fbpx

Căutare

Share this article

Mai nou, aproape toate maşinile au un design futurist (sunt foarte puţine exemple de maşini concepute special pentru a avea un look retro), aşa că nu este nicio noutate că băieţii de la Nissan propun un alt concept de maşină futuristă. Nou este altceva: faptul că această maşină electrică este astfel gândită încât să avertizeze pietonii cu ajutorul muzicii.

Noul concept se numeşte IMx şi a fost prezentrat de curînd la Tokyo Motor Show, în Japonia, unde pasionaţii de maşini au fost surprinşi de ceea ce poate oferi acest model îndrăzneţ. Creat pe baza elementelor tehnice şi de design de la modelul de serie, însă cu forme mai îndrăzneţe, noul Nissan este o maşină electrică ce poate fi condusă folosind modul autonom, numit ProPilot, sau condusul manual (în modul ProPilot, volanul se retractează iar scaunele sunt date automat pe spate pentru a oferi un spaţiu mai generos şoferului şi pasagerului).

Faruri înguste şi alungite pe aripi, portiere care se deschid în sensuri opuse, plafon vitrat, un interior inspirat, aşa cum susţin reprezentanţii branbdului, de casele tipic japoneze, o platformă tehnică alcătuită din două motoare electrice care asigură tracţiune integrală – sunt detalii ce alcătuiesc acest întreg cu nume de IMx.

Bordul, realizat integral din lemn, conţine ecrane OLED de mari dimensiuni care afişează imagini la 360 de grade din jurul maşinii, captate de camerele şi senzorii montaţi pe aceasta.Şi aici începe partea interesantă legată de această maşină: faptul că IMx-ul se bazează pe o legătură mult mai mare cu cei din jurul maşinii decît cu cei din interior. Iar legătura se crează, nu doar prin imaginile de pe ecran, care informează permanent şoferul cu privire la ceea ce se întâmplă în jurul maşinii, dar şi prin intermediul muzicii pe care maşina o redă la exterior atunci cînd merge cu viteze de 20-30 Km/h. Astfel, pietonii vor fi avertizaţi de apropierea maşinii prin intermediul muzicii care ia aşadar locul sunetului tradiţional al motorului auto.

Niponii de la Nissan, care promit pentru IMx o putere echivalentă a 400 de cai şi o autonomie de 600 de kilometri, nu au precizat cînd anume va putea fi văzută maşina în trafic însă, atunci cînd se va întâmpla asta o veţi recunoşte după „voce”.

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO