fbpx

Căutare

Share this article

La finalul acestei săptămâni scriitoarea americană Michelle Cuevas, îndrăgita autoare de cărţi pentru copii, vine în România. Timp de două zile, pe 30 şi pe 31 martie, autoarea va participa la o serie de evenimente care vor avea loc atât în capitală, cât şi în afara Bucureştiului. Programul include o serie variată de manifestări: întâlniri cu cititorii, ateliere de lectură şi ilustraţie pentru copii, dar şi un eveniment dedicat profesioniştilor – o masă rotundă la care vor fi prezente, alături de autoarea americană, nume importante ale literaturii pentru copii şi tineret din România. Accesul la evenimente este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Michelle Cuevas a devenit cunoscută cititorilor autohtoni în 2016, odată cu apariţia ediţiei în limba română a volumului „Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier”, o carte tradusă cu succes în peste 20 de ţări şi inclusă de revista Time în topul celor mai bune 10 cărţi pentru copii al anului 2015.

Confesiunile unui prieten imaginar spune povestea lui Jacques Papier, un băieţel altfel decât ceilalţi. Convins că toată lumea îl urăşte, ignorat la şcoală de colegi şi de profesori, Jacques Papier ar vrea să spună lumii întregi cât de tare îl doare inima. Ca să afle care sunt locul şi rostul lui în lume, acesta porneşte într-o călătorie la capătul căreia înţelege cât de mare este puterea prieteniei şi a imaginaţiei. 

„Michelle Cuevas este o scriitoare care cu multă ghiduşie şi isteţime ştie să abordeze terapeutic temele grele ale însingurării şi tristeţii fără nume din copilărie”, spune traducătoarea cărţii, Laura Sandu.  

După succesul acestui prim volum în România, în 2017, la Editura Vlad şi Cartea cu Genius, a apărut în traducere o nouă carte semnată de Michelle Cuevas, cu ilustraţii de Erin Stead: Destupătorul de Sticle din Ocean, un volum care a fost bestseller absolut în Statele Unite, desemnat cea mai bună carte a anului de publicaţiile TimePeople, The Boston Globe.

Vorbim despre o carte-obiect, a cărei grafică a fost realizată prin gravură în lemn, pasteluri uleioase şi creion, destinată cititorilor de toate vârstele, cu un personaj central memorabil: Destupătorul de Sticle, a cărui misiune este aceea de a găsi orice sticlă care pluteşte în ocean şi de a livra mesajul destinatarului.

Ediţia în limba română a cărţii a apărut în excelenta traducere a lui Radu Paraschivescu: „Talentul, iubirea şi fineţea îi îngăduie lui Michelle Cuevas să ştie scurtături spre inimile copiilor. Şi nu-i vizitează cu mâna goală, ci cu o poveste tandră, dulce-amăruie, hazlie şi sensibilă: povestea unui poştaş marin de sticle cu scrisori, care pune în palma semenilor comori mai mari sau mai mici. Şi care vrea să fie şi el, măcar o dată, cel care primeşte”, a mărturisit acesta.  

În luna martie a acestui an, The Care and Feeding of a Pet Black Hole, cea mai recentă carte a autoarei, a fost inclusă în lista Inaugural Excellence in Children’s and Young Adult Science Fiction de către Library and Information Technology Association, parte a American Library Association (ALA), cea mai mare şi cea mai veche asociaţie a bibliotecilor din lume.

Scriitoarea semnează şi scenarii de filme de animaţie, printre care şi Follow Your Heart, prezent în selecţia finală a Premiilor Oscar 2018, la secţiunea scurt metraj de animaţie. Când nu scrie poveşti şi romane, Michelle Cuevas pictează acuarele şi desenează, cântă la banjo şi se plimbă cu cel mai bun prieten al ei, un ciobănesc de Berna. 

Programul scriitoarei Michelle Cuevas în România

PLOIEŞTI:

Vineri, 30 martie // ora 12:30 // Teatrul pentru Copii Ciufulici

„Autor şi personaj”: Întâlnire cu scriitoarea Michelle Cuevas, autoarea volumelor Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier (Editura Arthur, 2016) şi Destupătorul de Sticle din Ocean (Editura Vlad şi Cartea cu Genius, 2017).

BUCUREŞTI:

Vineri, 30 martie // ora 18:00 // Librarium TNB

Atelier în limba engleză cu Michelle Cuevas şi destinat copiilor cu vârste între 7 şi 12 ani.

Amfitrion: Matei Sâmihăian

Sâmbătă, 31 martie // ora 12:00 // Cărtureşti Carusel

Prezentare de carte în prezenţa autoarei şi spectacol-lecturăConfesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier (Editura Arthur, 2016) şi Destupătorul de Sticle din Ocean (Editura Vlad şi Cartea cu Genius, 2017).

Invitate: Ioana Nicolaie, Irina Georgescu

Amfitrion: Marius Constantinescu

Spectacolul-lectură este susţinut de echipa Centrului de Teatru Educaţional Replika (Mihaela Michailov, Viorel Cojanu, Silvana Negruţiu, Mihaela Rădescu)

Sâmbătă, 31 martie // ora 18:00 // Muzeul Naţional al Literaturii Române (Sediul Expoziţional din str. Nicolae Creţulescu nr. 8)

„Don’t Tell the Grown-Ups”: Masă rotundă care îşi propune să investigheze ce înseamnă, în 2018, să scrii cărţi pentru copii, organizată de Grupul Editorial Art şi „De Basm” – Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Tineret din România

Participă: Michelle Cuevas, Lavinia Branişte, Adina Popescu, Florentina Hojbotă

Amfitrioană: Laura Grünberg

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO