Modigliani de milioane - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Amedeo Modigliani este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori de început de secol al XX-lea, arta lui fiind extrem de apreciată de colecţionari. Aşa încât, nu este deloc surprinzător că lucrările lui sunt printre cele mai bine cotate de pe piaţa artistică contemporană, cum este, spre exemplu, şi tnudul ce va fi scos la licitaţie luna viitoare de casa de licitaţii Sotheby’s. Mai exact, pe 14 mai, în cadrul unei licitaţii ce se va desfăşura la New York, unde tabloul, cu o valoare estimată la 150 de milioane de dolari, îşi caută cumpărător.

„Nu couché (sur le côté gauche)” sau „Reclining Nude”, cum este intitulat, tabloul reprezintă o femeie goală întinsă pe o sofa albă, ce priveşte spre spectator. Pictat în 1917, cu puţin timp înainte de moartea artistului (la vârsta de 35 de ani), tabloul (care este şi cel mai mare dintre nudurile lui Modigliani) este descris de criticii de artă ca fiind ”cea mai ambiţioasă lucrare” a artistului.

Un record precedent înregistrat în urma vânzării unei lucrări de Modigliani, l-a reprezentat suma de 170 de milioane de dolari oferită pentru un alt nud care, la expoziţia din 1917, a provocat un întreg scandal determinând poliţia să închidă expoziţia.
Până una alta, cea mai scumpă lucrare de artă vândută până acum la o licitaţie rămâne „Salvator Mundi”, al lui Leonardo da Vinci, cumpărată cu 450,3 milioane de dolari la licitaţia Christie’s din New York din noiembrie, anul trecut.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO