Căutare

Share this article

Aseară a avut loc ultimul Dineu de Stat oficial găzduit de Preşedintele Obama. Şi, da, The First Lady, Michelle Obama, a făcut senzaţie în rochia sa de zeiţă semnată de Versace. Dar nu criticii de modă ar trebui să facă titlurile din presă acum, în ultimele zile ale Primei Doamne la Casa Albă. Analiştii politici, sociologii şi specialiştii în istoria SUA ar putea (sau ar trebui să) umple file întregi despre ce au însemnat ultimii 8 ani cu FLOTUS @The White House.

Poate că Hillary Clinton va fi prima femeie Preşedinte al Statelor Unite, însă Michelle Obama a reuşit să îi „fure” candidatului democrat dreptul de a se lăuda cu asta. Dacă privim dincolo de funcţii oficiale şi reguli electorale, doamna Obama a acumulat un imens capital de imagine, astfel încât ar fi putut să câştige – detaşat – alegerile din această toamnă.

Titulatura First Lady of The United States (FLOTUS) nu a fost nicicând mai folosită ca în ultimii ani, cu cei doi Obama aflaţi în fruntea SUA. Şi nu spun că celelalte prime doamne dinaintea preşedinţiei Obama nu s-au străduit să se implice, n-au organizat acţiuni caritabile, programe educative sau n-ar fi câştigat susţinerea publicului, însă Michelle a dus rolul său la nivelul perfecţiunii. Şi nici măcar n-a lăsat vreo secundă senzaţia că acesta a fost unul atent analizat şi studiat, bine învăţat. A făcut toate astea cu naturaleţe. Nici măcar nu s-a chinuit!

Michelle Obama a părut în cei 8 ani la Casa Albă „a natural born First Lady”, o femeie care nu s-a ferit să-şi arate sensibilitatea, iubirea faţă de soţul său, puterea şi tăria de caracter, o Primă Doamnă care nu s-a ferit să se auto-intituleze „mom-in-chief”, o femeie care îşi recunoaşte originile şi nu se fereşte să pronunţe cuvintele „african american”, „black” sau „slave”.

Michelle & Barack Obama, citind copiilor poveşti, la Casa Albă. Foto: Hepta

FLOTUS „a valsat” prin Casa Albă, făcând din această instituţie un loc mai deschis publicului ca niciodată (chiar a rupt – în mod oficial – semnul care interzicea publicului vizitator să facă fotografii în clădire). A dansat – în văzul lumii – cu Virginia McLaurin, unul dintre cei mai în vârstă cetăţeni ai ţării, a plantat salată alături de copii în grădina de legume pe care – tot ea – a ţinut să o aibă la Casa Albă. O lume întreagă a putut să o vadă pe Michelle Obama dansând în show-uri televizate sau sărind coarda alături de copii pentru a promova sportul şi activităţile sănătoase.

Michelle Obama nu s-a ferit să râdă cu gura până la urechi în faţa camerelor, nu s-a sfiit să-i aşeze papionul soţului său înaintea unui dineu oficial, la fel cum nu s-a ferit să vorbească despre cât de morocănos este acesta în timpul şedinţelor foto, dar şi arate cât de mult îl iubeşte.

Dincolo de zâmbetele sale şi de rolul de Primă Doamnă – care poate părea unul „soft”, Michelle Obama şi-a mai conturat o imagine – cea a unei femei puternice: o adevărată „voce” în ceea ce priveşte politica sau politicile sociale. Şi cine n-a văzut-o vorbind despre dreptul femeilor la educaţie, despre discriminare, despre democraţie, n-a văzut ce transformare se întâmplă pe chipul său. Michelle Obama este un orator puternic, care poate antrena sau amuţi audienţe imense.

În contextul alegerilor din SUA, cu un climat electoral foarte tulbure, Michelle Obama a ţinut un discurs în care dărâmat – pixel cu pixel – imaginea candidatului Trump. Şi n-a fost nevoie să îi pomenească numele – nici măcar o dată – într-un speech de 30 de minute. Şi, chiar dacă acea prelegere dovedeşte măiestria staff-ului pe care îl are în spate, a fost un discurs pe care Prima Doamnă îl respira prin toţi porii şi îl valida prin fiecare gest, privire sau tonalitate.

Căutaţi-o pe Google, pe twitter cu hashtag-ul #FLOTUS sau pe YouTube şi petreceţi măcar 30 de minute ascultând-o în discursul de mai sus! Este un personaj – o femeie – care în ultimii 8 ani a făcut istorie. Poate că după ce pleacă de la Casa Albă îşi va lua o bine-meritată vacanţă şi va dispărea o vreme de pe prima pagină a ziarelor. Însă un asemenea „vulcan” nu va sta cuminte pentru multă vreme. Şi poate, cine ştie, vom avea ocazia vreodată să titrăm „Michelle Obama, prima femeie de culoare Preşedinte al Statelor Unite”

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO