Martha Stewart, gospodina de aur a Americii, ce și-a făcut un brand dintr-o firmă de catering și a fost condamnată la închisoare după ce a fost acuzată de fraudă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Martha Stewart a devenit proeminentă ca autoare a cărților despre gătit, divertisment și decorarea casei. Apoi și-a extins marca pentru a include o revistă și un program de televiziune, fiind CEO al Martha Stewart Living Omnimedia. A demisionat în 2002, în urma acuzațiilor de fraudă și a fost condamnată la cinci luni de închisoare.

Cum începe povestea de viață a Marthei Stewart?

S-a născut purtând numele Martha Kostyra, pe 3 august 1941, în New Jersey. Al doilea dintre cei șase copii, a crescut în Nutley, New Jersey, o comunitate muncitoare din apropierea orașului New York. A lucrat ca model de la vârsta de 13 ani, apărând în prezentări de modă, precum și în reclame de televiziune și pe coperțile revistelor.

A urmat Colegiul Barnard din Manhattan, unde a obținut o diplomă în istoria europeană și a arhitecturii, în 1962. În timp ce era la Barnard, l-a cunoscut pe Andy Stewart, un student la drept la Yale, iar cei doi s-au căsătorit în 1961. Șase ani mai târziu, după nașterea fiicei lor, Alexis, Stewart a mers să lucreze ca agent de bursă pentru firma de tip boutique Monness, Williams și Sidel. A lucrat pe Wall Street până în 1972, când familia s-a mutat la Westport, Connecticut.

Martha Stewart devine un brand

După ce soții Stewart au restaurat ferma din secolul al XIX-lea pe care o cumpăraseră, Martha a decis să-și concentreze energia pe gătitul gourmet, după ce s-a antrenat citind „Stăpânirea artei gătitului francez” a lui Julia Child. Ea a început o afacere de catering la sfârșitul anilor 1970 și în curând a devenit cunoscută pentru meniurile ei gourmet și prezentarea unică și creativă. În decurs de un deceniu, Martha Stewart Inc., a devenit o afacere de un milion de dolari, care deservea o serie de clienți corporativi și celebrități.

S-a extins apoi în lumea editorială cu prima ei carte, Entertaining, care a devenit un bestseller și a fost urmată în succesiune rapidă de publicații precum Quick Cook Menus, Hors d’Oeuvres, Crăciunul lui Martha Stewart și Planificatorul de nunți. Faima pe care a câștigat-o i-a afectat viața personală, deoarece căsătoria ei cu Andy s-a încheiat prin divorț în 1990, după o despărțire amară de trei ani.

În 1991, Martha Stewart Inc., a devenit Martha Stewart Living Omnimedia Inc., odată cu lansarea revistei ei, Martha Stewart Living. Imperiul stilului de viață al lui Stewart a crescut în scurt timp pentru a include două reviste, o publicație de rețete, o emisiune populară de televiziune prin cablu, o rubrică de ziare sindicalizate, o serie de cărți instructive, o emisiune radio, un site și 763 de milioane de dolari în vânzări anuale cu amănuntul.

Pe 19 octombrie 1999, cea mai faimoasă casnică din America s-a întors pe Wall Street pentru a-și vedea compania prin oferta publică inițială la Bursa de Valori din New York. La sfârșitul zilei, prețul fiecăreia dintre cele 72 de milioane de acțiuni la Martha Stewart Living Omnimedia Inc. a crescut cu peste 95 la sută și a strâns aproape 130 de milioane de dolari. Stewart însăși controlează 96% din acțiunile cu drept de vot din compania ei și are o valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Scandal tranzacțiilor privilegiate

În iunie 2002, a ținut din nou titlurile publicațiilor financiare, de data aceasta din cauza zvonurilor despre tranzacții privilegiate. A fost investigată pentru vânzarea a sute de acțiuni ale ImClone Systems chiar înainte de refuzul Food and Drug Administration de a aproba noul medicament împotriva cancerului al companiei împotriva cancerului. Valoarea acțiunilor a scăzut semnificativ după anunțul FDA. Datorită anchetei, Stewart și-a dat demisia din consiliul de administrație al Bursei de Valori din New York în octombrie, la doar patru luni după ce se alăturase.

În iunie 2003, un rechizitoriu de 41 de pagini a acuzat-o pe Stewart pentru fraudă cu valorile mobiliare, obstrucționarea justiției, conspirație și pentru că a dat declarații false către procurori și FBI. Ea a pledat nevinovată față de toate acuzațiile și a demisionat din funcția de președinte și CEO al imperiului ei, Omnimedia. În februarie 2004, un judecător a respins acuzația de fraudă a valorilor mobiliare, dar un juriu a găsit-o vinovată de conspirație, obstrucționarea justiției și două acuzații de fals în declarații. Stewart a fost condamnat la cinci luni de închisoare și amendat cu 30.000 de dolari în iulie. Ea și-a ispășit prima parte a pedepsei într-o închisoare cu siguranță minimă din Alderson, Virginia de Vest, în octombrie 2004.

Martha Stewart și cariera unei foste deținute

Martha Stewart a fost eliberată din închisoare pe 4 martie 2005, imediat după ce NBC a anunțat că va găzdui două emisiuni noi: o discuție în timpul zilei și o emisiune explicativă și un spin-off al reality show-ului The Apprentice produs de Mark Burnett și Donald Trump. Stewart și-a încheiat pedeapsa executând cinci luni de arest la domiciliu, la casa ei din Bedford, New York.

Compania pe care a înființat-o, Martha Stewart Living Omnimedia, a continuat să crească în direcții noi. Afacerea a adăugat mai multe publicații non-Stewart, inclusiv Everyday Food și Body + Soul.

Martha Stewart continuă să fie o prezență de televiziune, apărând ca judecător în Chopped, Bakeaway Camp și multe altele.

O nenorocire nu vine niciodată singură

Emisiunea lui Martha Stewart s-a mutat pe Hallmark Channel în 2010, dar nu a reușit să dezvolte suficientă audiență pentru a susține programul atât de scump de produs. Hallmark a anulat emisiunea în 2012 din cauza evaluărilor scăzute. În toamna aceea, Stewart a lansat un nou serial pe PBS numit Martha Stewart’s Cooking School.

În 2013, Martha Stewart s-a trezit din nou într-o sală de judecată. Compania Macy’s a dat-o în judecată pe ea și compania Penney după ce cei doi au anunțat un parteneriat în decembrie 2011. Macy’s a declarat că Martha Stewart a încălcat contractul semnat cu ei, care includea drepturi exclusive asupra vaselor de gătit, a lenjeriei de pat și a produselor de baie marca Martha Stewart.

Citește și: Cum a devenit celebru Dr. Oz

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora