Monocult sau cum să te salvezi de anonimitate - LIFE.ro
Mergi la conținut

Monocult sau cum să te salvezi de anonimitate

Share this article

E un nou suflu în oraş, l-aţi simţit? Vine odată cu nişte tineri domni, relaxaţi şi eleganţi care inspiră normalitate şi frumos. Acest material este despre ei şi nu doar atât, ci şi despre brandul de haine masculine care îi ajută să scape de tăvălugul numit majoritate.

De doi ani, Monocult le oferă haine bărbaţilor care ţin să arate bine şi degajat. O face atât de bine, că este numele pe care îl auzi tot mai des de la cei a căror ţinută te-a impresionat. Despre echipa Monocult ne-a povestit, aşa cum veţi citi şi mai jos, inclusiv guest writer-ul nostru, Omid Ghannadi. Şi am admirat munca lor în ţinutele echipei de Cupă Davis a României care e fericită să poarte hainele cu semnătură Monocult.

Şi ca să aflăm mai multe despre ce mai poartă bărbaţii şi de ce merită să faci o vizită pe bulevardul Lascăr Catargiu la magazinul Monocult, am vorbit cu Răzvan Mercan, creierul din spatele acestui brand. El ne-a povestit că în spatele designului ţinutelor Monocult este Omar Albitar şi că experienţa ficăruia dintre ei – de business şi de creaţie a născut acest brand singular pe piaţa de la noi care stă sub sloganul „escape majority”. Ceea ce propun ei este rupere de direcţia greşită în care s-a dus societatea, o rupere care să se vadă în tipul de vacanţă pe care îl alegem, în hainele pe care le purtăm şi în tipul de maşină pe care o conducem. Iar acestă rupere poate începe cu ţinuta. Monocult oferă un design subtil pentru fiecare piesă în parte, o anumită calitate şi, mai ales, rafinament.

Şi pentru că tot vorbeam la începutul articolului de acei tineri domni care redefinesc felul în care percepem vizual oraşul, am aflat că echipa Monocult îi denumeşte „cooligans”. Sunt tineri educaţi care trăiesc cool, oameni dinamici, care călătoresc, care văd foarte multe şi îşi cizelează felul de a fi prin toate experienţele de care au parte şi pe care le caută. Portretul lor în 3 cuvinte: dinamic, isteţ, rafinat.

Răzvan Mercan. Foto: Laszlo Raduly

Răzvan Mercan spune că se adaptează mai ales circumstanţelor cărora trebuie să le facă faţă cooligans. „Trăim vremuri dinamice. Pleci dimineaţa de acasă şi ajungi seara târziu, treci prin întâlniri de business, cafele, ai o oră de relaxare, poate sală, un eveniment, te vezi cu iubita, cu prietenii – într-o singură zi treci prin nenumărate tipuri de circumstanţe. De multe ori mergi la petrecere direct de la birou, de aceea e important să ai o ţinută relaxată şi echilibrată, ca să te poţi potrivi cu evenimentul căruia trebuie să îi faci faţă.” Şi mai completează şi cu faptul că nu există piese urâte, tot ce contează este styling-ul: poţi face asocieri care să pună orice piesă în lumină, iar acest lucru ţine de cultura vestimentară.

Ca să fim la obiect, l-am rugat să ne povestească puţin ce are în bagaj atunci când pleacă în vacanţă, pentru a vedea filosofia Monocult aplicată direct de un cooligan. Primele trei lucruri care intră în valiză sunt voia bună, o carte şi un gadget. Din punct de vedere vestimentar, bagajul său este mic şi deştept. Pentru o vacanţă de o săptămână, Mercan îşi ia hainele în multipu de trei: trei cămăşi, trei tricouri, trei perechi de pantaloni – două perechi de chinos şi o pereche de jeans. Şi asta pentru că experienţa i-a dovedit că cel mai des se pleacă cu un bagaj mare, din care se poartă un sfert din haine. „Un bagaj mic te ajută inclusiv să iei decizii vestimentare mai repede”, spune Mercan.

Răzvan Mercan. Foto: Laszlo Raduly

Jeans-ul nu poate lipsi, mai ales pentru că este cea mai democrată piesă. Dar ceea ce speră să lipsească din bagaje este cămaşa cu mânecă scurtă. „Dacă vrei presupusa relaxare pe care ţi-o dă o cămaşă cu mânecă scurtă, tot ce trebuie să faci este să îţi sufleci mânecile de la cămaşa cu mânecă lungă. Sunt extrem de rare situaţiile în care o cămaşă cu mânecă scurtă arată bine: trebuie să aibă un design foarte conceptual – tăieturi, culori, să fie cu adevărat excepţională.”

Dacă vara aceasta colecţia Monocult a fost sub semnul Havanei – culori, materiale, vibe, tăieturi cu o tentă retro, la toamnă ne mutăm în Asia, pentru că de acolo vine inspiraţia pentru sezonul ce urmează.

La baza acestei noi colecţii stau imprimeurile, diverse accente pe căptuşeală, mici broderii, culori puternice, pattern-uri geometrice, noi tăieturi şi accente military, inclusiv insigne. Monocult îşi dezvoltă în continuare divizie de piele şi de cojoace de blană. Iar ca piesă statement introduc sacoul tunică – după ce au introdus încă de acum câteva sezoane cămaşa tunică. Culorile predominante ale colecţiei sunt cupru, cafea turcească, „gold ginger”, jad, „acid” şi culoarea pietrei. Practic, se continuă către toamnă culorile colecţiei de vară, care se sting întocmai ca şi culorile naturii o dată cu apropierea frigului.

Cum am avut ocazia să văd mood board-ul creat de Omar Albitar pentru această colecţie, pot să vă spun că ne aşteaptă o toamnă interesantă, aşa cum au fost toate sezoanele de când Monocult este în oraş. Şi pentru că e posibil să nu mă credeţi pe cuvânt, vă las mai jos şi mărturia pe care designerul  Omid Ghannadi ne-a lăsat-o despre Monocult.

„Povestea Monocult, pentru mine, reprezintă o atitudine unică ilustrată printr-o vestimentaţie ce creează prezentul, înţelegând foarte bine trecutul şi mai ales viitorul. Hainele create de Monocult satisfac nevoile vestimentare de zi cu zi, oricât ar fi ele de spontane. Viaţa noastră contemporană este una foarte dinamică, o dată ce ai plecat de dimineaţă de acasă nu ştii unde vei ajunge şi ce ţinută va fi potrivită. Astfel, este nevoie de un anumit stil versatil, piese vestimentare ce se adaptează în funcţie de nevoile purtătorului. La această provocare răspunde stilul Monocult. Dacă ar trebui să folosesc un cuvânt clişeu pentru a descrie acest stil aş alege cool.

Un alt lucru legat de acest brand, care mă încântă foarte tare este povestea şi echipa din spatele Monocult. Eu îi consider vizionari şi cu adevărat artişti, o dată pentru calitatea şi autenticitatea produselor lor, dar şi pentru seriozitatea şi profesionalismul de care au dat dovadă în conturarea acestei afaceri.” – Omid Ghannadi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora