fbpx

Căutare

Share this article

Michelle Obama, mama ei şi cele două fiice ale sale – Sasha şi Malia -, au pornit într-un turneu de şase zile care promovează Let Girls Learn, o iniţiativă a guvernului american care oferă programe educative ce se adresează fetelor. Prima Doamnă a Statelor Unite este însoţită în turneul care a ajuns în oraşul Marrakech din Maroc de actriţa Meryl Streep, informează Reuters, citată de News.ro.

În Maroc, o ţară cu 34 de milioane de locuitori, peste o treime din populaţie este analfabetă. Aceasta este una dintre cele mai mari rate de analfabetism din nordul Africii, iar rata analfabetismului este şi mai mare – 41% – în rândul femeilor, potrivit datelor oficiale.

„Mă aflu aici, acum, în calitate de Primă Doamnă a Statelor Unite, vorbind cu voi, datorită educaţiei pe care am primit-o”, a declarat Michelle Obama în faţa unui grup de 12 fete marocane, provenind din diverse oraşe şi regiuni ale ţării.

Programul Millennium Challenge Corporation (MCC), susţinut de guvernul american, a fost lansat în timpul acestei vizite efectuate de Michelle Obama şi include un fond de 100 de milioane de dolari ce va fi cheltuit pe 100.000 de studenţi marocani, dintre care jumătate sunt fete adolescente. Noul fond completează o donaţie de 450 de milioane de dolari făcută MCC în 2015 pentru a promova educaţia tinerilor din Maroc şi pentru a creşte gradul de angajare al lor, după absolvire, în companiile din Maroc.

Michelle Obama şi-a dinamizat campania ce promovează educaţia fetelor, după ce gruparea teroristă islamistă Boko Haram a răpit 276 de fete dintr-o şcoală din Nigeria în 2014. Cu acea ocazie, Michelle Obama a lansat o campanie online ce a vizat salvarea acelor tinere. Campania, desfăşurată pe Twitter, a folosit hashtagul #BringBackOurGirls.

Prima doamnă a Statelor Unite a petrecut zilele precedente vizitei din Maroc într-o altă ţară africană, Liberia, unde a vizitat un batalion ONU de menţinere a păcii, dar şi o şcoală, fiind însoţită de preşedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, laureată a premiului Nobel pentru pace, alături de care a promovat Let Girls Learn. 

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO