Metode de slăbit rapide și eficiente recomandate de medicul nutriționist - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Metode de slăbit și, mai ales, metode de slăbit rapid, găsim cu sutele, la o simplă căutare pe Google. Însă, de regulă, cele care promit o pierdere rapidă și masivă în greutate nu-și mențin rezultatele pe termen lung. Singura rețetă general valabilă este modificarea unor obiceiuri. Aflăm cum de la un specialist în nutriție.

Chiar dacă reușim să slăbim și să ne atingem obiectivul, e foarte important să ne și menținem greutatea obținută.

Majoritatea persoanelor care țin diete pe termen scurt și elimină astfel un număr mare de kilograme vor recâștiga între 30% și 65% din greutatea pierdută în interval de un an, potrivit unui studiu. Acest fenomen este cunoscut ca efectul yo-yo.

Mai mult, o altă cercetare demonstrează că dietele repetate, fără adoptarea unui stil de viață echilibrat, duc în timp la îngrășare. În unele cazuri, normoponderalii care apelează la metode de slăbit rapide în mod repetat ajung chiar la probleme serioase de greutate și la obezitate, dacă au o astfel de predispoziție familială.

Dr. Florin Bălănică, specialist în medicină personalizată, nutriție și nutrigenomică, ne-a explicat ce înseamnă să slăbim sănătos, fără efectul yo-yo.

Citește și: Cum să slăbești câteva kilograme în 3 zile. Un plan de dietă pentru cei care vor să arate bine pe plajă

SmartLiving: Există metode de slăbit care să fie și rapide, și eficiente?

Dr. Florin Bălănică: Da, există modalități de slăbire rapide și eficiente! Sigur, dacă prin eficiență înțelegem atingerea obiectivului de a pierde kilograme. De exemplu, prin dietele hiperproteice pacienții reușesc să scadă rapid în greutate.

SmartLiving: Dar funcționează și pe termen lung?

Dr. Florin Bălănică: Nicio dietă din lume nu funcționează pe termen lung. În fapt, studiile au arătat că doar două persoane care au ținut dietă din 100 reușesc să mențină rezultatele la doi ani, așa că aproape zero.

Metode de slăbit
Dr. Florin Bănică

SmartLiving: Atunci ce funcționează, cu adevărat, când vine vorba de slăbit?

Ce funcționează: stilul de viață adaptat fiecăruia și obișnuințele sănătoase. Aici, mediul social își pune amprenta: familia, prietenii, apropiații. Din păcate, am construit un mediu obezogen, iar acest lucru reprezintă prețul modernității. Așa că: singuri sau ajutați de specialiști, identificați care este stilul de viață optim pentru a fi sănătoși și a arăta bine, faceți prevenție proactivă, pentru că terapia are costuri mari fizice și emoționale.

Obiective realiste

SmartLiving: Se găsesc peste tot diete care promit să te scape și de 5 kilograme într-o săptămână. E realist acest obiectiv?

Dr. Florin Bălănică: Depinde! Dacă discutăm despre un sportiv de performanță care trebuie să aibă o anumită greutate la o anumită dată, acest lucru se poate realiza și menține. Dacă vorbim despre o persoană care nu face activitate fizică decât recreațional, este puțin probabil.

SmartLiving: Cu aproximație, cam cât se poate slăbi sănătos într-o săptămână?

Dr. Florin Bălănică: Prin metoda mea, între 1,5 și 3 kilograme.

„Mișcarea este importantă, dar nu este primul pas“

SmartLiving: Pentru cineva care vrea să slăbească, ce e mai important: alimentația sau sportul? Cât contează fiecare? Se poate slăbi doar cu dietă, fără sport? Dar doar cu mișcare?

Dr. Florin Bălănică: Multe persoane care doresc să scadă în greutate își fac abonament la sală. În scurt timp, constată că nu au scăzut în greutate, poate chiar au luat 1-2 kilograme, unii chiar s-au accidentat. Cheia stă în nutritie, iar în metoda mea, nutriția contează 70% și mișcarea funcțională – 30%. Nu aș vrea să se înteleagă că mișcarea nu este importantă. Mișcarea este importantă, dar nu este primul pas și nu fără nutriție adaptată.

SmartLiving: Se spune că primele 3-4 kilograme pe care le dăm jos, atunci când ne ne apucăm de slăbit, sunt din mușchi, nu din grăsime. Cum facem să ne menținem masa musculară și să slăbim doar din grăsime?

Continuarea articolului, AICI

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO