Modestie, identitate și frumusețe interioară. Ce semnificație are rochia abaya pentru Islam - LIFE.ro
Mergi la conținut

Abaya, o rochie tradițională purtată de femei în anumite părți ale lumii, a câștigat o popularitate semnificativă în ultima vreme. Designul său simplu și elegant o face o alegere atractivă printre pasionații de modă modernă.

Originile abaya datează cu secole în urmă, când erau purtate în principal în climă caldă ca protecție împotriva vânturilor aspre din deșert sau a furtunilor de nisip. De atunci, abaya a evoluat în mai mult decât o îmbrăcăminte funcțională; rochiile sunt văzute acum ca un simbol al modestiei care celebrează cultura și tradiția islamică. Abaya vine în multe țesături diferite, cum ar fi mătase, șifon, satin, bumbac sau poliester – fiecare oferind calități unice în funcție de nevoile sau preferințele individuale. Pe lângă selecția țesăturilor, există numeroase modele disponibile, de la negru simplu la creații cu mărgele colorate, care prezintă lucrări de broderie complicate și care reflectă obiceiurile și tradițiile locale.

Ce înseamnă abaya

Abaya este un articol de îmbrăcăminte tradițional purtat de multe femei musulmane. Este de obicei un halat lung, lejer, care acoperă întregul corp, cu excepția feței, picioarelor și mâinilor. Îmbrăcămintea își are originea în Arabia Saudită, dar de atunci a devenit populară în alte părți ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord.

Cuvântul „abaya” provine din expresia arabă „awbāyah”. Acest termen înseamnă „să te îmbraci modest”. Din acest motiv, purtarea unei abaya continuă să fie văzută de mulți musulmani ca o ținută adecvată pentru femeile care doresc să susțină valorile religioase și să păstreze modestia. În timp ce unele țări au legi care cer femeilor să-și acopere corpul cu o abaya, altele nu aplică astfel de reglementări și permit persoanelor să aleagă dacă poartă sau nu una.

abaya

Originile abaya

Din punct de vedere istoric, purtarea unei abaya a fost un semn de respect pentru credința și modestia cuiva, așa cum sunt dictate de legile religioase. Văzută frecvent în Arabia Saudită, Kuweit, Bahrain și alte țări din Golf, îmbrăcămintea a evoluat de-a lungul timpului pentru a deveni o declarație de modă care reflectă obiceiurile locale și alegerile individuale de stil.

Originile abayei pot fi urmărite încă din cele mai vechi timpuri, când era folosită ca formă de protecție împotriva climei aspre deșertice. De asemenea, a servit pentru a proteja femeile de atenția nedorită sau de hărțuire în timp ce erau în public. De-a lungul timpului, designul și țesăturile folosite s-au schimbat drastic, deși unele elemente rămân constante; cum ar fi lungimea rochiei, care de obicei scade chiar sub nivelul gleznelor – aceasta servește pentru a asigura menținerea modestiei în orice moment.

Diferența dintre Abaya și Hijab

Abaya și hijab sunt două piese vestimentare distincte care au fost purtate în mod tradițional de femeile musulmane. Deși pot părea similare, există diferențe importante între cele două articole de îmbrăcăminte. În primul rând, o abaya este o haină lungă, asemănătoare unui halat, care acoperă tot sau o parte a corpului de la umeri până la picioare. De obicei, este făcută din țesături ușoare, cum ar fi bumbacul sau poliesterul și adesea vine cu broderii și ornamente complicate. În schimb, un hijab este o bucată de material asemănătoare unei eșarfe, drapată peste zona capului și a gâtului, care acoperă cea mai mare parte a părului, dar nu neapărat fața. Țesătura folosită pentru hijab-uri poate varia foarte mult în funcție de preferințele personale; mătasea și șifonul sunt alegeri populare.

În al doilea rând, abayas-urile sunt de obicei considerate mai formale decât hijab-urile datorită potrivirii largi și a țesăturilor grele. Acestea sunt adesea asociate cu pantaloni sau fuste asortate pentru a completa aspectul, în timp ce hijab-urile oferă o mai mare flexibilitate în ceea ce privește opțiunile de stil, permițându-le să fie amestecate și asortate cu diverse ținute. În plus, abayas-urile tind să fie mai scumpe din cauza designului lor ornamentat, în timp ce hijab-urile vin într-o varietate de stiluri la prețuri diferite, făcându-le accesibile tuturor, indiferent de constrângerile bugetare.

În al treilea rând, în unele țări precum Arabia Saudită, purtarea unei abaya este obligatorie pentru femei atunci când ies în spații publice, în timp ce depinde de alegerea individuală purtarea unui hijab sau nu. Acest lucru a condus la dezbateri despre libertatea de exprimare, precum și despre drepturile religioase care sunt discutate în societatea de astăzi. În cele din urmă, ambele articole de îmbrăcăminte servesc ca simboluri ale modestiei în cultura islamică.

abaya

Importanța rochiei abaya în Islam

Rochia abaya este o haină tradițională musulmană, purtată de femei în multe părți ale lumii. În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai populară în afara zonei sale tradiționale de utilizare, iar astăzi poate fi văzută fiind purtată pe tot globul ca o formă iconică a modei islamice. Este important să înțelegem de ce acest articol de îmbrăcăminte are o semnificație culturală atât de mare pentru musulmani, în special pentru cei care trăiesc în țările din Orientul Mijlociu, unde li se cere în mod tradițional să le poarte.

Islamul pune un accent puternic pe modestie atunci când vine vorba de îmbrăcăminte, cu anumite linii directoare stabilite cu privire la ceea ce ar trebui și nu ar trebui să fie purtat atât de bărbați, cât și de femei. Abaya este o modalitate prin care multe femei musulmane aderă la aceste cerințe. Acoperă corpul de la umăr până la gleznă, permițând în același timp confort prin materiale respirabile și stiluri largi. Acest lucru îl face practic pentru purtarea de zi cu zi, fără a face compromisuri cu principiile sau tradițiile religioase.

Un alt motiv pentru care purtarea unei abaya este atât de importantă în islam este că ajută la asigurarea faptului că frumusețea unei femei rămâne ascunsă publicului. Acoperindu-și silueta și lăsându-și doar fața la vedere, ea nu atrage atenția doar pe baza aspectului ei fizic; în schimb, accentul este pus mai mult pe caracterul ei interior și trăsăturile de personalitate. Acest lucru asigură, de asemenea, că orice judecată făcută cu privire la demnitatea unei femei nu se poate baza doar pe dacă ea îndeplinește sau nu standardele occidentale de frumusețe și feminitate.

abaya

În cele din urmă, deoarece Islamul apreciază foarte mult relațiile cu comunitatea, pot exista și presiuni sociale în joc care încurajează femeile să se acopere cu o abaya, chiar dacă nu se simt neapărat puternic atașate de motivele religioase din spatele acestui lucru. Purtarea uneia poate ajuta la evitarea avansurilor sau comentariilor nedorite din partea membrilor societății locale. Prin urmare, deși purtarea unei abaya poate avea semnificații diferite în funcție de circumstanțele personale ale fiecărui individ, în general, aceasta servește ca un simbol puternic al credinței și solidarității comunitare în interiorul culturii islamice, precum și dincolo de aceasta.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora