Muzee ciudate din lume - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Atunci când vizităm un oraș nou ne uităm la ce muzee avem pe listă. De cele mai multe ori ne oprim la Muzeul Orașului, le vizităm pe cele de artă sau istorie. Însă, de puține ori alegem să intrăm într-un muzeu cu un concept (sau o tematică) cel puțină curioasă, dacă nu bizară … nu știți ce pierdeți. Sau, mai bine zis, găsiți mai jos câteva idei de locuri pe care ar fi bine să nu le mai ocoliți data viitoare. De la Muzeul eșecului la cel al falusurilor sau toaletelor, lumea pare să fie plină de obiective turistice care mai de care mai interesante.

 • Muzeul eșecului (Suedia)

  Atunci când vine vorba despre mâncare, toată lumea are o părere. Iar ce este "yuck" pentru tine, poate fi foarte ușor "yum" pentru altcineva. De aceea, Dr. Samuel West a avut un proiect cel puțin inedit – să deschidă în Malmo, Suedia Muzeul eșecului. Care în pofida numelui s-a dovedit a fi un real succes.

  Tipul care face psihologie ziua, iar seara este curator de muzeu a pornit de la interesul lui pentru efectul pe care îl are consumul de carne asupra mediului înconjurător. West a început să învețe ce alte surse alternative de proteină există și încet, încet și-a transformat interesul într-un proiect de 400 de metri pătrați plin cu obiecte ratate.

  Iar West nu vrea să se oprească în Suedia, ci vrea să plece cu Museum of Failure prin toată lumea pentru a afla toate curiozitățile gastronomice cu care se mândrește fiecare. În prezent, pe site sunt trecute evenimente în Helsingborg (Suedia) și Shanghai (China).

 • Muzeul falusurilor (Islanda)

  Dacă ajungi în capitala Islandei poți vizita Muzeul falusurilor care are peste 215 de obiecte – de la organe umane, până la cele ale unor mamifere. Cu alte cuvinte, în Reykjavik poți vedea părțile reprezentative ale unor specii de balene, elefanți, dar și homo sapiens. Cum a început totul? Fondarul muzeului, Sigurður Hjartarson, a devenit fascinat de falusuri atunci când a primit cadou un penis de taur. În 1974 a început să colecționeze penisuri de balene și în 1990 a deschis Muzeul falusurilor, după ce strânsese deja o colecție impresionantă de obiecte.

 • Muzeul toaletelor (India)

  Ei bine, trebuia să aducem respectul cuvenit celei mai importante camere din casă. Muzeul toaletelor (The Sulabh International Museum of Toilets) este situat în capitala Indiei, New Delhi. Acesta vorbește despre istoria igienei din 2500 înainte de Hristos și până astăzi. De la toaletele din aur ale Imperiului Roman și până la cele medievale, muzeul documentează evoluția toaletelor de-a lungul timpului. Și, de parcă o colecție de obiecte de toalete nu era suficientă, muzeul găzduiește și o colecție impresionantă de poeme despre sau scrie în toalete.

 • Muzeul despărțirilor (Croația & SUA)

  Acest muzeu a pornit de la o exhibiție care călătorea prin toată lumea, vorbind despre relații care s-au termin din toate țările. Astăzi s-a transformat în două muzee – unul în Zagreb, Croația și celălalt în Los Angeles, SUA. Vizitatorii muzeului sunt încurajați să doneze obiecte din relațiile lor, drept o oportunitate pentru a se elibera emoțional. De aceea, în Muzeul despărțirilor putem vedea inele, verighete, haine, cadouri de Valentine’s Day, cătușe și tot felul de lucruri importante într-o relație la care nici nu te-ai gândi.

 • Muzeul artei ratată (SUA)

  Atunci când o artă este prea slabă pentru a putea fi ignorată, ea ajunge în Muzeul of Bad Art, în Dedham, Massachusetts. Fără doar și poarte artiștii și-ar fi dorit să ajungă în vreun Louvre, însă mai mult de 600 de obiecte de artă au fost deturnate din drumul lor către orașul luminilor și au ajuns în pivnița din Dedham, fix lângă toalete, fiind astăzi expuse în Muzeul artei ratată. Este și asta o treabă de trecut în CV.

 • Muzeul lenjeriei intime ale celebrităților (SUA)

  Teoretic le poți găsi și pe eBay, însă, magazinul Frederick's of Hollywood a făcut o mică expoziție cu obiecte mult prea personale de la câteva celebrități. Aici veți putea vedea boxeri pe care i-a purtat Tom Hanks în "Forrest Gump" sau lenjeria intimă a actorilor din "Beverly Hills 90210". Tot aici veți putea găsi sutienul de sport a lui Phyllis Diller sau lenjerii intime purtate de Madonna.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO