Mit sau Realitate: Ne fac ochelarii să păream mai inteligenţi? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Mit sau Realitate: Ne fac ochelarii să păream mai inteligenţi?

Cercetătorii ne avertizează că nu mai puţin de 4,7 miliarde de oameni vor avea nevoie să poarte ochelari până în 2050. Adică aproape jumătate din populaţia lumii. De aceea, întrebarea dacă ochelarii ne fac să părem mai inteligenţi este din ce în ce ami importantă.
Share this article

Cercetătorii ne avertizează că nu mai puţin de 4,7 miliarde de oameni vor avea nevoie să poarte ochelari până în 2050. Adică aproape jumătate din populaţia lumii. Cu schimbările de pe piaţa de muncă, lucrul acesta nu ar trebui să ne surprindă foarte mult. Astăzi totul pare să se concentreze în jurul lucrului cu calculatorul şi timpul petrecut în activităţi care ne solicită foarte mult ochii pare să fie din ce în ce mai mare.

Potrivit statisticilor, aproape doi români din trei suferă de diferite afecţiuni oftalmologice, iar valoarea pieţei de lentile de ochelari din România s-a aflat în fiecare an în creştere, anul trecut învârtindu-se în jurul a nu mai puţin de 100 de milioane de lei. 

Şi cu toate acestea, mulţi refuză să poarte ochelari pentru că … nu e cool sau nu le stă bine.

Această gândire încă persistă în ciuda reprezentărilor pe care ni le oferă produsele de la Hollywood, acolo unde personajele extrem de inteligente mai mereu poartă ochelari. Însă, gândirea această poate că este pe undeva de înţeles. Până la urmă, lumea vrea să fie Superman, nu Clark Kent. Ca să înţelegeţi exact ce vreau să spun, dihotomia sportiv vs. inteligent este perfect ilustrată de personajul acesta. Atunci când este jurnalistul Clark Kent, iar atuul său este inteligenţa, poartă ochelari, atunci când este Superman, poartă pelerină şi un S mare pe costumul mulat pe pătrăţele.  

Iar Hollywood nu se opreşte doar la a sugera inteligenţa, ci folosesc ochelarii şi pentru a accentua personalitatea extravagantă şi fashionistă a personajelor. Astfel, o avem pe Penelope din Criminal Minds care promovează un adevărat cult al ochelarilor, arătându-şi personalitatea excentrică exact prin ramele colorate (care par şi foarte preţioase) pe care le poartă.

Aşadar, te întrebi cumva de ce mai avem reţineri atunci când oftalmologul ne spune că trebuie să purtăm ochelari. În fond, eroii noştri preferaţi par să ne spună că este mai mult decât în avantajul nostru să o facem.

Ochelarii ne fac să părem mai inteligenţi

Dacă v-ar demonstra cineva că purtatul ochelarilor v-ar face să păreţi mai inteligenţi, mai de încredere, mai sinceri, aţi începe să îi purtaţi? Dacă din reprezentările sociale propuse de produsele popular culture am fi pregătiţi să dăm un răspuns afirmat al acestei întrebări, nu am vrut să mă opresc aici şi am început să caut şi alte surse care să mă ajute să înţeleg de unde vine această percepţie.

Timp de sute de ani după ce au fost inventaţi în 1296, ochelarii erau folosiţi doar de către cei care avea o anumită problemă de vedere. Neil Handley, curator la British Optical Association Museum la College of Optometrists vorbeşte despre faptul că aceştia erau percepuţi drept un accesoriu select, purtat doar de către cei care aveau un job care necesita o vedere foarte bună. Dacă lucrai într-o fabrică sau pe câmp, poate că o vedere bună nu te-ar fi ajutat foarte mult. Însă, dacă erai doctor, bancher sau profesor atunci clar aveai nevoie să vezi foarte bine. Şi cum doar astfel de oameni îi purtau, ochelarii au ajuns să fie percepuţi drept un semn al inteligenţei şi al clasei.

Lucrul acesta a fost puternic accentuat şi prin opere de artă din perioada respectivă. Printre primele ilustrări ale unui om care purta ochelari s-a întâmplat într-o serie de picturi realizate de Tommaso da Modena, la mijlocul secolului XIV. Acestea portretizau un călugăr care folosea ochelari pentru a putea citii şi transcrie manuscrise.

Astăzi, purtatul ochelarilor te face să pari nu doar inteligent, ci şi mai onest. Un studiu realizat în 2011 de către Michael J. Brown asupra impactului pe care îl are purtatul ochelarilor asupra percepţiei juraţilor în timpul proceselor a arătat că oamenii care poartă ochelari par mult mai oneşti, mai sofisticaţi şi mai de încredere. Însă, acest accesoriu nu îi face să aibă mai multă credibilitate şi mai multă siguranţă atunci când sunt într-o poziţie de lider, de superior. Mai mult decât atât, oamenii care poartă ochelari par să fie şi mai greu adaptaţi la viaţa socială.

Fără să existe o legătură demonstrantă între gradul de inteligenţă şi nevoia de a purta ochelari, impresia generală asupra oamenilor care îi poartă este una favorabilă. Măcar în ceea ce priveşte nivelul lor de inteligenţă. În aceste condiţii, ochelarii au ajuns să fie accesoriu pe care să îl iei cu tine neapărat atunci când te duci la un interviu de angajare. Asta dacă vrei să iei jobul respectiv. Un studiu realizat de către UK’s College of Optometrists arată că oamenii care poartă ochelari au rezultate mult mai bune la interviurile de angajare. O treime dintre cei care au participat la acest studiu au fost de părere că ochelarii îi fac să pară mai profesionişti şi 43% dintre ei cred că îi fac să fie percepuţi ca mai inteligenţi. Mai mult decât atât, 40% dintre cei care nu ar avea nevoie să poarte ochelari, au afirmat că ar face-o dacă acest lucru i-ar asigura succesul la un interviu de angajare. Iar ilustraţia de mai jos arată perfect gândirea acestui studiu: 

Foto: The Difference a Pair of Glasses can make

Iar ochelarii nu sunt doar un semn al inteligenţei, ci şi al clasei.

Acest concept pare să fie justificarea numărului din ce în ce mai mare al oamenilor care poartă ochelari de vedere fără dioptrii. Astfel, Nicolas Guéguen (2015) a descoperit, într-un studiu asupra imaginii oamenilor care poartă ochelari într-un grup socio-profesional, că aceştia erau percepuţi ca având mai multă prestanţă decât ceilalţi. Probabil pentru că, aşa cum am văzut şi mai sus, aceşti oameni par să fie mai inteligenţi.

Şi dacă ochelarii sunt atât de importanţi, atunci nu ne rămâne decât să ne întrebăm dacă modelul acestora este şi el important. Ei bine, răspunsul este simplu: da.

Psihologul Helmut Leder a făcut mai multe experimente la Universitatea din Viena (2011), descoperind că oamenii care purtau ochelari fără ramă erau mai puţin memorabili decât cei care purtau ochelari cu ramă. Mai mult decât atât, ramele vizibile ale ochelarilor îţi pun şi mai mult în evidenţă ochii.

De atunci, mai multe studii au arătat că: ramele mai groase ale ochelarilor te fac să pari mai inteligent decât cele subţiri.

Pe scurt, ce le transmiţi celorlalţi atunci când porţi ochelari.

1. Onestitate: Ochelarii te fac să pari mai onest, mai sincer.

2. Încredere: Ochelarii te fac să pari mai de încredere.

3. Inteligenţă: Oamenii care poartă ochelari dau senzaţia că citesc mult şi, pe cale logică, că sunt mai inteligenţi.

4. Siguranţă: Mai ales dacă eşti bărbat, ochelarii te fac să pari sincer. Iar în cazul în care porneşti o discuţie cu o persoană de sex opus, pari că ai intenţii serioase.

5. Clasă: Dacă ştii să îţi alegi ochelarii potriviţi pentru faţa ta şi dacă aceşti mai sunt şi fashion, atunci o să pari în pas cu moda, iar oamenii o să te aprecieze pentru gusturile tale rafinate.  

Aşadar, fii cool & smart. Poartă ochelari. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora