Căutare

Share this article

E ca şi când am avea două Turnuri Eiffel în lume, dar, da, se deschide un nou Luvru – la Abu Dhabi! Proiectul trebuia să fie gata în 2012, apoi lucrurile au fost încă un pic amânate pentru 2016. De data asta e sigur, Louvre Abu Dhabi se deschide pe 11 noiembrie 2017.

Potrivit CNN, întârzierea a fost provocată atât de criza financiară mondială, cât şi de scăderea preţurilor la petrol. Complexul muzeal care va fi un mare punct de atracţie în Emiratele Arabe Unite a fost proiectat de Jean Nouvel, arhitect câştigător la premiului Pritzker, iar preţul lucrărilor a fost estimat la peste 650 de milioane de dolari în 2013.

În 2007, cel mai cunoscut muzeu al Franţei a fost de acord să îşi lege numele de un nou spaţiu în Emirate şi să îi împrumute opere de artă şi expoziţii speciale, dar şi consiliere de management. Potrivit Business Insider, Abu Dhabi a plătit Franţei 525 millioane de dolari ca să poată folosi numele Luvrului şi încă 750 millioane de dolari pentru a angaja manageri francezi care să se îngrijească de operele de artă. Luvrul de la Abu Dhabi, este prima „franciză” a muzeului realizată în afara Franţei.

Clădirea cu contururi curbate se oglindeşte – fastuoasă – în apele Golfului Persic. Designerul s-a lăsat inspirat, se pare, de oraşul-oază Al Ain şi de arhitectura arabă tradiţională. Noul Luvru este situat în partea de vest a insulei Saadiyat şi se întinde pe o suprafaţă de 27 de mile pătrate de teren recuperat din ape, care va găzdui proiecte comerciale, rezidenţiale şi de divertisment.

 

 

Muzeul va include 23 de galerii permanente, realizate în stilul medinelor şi al caselor arabe joase, şi peste 600 de exponate. În primul an, muzeul va expune 300 de opere de artă din 13 instituţii franceze proeminente, cum ar fi Luvrul, Muzeul Orsay şi Centrul Pompidou din Paris. Printre operele cele mai importante se vor număra „La Belle Ferroniere” a lui Leonardo Da Vinci, „Saint-Lazare” de Claude Monet şi „Still Life With Magnolia” de Henri Matisse. În primul an se vor desfăşura, de asemenea, patru expoziţii temporare, prima bazându-se pe începuturile Luvrului din Paris din secolul 17 până în 1793.

Ocupând doar 10% din suprafaţa insulei, districtul cultural urmează să găzduiască o replică a Muzeului Guggenheim proiectat de Frank Gehry şi Muzeul Naţional Zayed, proiectat de arhitectul britanic Norman Foster, însă lucrările de construcţie ale acestor obiective se află în stagii incipiente.

Jean Nouvel s-a inspirat din geografia şi istoria zonei. De exemplu, un dom din metal perforat acoperă muzeul, răspândind o lumină uşoară şi liniştitoare pe coridoare. Detalii pe www.louvreabudhabi.ae

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO