Căutare

Share this article

Se spune că atunci când te apuci cu entuziasm să ridici o primă casă „pe pământ” va fi doar un experiment depăşit cu mult de entuziasm, în fapt un exerciţiu pentru cea de a doua. Primul contact cu designul de interior s-a produs aşadar în urmă cu ceva ani, când depăşiţi total de potopul de idei, am apelat cu încredere la un arhitect care să instaureze armonia în propria noastră viziune.

A fost suficientă călătoria printre randări, texturi şi suprapuneri de nuanţe astfel încât pasiunea pentru amenajări interioare să fie iremediabil declanşată. Paşii timizi printre paginile revistelor de profil sau pe site-urile  dedicate au fost prilejul perfect de insinuare în tainele proaspetei atracţii, dublaţi de setea de a bifa noi experienţe.

Poveştile despre Salone del Mobile de la Milano s-au perindat an de an, alimentând recent instalata curiozitate. O urmare firească a noii calificări dobândite ca şi designer de interior autorizat a fost o călătorie „iniţiatică” în lumea amenajărilor interioare.

Dacă la debut, în anul 1961 a fost înfiinţat ca promotor al producătorilor italieni de mobilier, în 2017 salonul dă tonul în designul de interior, în tendinţele actuale şi viitoare, fiind astfel etalonul pentru specialişti.

Nu e puţin lucru să iei la pas cei 230.000 mp, dar e o reală provocare şi încântare să te încarci cu informaţii la care nu te-ai fi gândit.

Milano musteşte de creaţie în fiecare aprilie sub privirile flămânde ale unui public adunat de prin toate colţurile lumii într-un tumultuos Turn Babel. Hotelurile devin neîncăpătoare, restaurantele se întrec în delicatese, showroom-urile de amenajări îşi pun straie de sărbătoare şi îşi ţin poţile deschise până târziu în noapte.

Complexul Fiera devine gazda imaginaţiei fără limite, a îndrăznelii totale în ceea ce priveşte exploatarea spaţiului de expunere alocat. Piese clasice sau din contră avangardiste, texturi îmbietoare, alăturări neaşteptate de materiale îşi găsesc locul într-o suprafaţă ce pare imposibil de parcurs.

Printre tendinţe regăsim întoarcerea la natură prin folosirea de fibre naturale în ţesătura tapiţeriilor, prin întruchiparea de plante şi vietăţi în forma corpurilor de iluminat şi a elementelor decorative.

Nuanţe mai degrabă terne, pasteluri, capătă viaţă alături de accente de culoare oranj, albastru cobalt, galben muştar.

Am întâlnit între exponate piese masive, în contururi şi dimensiuni neconvenţionale pentru mese de dining sau canapele dar orientate în mod evident către confort.

Spaţiul amenajat tinde cu îndrăzneală a-şi sfida limitele prin folosirea oglinzilor ca element de decor, în forme simetrice, complementare, delimitate sau nu de rame din materiale diverse.

Inspiraţia a curs şi înspre culoarea anului, Greenery, regăsită generos şi valorificată alături de arămiu. Destul de mult arămiu. De altfel accentele metalice sunt prezente la tot pasul, de la conturarea corpurilor de iluminat la inserarea în finisarea pieselor de mic şi mare mobilier.

Fascinante au fost şi suprapunerile de forme grafice de diferite culori sau îmbinările liniare care conturează precis un obiect sau o zonă de interes.

Pavilioanele dedicate corpurilor de iluminat au creat un teritoriu feeric: sticlă şi metal, simplitate şi opulenţă, previzibil şi neaşteptat, clasic sau avargardist – când vine vorba de inducerea luminii nimic nu pare prea mult sau prea puţin.

Iluminatul ambiental cu led câştigă teren şi creează focus asupra pieselor de mobilier care scot din anonimat un cadru neutru.

Spaţiul teraselor este şi el „răsfăţat” cu elemente care completează interiorul într-o continuare coerentă a unei amenajări armonioase.

Dacă vine vorba de nume, şi-au dat mâna spre succesul expoziţiei personaje „grele” ale scenei designului de interior: Patricia Urquiola, Piero Lissoni, Fratii Bouroullec, Karim Rashid, Foscarini, Cassina, Kartell – doar câteva…

Dacă mai pui la socoteală Tortona – fostul complex industrial devenit scenă pentru etalări şi experimente de creaţie, Brera – cartierul absolut al designerilor şi arhitecţilor, Ventura Lambrate – locul consacrat pentru avangardă şi lipsă de convenţionalism ajungi să râvneşti la o ligă a excelenţei, în care te simţi împlinit şi prin postura spectatorului anonim care gustă din plin frumosul şi imaginaţia dusă la extrem.

După zilele încărcate rămâi inevitabil cu soarta pecetluită: întrebându-te ce se va mai născoci la anul şi făcându-ţi promisiunea de a te întoarce pentru o nouă porţie de creativitate care să te mai ţină pentru încă un an. Pentru că te vei întoarce negreşit. Din nou. Şi din nou.

Andreea Militaru este Guest Writer pentru life.ro şi dacă îţi plac poveştile ei scrise poţi citi Just Words, platforma pe care ei îi place să-şi aştearnă gândurile, ideile şi întâmplările.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO