Metalist la 13 ani. Aventura lui Rareș, chitaristul trupei Blană Bombă, de la Școala de Rock în căutarea unui babysitter, la deschiderea concertului OCS, turnee și festivaluri de rock - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Rareș Stănescu are 13 ani și este chitaristul trupei Blană Bombă. Este probabil singura trupă românească de copii ce cântă rock la un nivel profesionist. De fapt, genul muzical ar putea fi încadrat, mai degrabă, în metal-alternativ. Iar când spun profesionist, nu folosesc cuvinte mari. Rareș și Blană Bombă au avut numeroase concerte, chiar și un turneu, au cântat în deschiderea trupei Omul cu Șobolani, au cântat la festivalul Rockstadt de la Râșnov, la Dockstation și, mai mult decât atât, se va face un film documentar despre cei patru băieți care au între 11 și 13 ani. Documentarul „Kids Rock”, în regia lui Claudiu Mitcu, va fi lansat anul viitor. Până atunci, Rareș (bas), Zoran (voce), Nicolas (tobe) și Rareș Stănescu (chitară) repetă aproape zilnic la Rock School, alături de profesorii lor, Nina Neagu și Nunu Răcriș și apar pe scenă ori de câte ori sunt iubitori de metal care vor să-i vadă și, mai ales, să-i asculte.

Azi am povestit cu Rareș Stănescu despre ce înseamnă această Blană Bombă, despre vedete și vedetism, dar și despre responsabilitatea financiară a unui copil de 13 ani.

Ce înseamnă Blană Bombă?

Știi cum spui uneori „blană” sau uneori spui „bombă” la ceva tare? Noi le-am unit pe cele două și am format „Blană Bombă”, adică super tare, super wow, super mișto.

Cum i-ai cunoscut pe ceilalți trei băieți?

Pe Nicolas, pe toboșar l-am cunoscut cu un an sau doi în urmă. Acolo unde studiam cu toții instrumente, la Rock School, ne repartizează în anumite trupe, iar asta se întâmplă mai ales în tabere. Pe mine și pe Nicolas ne-au unit acum un an sau doi într-o trupă ce avea deja vocalist. Trupa aceea nu a rezistat, dar așa ne-am cunoscut noi doi. Apoi, noi fiind deja într-o trupă alternativă, când am mers într-o altă tabără, ne-au unit cu Zoran și cu Rareș. Pentru că nu știam neapărat dacă trupa aceea o să reziste, i-am dat un nume la caterincă: „Blană Bombă”. Ne-am inspirat și de pe internet unde circula o expresie la momentul respectiv.

Băieții din trupă alături de îndrumătorul lor, Nunu

De cât timp sunteți voi o trupă în formula actuală?

De un an și jumătate. În ianuarie vom împlini doi ani.

Am început să ne vedem din ce în ce mai des la repetiții și așa s-a creat trupa.

Blană Bombă

Dar cum ai ajuns tu la Rock School?

Bunica mea a plecat într-o vară în Grecia pentru o săptămână și părinții mei nu știau cu cine să mă lase. Aveam 9 ani și nu puteau să mă lase singur acasă și nici să mă ia cu ei la birou pentru că-i deranjam. Așa că au văzut pe site-ul Rock School că se organizează tabere urbane unde…

Citește și:

Cel mai tânar ,,inginer” din lume este român. Cine este puștiul care, la doar 13 ani, a reușit să vadă Pământul din spațiu

Cineva are grijă de copii…

Da 😁. Acolo urmau să ne treacă prin toate instrumentele, să ne treacă apoi pe un instrument, să ne învețe niște acorduri de bază și să ne pună să cântăm împreună. La final urmau să vină toți părinții să ne vadă cum cântăm noi.

Deci tu ai ajuns acolo în căutarea unui babysitter…

Da, părinții mei erau în căutarea unui babysitter.

Eu am avut norocul să pic la chitară, iar în săptămâna aceea a început să-mi placă din ce în ce mai mult să cânt. La final, le-am spus părinților că aș vrea să continui cu chitara. Ei au zis „ok”, așa că mi-am cumpărat prima mea chitară și am început să merg la lecții de chitară.

Foto: Raduly Laszlo

Dar până atunci ai mai cântat?

În afară de tabăra aceea urbană, nu. Mă rog, am avut o chitară de jucărie 😀

Cine e cel mai rocker din familia ta?

Tata, cred.

Ce ascultă tata?

De toate. Atâta timp cât există „metal” în numele genului, e bun.

Cu tati la concert PowerWolf. Foto: Jay Jay’s Art

Când erai mic îți cântau cântece de leagăn sau te adormeau cu Sepultura?

Când eram în pântecele mamei ascultam Nightwish, Iron Maiden… Eu m-am născut ascultând genul acesta.

Rareș mic cu prima lui chitară

Ai avut vreo piesă, vreun cântăreț preferat când erai la grădiniță?

La grădiniță? Atunci aflasem și eu ce e acela Youtube și vedeam că pe pagina de recomandate apărea Smiley. Nu înțelegeam eu prea bine ce cântă el, dar îmi plăcea.

Rareș împreună cu mama lui la Color run

Cine e artistul tău preferat?

Nu știu exact. Te referi la chitarist sau la trupă?

O trupă…

Pot să-ți dau o listă, dar cred că stăm aici până deseară. Ca să-l imit pe Nicolas, voi spune Slipknot, Slayer, Metallica, Powerwolf, Ghost..

Ai fost la concert la Metallica?

Da.

Cu părinții la concertul Metallica si Ghost

Ce înseamnă pentru tine succesul?

Pentru mine înseamnă pur și simplu să te simți tu împlinit și să simți că ai făcut niște oameni fericiți ascultându-te.

Dar să fii vedetă?

Nu prea îmi place termenul acesta de vedetă. Există două tipuri de vedete: există vedetele acelea de fac chestia asta pentru bani și pentru faimă și vedetele care nu vor să fie numite vedete, care fac asta pentru niște bănuți cât să-și ducă viața și, și mai mult, pentru că le place lor ce fac.

Tu ești din a doua categorie?

Da.

Foto: Raduly Laszlo

Cum te privesc colegii de școală?

Încerc să țin subiectul acesta cât mai separat de școala normală pentru că, mai mereu, sunt luat la mișto.

Dar profesorii? Există vreunul care nu apreciază și te taxează?

Profesorii nu știu.

Dar fetele? Ai succes la fete?

Nu.

Iubită ai?

Nu.

Foto: Raduly Laszlo

Părinții tăi cum văd celebritatea ta? Îi fac față?

Le place ce cântăm și înțeleg că dacă asta mă face pe mine fericit și vreau să merg pe drumul acesta, o să le convină și lor. Cum toată familia mea este de metaliști, bineînțeles că le place.

Ce voiai să te faci când erai mic?

Pilot de formula 1. Chiar eram bun la carting, dar cum prin 2010 eram prea mic ca să fac anumite lucruri, nu am putut să continui.

Ați avut până acum vreun turneu?

Am avut un mini turneu când am plecat din București, am ajuns în Costinești și apoi la Râșnov, unde am cântat la Rockstadt.

Foto: Raduly Laszlo

Au fost și părinții cu voi?

Da, bineînțeles. Și oamenii care filmează documentarul.

Câștigați bani din muzică?

Câștigăm numai din întâmplare. Dar noi nu cântăm unde nu ne face plăcere, doar pentru bani.

Aveți un impresar? Cine vă organizează cântările?

Impresarii sunt toți părinții. Toată lumea se ocupă de ceva. Tații ajută la cărat scule și la chestii tehnice, iar mamele se ocupă de…

Părinții în public la concertul „Noi construim un spital”

Marketing, promovare…

Nu neapărat. Noi nu ne prea promovăm. Ne promovează doar cei care vor să ne promoveze. Mamele se ocupă de acceptarea unor evenimente și de a ne anunța pe noi, de a se consulta cu noi să vedem dacă merită evenimentul și dacă putem cu toții să cântăm acolo.

Ești independent financiar sau încă le mai ceri bani părinților? Dacă vrei să scoți o fată în oraș le ceri lor sau ai banii tăi?

Câștig bani, dar nu mulți și am grijă de ei, sub supravegherea părinților, evident.

Și atunci când vrei să-ți faci o plăcere? Un joc video de exemplu?

Depinde dacă e și tata de acord. Dacă îi place și lui jocul respectiv, sau când e vorba de scule, mă consult cu el.

RockstadtExtremeFest

Dar crezi că ești suficient de responsabil pentru a manevra banii din cont?

Da. Având în vedere că nu sunt un cheltuitor și nu-mi place să merg la mall și să arunc banii, cred că da. Prefer să păstrez banii și să îi cheltui pe ceva ce am nevoie.

Cine e cel mai bun prieten al tău?

Mama și tata. Nu am un prieten atât de apropiat; nu prea stau eu cu foarte mulți copii, sunt un copil mai introvertit. Uneori mă seacă de energie să stau undeva cu o grămadă de oameni. Uneori îmi place și alteori nu. Nu am un prieten cu care să mă văd zilnic, dar dacă ar fi să aleg dintre copii, aș alege trupa.

Rareș împreună cu părinții

Care e persoana aceea pe care te poți baza oricând și pentru orice?

Părinții. Ei știu să gestioneze cel mai bine totul.

Ai o amintire emoționantă legată de părinții tăi, amintire pe care ne-o poți povesti?

Când mi-am luat chitara de scenă. De fapt, când am primit-o. Am făcut un pact cu tata că atunci când voi face primii mei bani din cântat, el o să-mi cumpere chitara respectivă. La nici două luni de atunci am cântat undeva și am primit bani pentru asta, vreo 50 de lei. Fiind primii bani, a trebuit să se țină de promisiune.

Cu mami la concertul Bullet for my Valentine

Dar cea mai amuzantă amintire?

Cred că atunci când m-am operat de apendicită. Eram chiaun de la anestezie și pentru că mie îmi plac foarte mult coastele și pentru că nu mai mâncasem de ceva vreme, m-am trezit cu gândul că vreau să mănânc coaste. Așa că am început să-i cânt mamei, care era cu mine în salon, un cântec despre coaste pe melodia „Bohemian Rhapsody”.

Ce îți place să faci în timpul liber?

Să cânt la chitară, să mă joc, să dorm, să mănânc junk food.

Foto: Raduly Laszlo

Ai un serial preferat?

Vreau să vină pe Netflix „Rick and Morty”, îmi place foarte mult. Și „The Simpsons”.

Care e cea mai bună prăjitură făcută de mama?

Tortul ei de mere.

Pe ce scenă și alături de cine ți-ar plăcea să cânți?

Aș vrea să cânt alături de „Dream Theater”. Mai mult pentru John Petrucci.

Cu tati în Quantic

Când te gândești la viitor care sunt visele tale legate de faimă? Unde ai vrea să ajungi?

Aș vrea să ajung undeva la Wacken, un festival de metal din Germania. Aș vrea să ajung să cânt acolo, dar cu pași mici. Nu aș vrea să mă trezesc a doua zi, noi având doar opt piese, că mergem să cântăm acolo. Mai vreau să aștept. Pașii mici sunt cei mai buni.

Ești foarte înțelept 😀

😀

Dacă ai avea acum foarte mulți bani, ce ai face cu ei?

Probabil i-aș păstra și mi-aș face plăceri ale copilăriei: vreau să-mi cumpăr o chitară scumpă (o visez de mult), să-mi cumpăr multe jocuri, haine…

Foto: Raduly Laszlo

Ce te joci acum?

Fornite și Minecraft.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO