Memoria gustului de vară și obiceiurile culinare din zone mai puțin știute ale României. Cum facem un chec (de camping) la grătar cu cardamon - LIFE.ro

Căutare

Share this article
Articol sponsorizat de

Atunci când spui mâncare românească probabil te gândești întâi la sarmale, mămăligă cu brânză și smântână, poate la cârnații de pleșcoi, la tochitură sau piftie, poate la colivă, mici sau iahnie de fasole. Apoi te gândești la mâncărurile pe care ți le făceau bunicii în copilărie, poate la orez cu lapte sau la o plăcintă cu mere proaspăt scoasă din cuptor. Dar ce ar fi să-ți descoperi inspirația gastronomică călătorind prin locuri mai puțin știute din România?

Poate așa ajungi la Brașov și descoperi un șar, plăcinta dulce cu scorţişoară care a devenit atracţie turistică pentru satul săsesc Cincşor. Foarte simplă și extrem de apreciată de toți turiștii care ajung în această zonă. Ai nevoie doar de maioneză cu unt şi ou, zahăr şi scorţişoară şi un aluat făcut în casă. Restul pare să fie un secret brașovenesc!

Și dacă mergi puțin mai mult prin același județ, ajungi la Zărnești. Acolo unde s-au întâlnit Chef Alex Petricean și cu Adrian Ungureanu, ghid turistic specializat pe Țara Făgărașului, originar de aici, iubitor de munte și de natură. 

Cei doi ne spun povești din această zona și ne gătesc un chec (de camping) la grătar cu cardamon, însiropat cu sirop de brad și palincă, cu smântână cremă, căpșuni și flori de soc în episodul 5 al proiectului Memoria gustului de vară, „Obiceiuri culinare în Zărnești”. Dacă vrei să mergi pe urmele lor, poți să afli din video-ul de mai jos toate poveștile, legendele și rețetele savuroase ale zonei:

Zărneștiul este o zonă absolut minunată. Aici se află unicul sanctuar de urși din Europa, iar Masivul Piatra Craiului se află și el foarte aproape. În această călătorie prin zonă poți încerca memoria gustului de vară pe care o are Adi, respectiv telemeaua de oaie proaspătă cu roșii. Iar dacă vrei să încerci și tu rețeta făcută de Chef Alex Petricean, vei avea nevoie de următoarele ingrediente de la Hanul Boieresc, brand PENNY: făină, lapte, unt, brânză de burduf și smântână, sirop de brad și palincă de Maramureș de prune.

Ce este Memoria gustului de vară?

Pentru a descoperi frumusețea unor locuri mai puțin știute din România, dar cu care oamenii se mândresc, Chef Alex Petricean a plecat să cutreiere țara. În fiecare episod are un invitat (antropolog sau un ghid din acel loc) cu care discută diferite subiecte despre locul respectiv (obiective turistice, legende etc), rețete vechi și noi, tradiții, amintiri. În plus, Alex gătește o rețetă inspirată de acel loc, cu produse de la Hanul Boieresc. 

Până acum a descoperit de ce Dealul Mare este un loc care merită toată atenția, spunând povestea vinului alături de ghidul Cristi Pitulice (episodul 1), a vizitat Valea Doftanei împreună cu ghidul Ioan Mihăilescu (episodul 2), a vorbit despre legendele de la Pasul Vulcan (județul Hunedoara) alături de antropologul Cornelia Florea (episodul 3) și a aflat de la geologul și activistul Florin Stoican informații foarte interesante despre rezervația naturală cunoscută și sub denumirea de „micul canion al României”, Râpa Roșie (episodul 4). 

Practic, fiecare loc în care ajunge Chef Alex Petricean este inclus pe harta Memoriei gustului de vară, locurile fiind vizitate în urma recomandărilor publicului în cadrul unui concurs în comunitatea online PENNY.

Acum toate aceste locuri deosebite pot fi descoperite și toate aceste rețete speciale pot fi savurate. Iar un exemplu în acest sens avem în episodul 5, „Obiceiuri culinare în Zărnești” pe care îl avem și noi inclus mai sus. 

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO