opoka” reprezintă sedimentul calcaros de tip eolian din zona Brda, foarte sărac din punct de vedere organic, însă extrem de bogat în săruri minerale. Patru vinuri poartă numele „Opoka”, fiecare dintre ele creionând o reprezentare diferită a ceea ce înseamnă „vin de excepţie” în viziunea lui Marjan Simcic.

Astăzi, familia Simcic exploatează 18 hectare de viţă de vie, unele cu o vârstă mai mare de 55 de ani, plantaţie ce se întinde atât în partea slovenă, cât şi în partea italiană (Collio) a regiunii Brda. Viile se află în denumirea de origine „Goriska Brda”, loc ce oferă condiţiile ideale pentru a obţine vinuri impunătoare.

Relieful din regiunea Brda, dealurile joase ce se revarsă către câmpiile din regiunea Friuli, este ideal pentru cultura de vită de vie, zona fiind „scăldată” de curenţii calzi de origine maritimă, marea aflându-se la numai 20 de kilometri distanţă. De cealaltă parte, se află Alpii Julieni şi podişul Trnovska, care asigură un echilibru termic prin climatul mai rece. Solul are în compoziţie marne şi calcaruri.

Stilul de vinificare abordat de Marjan Simcic impune recolte cât mai mici la hectar, pentru a produce vinuri cu arome echilibrate şi gust puternic. În aceeaşi măsură, modul în care Marjan Simcic administrează plantaţiile face plantele mult mai competitive, mai rezistente la boli, cu un bun randament în direcţia calităţii. Pentru a păstra o puternică legătură cu pământul, Marjan Simcic îşi lucrează plantaţiile respectând cu stricteţe regulile impuse de agricultură biodinamică. Fiecare lucrare de întreţinere a viei este realizată manual, de la tăieri până la cules, fără folosirea fertilizatorilor chimici şi a insecticidelor.

În concepţia lui Marjan Simcic, „plantaţia de viţă de vie reprezintă corpul, iar crama este inima acestui întreg”. Crama modernă, săpată la cinci metri adâncime şi utilată pentru a asigura cele mai bune condiţii pentru producerea şi maturarea vinurilor, produce 90.000 de sticle anual, împărţite în trei colecţii diferite. Prima gamă se numeşte „Brda Classic” (Ribolla, Sauvignonasse, Chardonnay, Cabernet Sauvignon şi Pinot Grigio), iar vinurile sunt fermentate în tancuri de inox, fiind destinate a fi consumate tinere. A doua colecţie, numită „Selekcija” este formată din vinuri complexe, produse din struguri de cea mai bună calitate, selectaţi din plantaţiile cele mai vechi. Vinurile „Selekcija” sunt maturate pentru perioade mai mari de timp (2-4 ani) în butoaie şi budane de stejar de diferite mărimi. Niciunul dintre aceste vinuri (Ribolla, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Teodor White, Teodor Red, Pinot Noir şi Leonardo) nu este filtrat, sub această etichetă ajungând doar vinurile din recoltele excepţionale.

Cea mai prestigioasă colecţie de vinuri din portofoliul lui Marjan Simcic, „Opoka”, este formată din vinurile considerate unice. Produse în recoltele cu cel mai bun potenţial, în cantităţi extrem de mici, maturate între 22 şi 36 de luni în cele mai bune butoaie, aceste vinuri sunt, de asemenea, îmbuteliate fără filtrări prealabile. Acestea sunt lansate pe piaţă, abia după şapte luni de maturare în sticlă, în cramă. Sub numele „Opoka”, Marjan Simcic produce Ribolla, Sauvignon Blanc, Chardonnay şi Merlot – vinuri extrem de bogate, minerale, cu un echilibru perfect şi o structură aromatico-gustativă impresionantă.

Filosofia de vinificare a lui Marjan Simcic respectă tehnicile şi metodele tradiţionale, transmise din generaţie în generaţie. Potrivit acestuia, stilul de vinificare tradiţional trebuie apreciat şi cultivat, deoarece el reflectă sute de ani de experimente şi cercetări.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora