MellonCollie, o poveste cusută cu drag - LIFE.ro
Mergi la conținut

MellonCollie, o poveste cusută cu drag

Deşi teatrul devenise a doua lor casă, Ioana şi Rodica şi–au dorit să realizeze ceva pe cont propriu şi pentru că pasiunea lor comună era moda, alegerea nu a fost deloc grea.
Share this article

Ioana Budeş şi Rodica Plopeanu s-au cunsocut în urmă cu mai mulţi ani la Teatrul Ţăndărică din Bucureşti, unde, prima picta obiecte, cealaltă concepea costume de spectacol. Deşi teatrul devenise a doua lor casă, Ioana şi Rodica şi–au dorit să realizeze ceva pe cont propriu şi pentru că pasiunea lor comună era moda, alegerea nu a fost deloc grea. Astfel s-a născut Heandmademylove, un atelier de creaţie vestimentară, redenumit apoi MellonCollie, unde cele două imaginează forme şi combinaţii de materiale şi culori ce ar putea fi pe placul oricărei femei (ţinute casual, cocktail sau de mireasă, în culori puternice sau pastelate).

La început a fost un atelier micuţ în care abia încăpeau materialele de croitorie, acum cele două (absolvente ale Universităţii de Arte din Bucureşti, Ioana – secţia ceramică, Rodica – creaţie vestimentară) lucrează într-un atelier mult mai spaţios, decorat cu mobilă vintage şi obiecte din ceramică, aflat pe strada Luigi Cazzavilan, din Bucureşti.

Dacă ajungeţi pe-acolo, nu ezitaţi să le faceţi o vizită! Într-o atmosferă caldă, primitoare, veţi întâlni două artiste care fac haine croite perfect pe suflet de femeie.

Când şi cum aţi început acest business?

Business-ul nostru a început în 2009, însă nu ca un bussines cu un plan clar. Tocmai apăruse Breslo – comunitatea artizanilor din România – şi iniţial ne-am făcut acolo un cont pentru a cumpăra furnituri pentru bijuterii. După o vreme ne-am gândit să deschidem un magazin acolo, să încercăm. În 2009, lucram la Teatrul Ţăndărică, mă imprietenisem cu Rodica, colega mea de la “costume”, care m-a şi învăţat să cos la maşină, să croiesc. Impreună ne-am gândit să încercăm să vindem pe Breslo ceea ce lucram în timpul liber. Primele piese postate şi vândute au fost două genţi. Maşinile de cusut au fost simple maşini casnice, care ne-au fost credincioase mulţi ani.

Care au fost primii clienţi?

Prima clienta a fosa Luciana. Apropiaţii noştri o ştiu. Luciana a fost omul care ne-a încurajat cel mai mult să lucrăm. Practic ea cumpăra tot ce făceam noi. Iar entuziasmul nostru de a lucra creştea pe măsură ce ea cumpăra, evident. O menţionez tocmai  pentru faptul că începutul nostru i se datorează în mare măsură. În timp, am reuşit să ne facem o serie de cliente care şi acum ne-au rămas fidele. Clientele noastre sunt femei care nu se regăsesc în oferta magazinelor de confecţii de serie mică sau mare, care doresc altceva, ceva făcut special pentru ele, nu neapărat ceva mai ieftin.

Cu ce fel de materaile lucraţi? De unde le procuraţi?

Lucrăm cu tot felul de materiale – în special naturale, dar nu numai (pentru că fiecare tip de material are şi avantaje şi dezavantaje). Le cumpărăm din Bucureşti, din diverse depozite, din ţară, de pe internet.

Aveţi colecţii, lucraţi în general pe tematici?

În principiu, da. Incercăm să scoatem cam două colectii pe an, una toamnă şi una primăvară. Avem ţinute casual, de cocktail şi mai recent, de mireasă.

De unde vă vine inspiraţia? Care sunt sursele de documentare?

Practic, de oriunde, de peste tot. Oraşul în care locuim, aşa mare şi divers, filme, spactacole, internetul cu toata informaţia la care avem acces acum, natura, oamenii pe care îi cunoaştem. Sunt convinsă că şi fără să vrem, o stare anume ne poate inspira. Şi, fără doar şi poate, clientele noastre ne inspiră.

Unde şi cum vă prezentaţi produsele?

În principal pe net, magazinul online de pe Breslo, site-ul, diverse colaborari cu alte site-uri. Avem şi atelierul, unde fetele din Bucureşti (şi nu numai, sunt cliente care încearcă să îşi potrivească vizitele în Bucureşti special ca să ajungă şi la noi) pot veni să vadă şi să probeze hainele. Mai sunt şi şedinţele foto, care sunt o aventură de fiecare dată. Dar am lucrat de fiecare dată cu oameni profesionişti şi entuziaşti, aşa că merită toată tevatura. În primul rând este dificil să ne strângem toţi la un loc, fiecare are programul lui – spre exemplu, modelul (sora mea) vine de la Cluj – apoi fotograful, make-up artistul, hair stylistul, toţi trebuie să găsim ziua aceea în care să putem lucra. Shooting-ul în sine este o bucurie, pentru că acolo vedem cum prinde viaţă colecţia.

Cum merge acest business în acest moment? Cum îl vedeţi peste 5 ani?

Noi credem în el, credem în ceea ce facem şi ne aşteptăm să crească. Nu stim exact în ce ritm. Când am început pe cont propriu aveam un atelier micuţ. De mai bine de doi ani suntem într-o altă locaţie, mult mai mare. A fost o ocazie neaşteptată, un risc la momentul acela, să ne mutăm din atelierul nostru mic. Câteodată, ocaziile apar independent de planurile noastre, trebuie doar analizate bine, cred.

Participaţi la târguri tematice?

În ultimii doi ani am participat, după o pauză lungă. Sunt multe târguri de acest gen însă nu toate sunt evenimente la care merită să mergi. Este motivul pentru care am decis, cu mai mult timp în urmă, să facem o pauză. Însă le-am dibuit pe cele bune, la care este într-adevăr o bucurie să mergem.

Cine vă vizitează, ce fel de clienţi aveţi? Cum află lumea de voi?

Clientele noastre sunt femei cu venit mediu, multe lucrează în multinaţionale. Sunt femei sătule de ţinuta impusă de job, care îşi doresc ţinute personalizate. Mai sunt şi fete care doresc haine făcute special pentru ele, chiar dacă aşa îşi cumpără mai rar, să zicem. Avem o clientă care ne-a spus că, de când ne-a cunoscut pe noi, s-a convins că mai bine îşi face la noi o rochie o dată la două luni, decât să îşi cumpere lunar câte ceva din magazin.

Care a fost cea mai scumpă haină pe care aţi făcut-o şi pentru cine?

Probabil că una din rochiile de mireasă, acestea sunt mai scumpe. Se lucrează mai mult la ele, foarte mult manual, şi materialele sunt mai scumpe.

Care sunt piesele de vestimentaţie care vă sunt cele mai dragi?

Sunt câteva modele, din primii ani ai noştri, modele care au fost foarte vândute şi care ne fac să ne amintim cu drag de vremurile acelea. Şi mai este un model care avea un material cu totul special – multe cliente ne spun şi acum de el. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora