fbpx

Căutare

Share this article

Scriitorul Mircea Cărtărescu a vorbit deschis despre relaţia sa cu celebra reţea de socializare în cadrul „Intersecţiilor de miercuri”, un eveniment iniţiat de Scena 9 şi moderat de Svetlana Cârstean.

„Facebook e un fel de jurnal” a mărturisit celebrul scriitor român, declarând că multe dintre textele publicate pe facebook sunt preluări din jurnalul său în care scrie de la vârsta de 17 ani. „Jurnalul meu este ca un fel de sită care are găuri mici înconjurate de găuri mari, în sensul că scriu aproape zilnic, alteori fac pauze. Însă în acele perioade sufăr cumplit. Jurnalul meu este a doua mea piele. Nu-mi seamănă cu adevărat, acolo este un personaj”, a povestit scriitorul în cadrul întâlnirii citate de News.ro.

Cărtărescu a mai povestit ş despre primele sale experienţe pe reţeaua de socializare şi cum a ajuns să intre pe Facebook aproape în fiecare zi, fără să fie dependent de asta: „Textele pe care le-am pus foarte rar pe Facebook sunt copiate din Jurnal. Ăsta e sensul Facebook-ului, e un fel de jurnal. Am faţă de Facebook o atitudine foarte ambiguă, pe de o parte îmi place. Acum trei ani m-a lovit o depresie foarte puternică, cu o jale continuă. Şi pentru că niciodată în viaţa mea nu am luat o pastilă, m-am gândit să intru pe Facebook despre care prietenii îmi spuseseră că e Sodoma şi Gomora. Am intrat pe Facebook şi într-o săptămână nu mai aveam depresia. M-a distrat atât de tare… Îmi lipseau prietenii, contactele, de asta aveam depresie”.

Aşa cum mărturiseşte însuşi scriitorul, relaţia cu Facebook-ul este una ambivalentă, avâ

„Mă şi enervează în fiecare zi, cumplit. Un lucru pe care l-am învăţat de pe Facebook a fost să-mi ţin gura. Am învăţat să nu reacţionez la fiecare lucru care nu-mi place. De câte ori vedeam ceva, o idioţenie, mă duceam şi spuneam: «nu-i frumos ce faceţi!». Nu mai reacţionez negativ la nimic. Dar să reacţionezi la toată stupiditatea lumii, ajungi la pepeni! Intru în fiecare zi – nu sunt adictiv, din orice lucru ies foarte uşor -, dar mă şi supără foarte tare (…)”.

Scriitorul Mircea Cărtărescu are aproape 70.000 de followeri pe facebook, un număr destul de mare care îi „gâdilă orgoliul”, recunoaşte autorul Levantului

Citiţi şi: Mircea Cărtărescu: „Dacă un copil nu-şi vede niciodată părinţii citind, nici el n-o va face”

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO