Căutare

Share this article

Viaţa celor 500 de săteni din Staro Zhelezare, un sat din sudul Bulgariei, nu era diferit până mai ieri de cea a sătenilor din alte sate bulgăreşti: se trezeau în zori, duceau vacile la păscut şi se îndeletniceau cu diverse alte treburi până la apus. Dar, acum Staro Zhelezare este altfel iar locuitorii se raportează şi ei diferit la sat. Şi asta datorită unei ”galerii de imagini” care a împânzit satul, începând cu hambarele şi zidurile caselor, şi până la clopotniţa bisericii. Celebra banana lui Andy Warhol, ceasurile lui Salvador Dali şi „strigătul” lui Edvard Munch (ca să amintim doar câteva dintre lucrările din colecţia celebrului muzeu new yorkez  MOMA care au fost reinterpretate aici), dar şi picturi precum cele în care apare Donald Trump sau Barak Obama, sunt lucrări murale care dau acum satului o altă dimesniune.

Iniţiativa le aparţine artiştilor Ventsislav Piryankov şi Katarzyna Piriankov (soţia lui), care trăiesc în Poznan, Polonia, dar care vin în fiecare vară în satul în care a copilărit Piryankov.

Cei doi au adus cu ei studenţi polonezi de la arte care au zămislit aceste imagini incredibile prin care, pentru prima dată în istorie, se crează posibilitatea ca o parte din colecţia Muzeului MOMA din New York să fie pusă la dispoziţia celor săraci. ‘Sleeping Gypsy’, al lui Henri Rousseau, ‘Les Demoiselles d’Avignon’, al lui Picasso, autoportretul  Fridei Kahlo, ‘Drowning girl’, al lui Lichnenstein, picturi de Chagall, Malewic şi Rothko – toate acestea dau satului o nouă înfăţişare, în care eroii artei universale apar alături de eroi ai satului actual.
Staro Zhelezare atrage deja turişti din toate colţurile lumii care vin să vadă cum e să transferi arta din spaţiul unui muzeu într-unul cât se poate de umil, unde cresc roşiile şi unde se aude muget de vacă.

Suntem curioşi cât de spectaculos va fi, într-un final, efectul acestui proiect care ar putea avea darul de a tranfsorma acest loc în cel mai educat (din punct de vedere artistic) sat din lume.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO