Life StoriesMusic
Life StoriesMusic
Mark Stam, cântăreț: “Mi-aș dori să lucrez cu Bruno Mars și Ed Sheeran”
Andreea Toma
|Reading time: 8 mins
Share this article

Mark Stam s-a lansat anul acesta pe piața muzicală cu o piesă scrisă și compusă chiar de el și cântată împreună cu Alina Eremia – „Doar noi”, iar acum se află la cel de-al doilea single – „Impar”. Acesta din urmă ocupă poziția #2 în topul Shazam România, fiind prima piesă românească din clasament și poziția #3 în topul radio săptămânal Media Forest. Pe YouTube piesa „Impar” are deja peste 10 milioane de vizualizări pe canalul propriu al artistului.

Așa că, natural a venit întrebarea cine este Mark Stam? Și cum de a reușit să ne cucerească și să ne facă să îi fredonăm melodiile. Personal, nu am putut să remarc în stilul său, mai ales din cea mai recentă melodie, asemănarea cu stilul lui Michael Jackson. Așa că, astăzi vorbim cu Mark despre muzică, viață și … iar muzică.

 Cine este Mark Stam?

Mark Stam este un om ca toți oamenii care cântă despre el, evenimentele, situațiile, momentele din viată lui, pentru că vrea să fie cât mai „true” și cât mai cinstit în ceea ce face.

La ce instrumente știi să cânți? Și cum ai învățat?

Știu să cânt la chitară, un pic la pian și am învățat să cânt la aceste instrumente de pe YouTube … Practic, YouTube mi-a fost școală.

Ai știut de mic că vrei să devii artist?

Mi-am dorit atât de tare să fiu artist, parcă știam că dacă o să merg pe calea asta o să ma simt cel mai bine și deja cu timpul am înțeles cu adevărat că vreau să fac asta full time.

Cine te-a susținut cel mai mult în cariera ta de până acum?

Am avut o susținere enorma din partea părinților, însă cel mai mult m-a susținut prietenul meu cel mai bun. Împărtășeam cu el ideile mele, iar el era foarte entuziasmat și încrezător, spunându-mi „uuu bro, asta tre’ să o faci numaidecât că e super mișto”. E foarte plăcut să ai așa o persoană lângă tine care să te și susțină, dar care joacă și rolul publicului și îți oferă o părere onesta.

Ce ai simțit la primul concert? Unde a avut loc? Și câți oameni au fost?

Primul concert cât de cât serios a fost cu aproximativ un an în urmă, după ce am lansat piesa “A murit iubirea” și țin minte că am avut alergii în momentul acela și nu puteam să cânt deloc, am cântat sub holograma, a fost o chestie amuzantă. Însă primul concert cu band a fost anul acesta, alături de INNA, la Hard Rock Cafe și nu prea țin minte totul detaliat pentru că eram practic înecat în adrenalina și milioane de griji, super încordat.

Acum că ai depășit limita milioanelor la videoclipurile tale de pe Youtube (doar „Impar” are deja peste 10 milioane de vizualizări), te simți vedetă? Te recunosc oamenii pe stradă? Te opresc fanii pentru autografe?

Vedeta nu mă simt și nici nu simt că s-a schimbat ceva în afara faptului că acum totul este mult mai serios, am avansat un pic, suntem un pic mai buni în ceea ce facem și asta mă bucura foarte mult. Știi ce e straniu, că deja oamenii încep să mă oprească pe stradă, încep să se uite la mine mult, să se întrebe „cine e, cine e asta, tu știi?”; câteodată e super fain, dar câteodată te face să te simți incomod.


„Cinstit, cinstit să fiu, nu vreau să mint, sunt fan Michael Jackson de un an, mai precis de vara trecută”

Marius Stamatin (aka. Mark Stam) spune că își dorea să devină artist încă din copilărie, începând să danseze de la vârsta de 3 ani. Autodidact, a învățat canto și chitară singur, urmărind canaluri de YouTube. Să mai spună cineva că social media nu ne învață lucruri.

Se simte o ușoară influență Michael Jackson, cel puțin în melodia „Impar” … recunoaște, ai fost fan Michael Jackson?

Cinstit, cinstit să fiu, nu vreau să mint, sunt fan Michael Jackson de un an, mai precis de vara trecută. Știam de el, dar n-a existat acest imbold: „hai să văd istoria lui, despre ce cântă, cum cântă, ce tehnici folosește, dans, show, totul… probabil deoarece am crescut într-o familie simplă. De vara trecută l-am descoperit și chiar încerc să învăț de la el multe lucruri.

Ce muzică ascultai atunci când erai mic? Și cu cine te visai cântând?

Când eram mic, țin minte că aveam un CD Player și două discuri luate de la fratele meu cu muzică random; nu știam cine cântă, cum se numesc melodiile, dar îmi plăcea feeling-ul pe care mi-l dădeau, mă provocau să visez. Țin minte că ascultam Nelly Furtado, Britney Spears, One Republic – ei sunt câțiva din artiștii pe care îi țin minte de atunci.

Cu cine ți-ai dori cel mai mult să lucrezi (cântăreț, trupă, compozitor, producător)?

Cel mai mult mi-aș dori să lucrez cu Bruno Mars și Ed Sheeran pentru că știu ca aș învața enorm de multe lucruri de la ei.

Unde crezi că va ajunge Mark Stam peste 5 ani? Dar peste 10?

Peste 5 ani sper să ajung acolo unde visez. Totuși o să mă abțin să vorbesc acum despre asta și mai bine o să arăt. Așa am fost învățat – mai bine să tac și să fac decât să vorbesc mult și până la urmă cuvintele astea să fie aruncate pur și simplu în aer.

„Acasă e acolo unde sunt ai mei”

Foarte mulți cântăreți de peste Prut au succes în România, cum reușiți? Ați găsit rețeta succesului de la O-zone?

Nu, n-am descoperit niciun secret al succesului, pur și simplu facem ceea ce ne place, la fel ca orice artist din lume – se ocupă cu ceea ce le place și compun ceea ce le place și încearcă să fie cât mai cinstiți și cât mai buni în asta. Oamenii observă asta, oamenii se regăsesc, oamenilor le place asta.

Unde stai mai mult acum – în Republica Moldova sau în România? Și unde este acasă pentru tine?

Acasă e acolo unde sunt ai mei, poate peste câțiva ani totul se va schimba, ne vom muta cu toții cine știe unde, dar până atunci acasă rămâne casa părinteasca, părinții împreună cu fratele meu. Stau și în România și în Moldova, e cam 50-50, fac naveta.

Atunci când ești plecat la concerte, de ce (sau de cine) îți este cel mai dor de acasă?

Când sunt plecat la concerte mi-e dor de toți. Și de obiecte mi-e dor. Și de oameni mi-e dor, mi-e dor de patul meu, de peretele meu din camera mea care are o istorie aparte – câteodată scriu câteva quote-uri motivaționale pe el, așa că are o semnificație foarte importantă pentru mine. Mi-e dor de câinele meu, am un câine care e de 2 ani cu noi și de el mi-e dor, de gazonul meu… Avem un gazon mare pe care jucam fotbal când eram mic… acum ne mai plimbam cu tălpile goale, ne mai jucăm cu câinele pe el.


La final, te provoc la un joc … completează frazele de mai jos:

  1. Dacă nu aș fi fost cântăreț, aș fi fost ………….. compozitor, tot ceva în sfera muzicală. Dacă mă pui să aleg altceva în afara de sfera muzicala cred că ar trebui să fie ceva fie inginerie, fie un business independent pentru că, de ce nu?!, challenge-urile mereu sunt interesante.
  2. Locul meu preferat din toată lumea este ………….. camera mea pentru că acolo simt cel mai tare energia aia care e cu mine deja de 21 de ani; mereu îmi trezește momente melancolice, iar eu încerc să păstrez camera așa cum era cu 10 ani în urmă. Sunt un pic straniu în ale mele.
  3. Atunci când am nevoie de inspirație, mă duc ………….. mă străduiesc să schimb locul. Compun în camera mea, iar dacă simt că nu e ceea ce trebuie, plec în altă camera; dacă nu mă simt inspirat nici acolo, ies afară pe gazon, îmi iau laptopul și lucrez. Câteodată îmi place să lucrez în parc, iar alte dați în studio, mereu schimb locurile ca să las imaginația să circule liberă.
  4. Dacă aș câștiga vreodată un Grammy, primul telefon i l-aș da ………….. părinților pentru că desigur că echipa mea o sa fie cu mine acolo. Bine, eu sper că și părinții, dar ipotetic vorbind, dacă părinții n-ar fi cu mine, cred că pe ei i-aș suna primii și le-aș spune Da, am reușit!. Pentru mine tema cu Grammy e super personală – chiar la husa telefonului meu am un trofeu Grammy făcut din hârtie și îl port mereu cu mine – de cele mai multe ori îmi transmite doza necesara de energie, de adrenalina de care am nevoie.
  5. Aș mânca oricând ………….. macaroane cu midii îmi plac foarte mult, aș putea să le mănânc în fiecare zi.
  6. Cel mai tare public l-am avut în ………….. în Ineu și la Apus Acustic, cred ca n-aș putea să aleg, au fost super tari oamenii, țipau și cântau în același timp și zâmbeau… când vedeam fetele oamenilor, pur și simplu înțelegeam că wow! Uite, asta e momentul ala super, super frumos.
  7. Aș da orice să cânt cu ………….. Michael Jackson, dacă s-ar mai putea, dar nu aș face-o pentru că nu sunt încă pregătit. Ipotetic vorbind ar fi Michael și Ed Sheeran.
  8. Nu aș rezista fără ………….. fără căști. Ascult muzica în fiecare zi, de aceea sigur fără căști nu aș rezista, am încercat și am rezistat 2 zile, apoi m-am dus și mi-am cumpărat cele mai ieftine caști și ascultam așa cum era, țin minte că îmi rupsesem căștile atunci.
  9. Atunci când plec la concert, nu îmi lipsește din bagaj ……. parfumul.
  10. Visul meu este să ………….. din păcate nu pot să îl spun pentru că atunci n-o să fie visul meu, ci o să fie deja … împărtășit cu toții.  Mai bine spun mai puține și lucrez mai mult, iar dacă se va îndeplini, o să împărtășesc asta cu toată lumea.
Life StoriesMusic
Share this article