Napoleon și Joséphine: Povestea lor tumultuoasă de dragoste - LIFE.ro
Mergi la conținut

Napoleon și Joséphine: Povestea lor tumultuoasă de dragoste

Relația dintre Napoleon Bonaparte și soția sa Joséphine de Beauharnais a fost aclamată ca o poveste de dragoste pentru toate timpurile.
Share this article

Relația dintre Napoleon Bonaparte și soția sa Joséphine de Beauharnais a fost aclamată ca o poveste de dragoste pentru toate timpurile, dar departe de a fi o imagine perfectă a devotamentului altruist. Deși este adevărat că numeroasele scrisori ale liderului francez către Joséphine debordează de declarații intense de iubire nemărginită, relația lor a fost umbrită de adulter frecvent, iar căsătoria lor s-a încheiat în cele din urmă cu un divorț.

Joséphine, al cărei nume real era Marie-Josèphe-Rose Tascher de La Pagerie (Napoleon i-a dat numele Joséphine pe baza numelui ei de mijloc), a crescut pe o plantație în colonia franceză din Caraibe, Martinica. Când era adolescentă, familia ei a căsătorit-o cu un nobil francez, Alexandre de Beauharnais, un bărbat cu multiple aventuri care a dus la separarea lor ordonată de instanță. Cu toate că Alexandre a avut succes politic, devenind președinte al Adunării Constituante Naționale, nu a putut scăpa de violența sancționată de stat a Terorii Revoluției Franceze și a fost ghilotinat în 1794. Joséphine, care fusese și ea închisă, a scăpat la limită de ghilotinare datorită căderii oportune a lui Robespierre.

Citește și: De la copilăria modestă la marea glorie: Viața tumultoasă a lui Napoleon Bonaparte, cuceritorul francez care a schimbat harta Europei

Eliberată din închisoarea Carmes, Joséphine era o văduvă în vârstă de 32 de ani, mamă a doi copii, fără acces la fondurile familiei și cu dinți care îi putreziseră. Avea nevoie să-și asigure viitorul și, astfel, a aranjat rapid împrumuturi din diverse părți pentru a se instala într-un apartament de pe rue Chantereine unde, așa cum scrie istoricul francez Frédéric Masson în cartea sa „Napoleon et les femmes”, „spera la o minune care să o scoată din starea ei”.

Campania ei concertată de a se lansa în noua societate franceză post-revoluționară a funcționat clar: După o serie de aventuri cu mai mulți lideri politici de rang înalt, ea a devenit amanta mentorului puternic al lui Napoleon, Paul Barras, parte a coaliției de cinci persoane a națiunii numită Directoire. Cu toate acestea, până în 1795, Barras s-a plictisit de amanta sa și a introdus-o cu bucurie pe Joséphine tânărului ambțios soldat la un bal al societății pe care l-a organizat. Habar nu avea Barras că, patru ani mai târziu, acel soldat avea să ajungă la putere printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge împotriva Directoire, și că cinci ani mai târziu, el însuși avea să se încoroneze împărat.

Napoleon și Joséphine
Napoleon și Joséphine

Napoleon scria scrisori de dragoste Joséphinei

Joséphine nu s-a simțit imediat atrasă de perspectiva lui Napoleon ca soț, numindu-l presupus „o pisică în cizme” și mustrându-l pentru „familia lui de cerșetori de jos”, scrie Adam Zamoyski, autorul cărții Napoleon: A Life. Dar el a copleșit-o cu cadouri și i-a câștigat copiii cu jucării. Cei doi s-au căsătorit la doar câteva luni după prima lor întâlnire, în martie 1796. Napoleon a șocat familia sa prin căsătoria cu o văduvă cu copii, dar era îndrăgostit. Cu toate că a trebuit să-și părăsească noua mireasă la doar două zile după nuntă pentru a conduce o armată franceză în Italia, i-a scris continuu, declarații de dragoste entuziaste: „Fiecare moment mă desparte tot mai mult de tine, iubita mea, și în fiecare moment am mai puțină energie să exist atât de departe de tine. Ești obiectul constant al gândurilor mele.”

Este demn de remarcat faptul că Joséphine pare să fi scris mult mai puține scrisori soțului ei. Și cele care există sunt mult mai reci în ton. „Nu sunt mulțumit de ultima ta scrisoare; este rece ca prietenia”, a răspuns Napoleon la una dintre ele. Până în acel moment, se pare că Joséphine se implicase deja într-o relație cu tânărul fermecător Hippolyte Charles, un locotenent husar și ajutor de tabără al generalului Charles Leclerc, cumnatul lui Bonaparte. Până în iunie, Joséphine se alăturase din nou lui Napoleon în Italia, dar cu amantul ei în vârstă de 23 de ani însoțitor.

Când Napoleon a vizitat apartamentul ei din Milano, în noiembrie 1796, doar pentru a-l găsi gol, a început să devină suspicios. O scrisoare dezvăluie emoțiile tumultuoase ale sale: „Nu te mai iubesc; dimpotrivă, te detest. Ești o femeie vicioasă, meschină, hidoasă. Nu îmi scrii deloc; nu îți iubești soțul… În curând, sper, te voi ține în brațe; atunci te voi acoperi cu un milion de sărutări fierbinți, arzătoare ca ecuatorul.”

Atât Napoleon, cât și Joséphine au avut aventuri

În martie 1798, Napoleon a aflat de aventură, ceea ce l-a adus într-o furie fără margini, deși Joséphine a aplatizat lucrurile. Cu toate acestea, ea a continuat aventura, iar Napoleon a aflat din nou despre ea în timpul campaniei sale din Egipt, în iulie a acelui an. A scris fratelui său discutând despre divorț, dar acea scrisoare a fost interceptată și publicată în ziarele londoneze, spre marea bucurie a britanicilor. Între timp, ea i-a scris amantului său: „Da, Hippolyte, viața mea este o tortură constantă! Numai tu poți să mă readuci la fericire. Spune-mi că mă iubești, că mă iubești doar pe mine!” Până în acest punct, totuși, Napoleon însuși își luase o amantă, Pauline Fourès, soția unuia dintre ofițerii săi din armată.

După ce a cucerit Egiptul, Napoleon s-a întors în Franța în octombrie 1799. După ce a contribuit la orchestrarea răsturnării Directoire, i s-au acordat puteri nelimitate pentru a conduce guvernul în calitate de prim consul. O lună mai târziu, Joséphine, după ce a promis să încheie aventura cu Charles, l-a convins pe soțul ei să renunțe la divorț. De atunci încolo, însă, relația lor nu s-a mai recuperat, și el a început să-și arate amantele.

În ciuda altor femei, se pare că Joséphine a continuat să-i controleze inima. „Amantele mele nu mă leagă deloc de sentimentele mele… Amanta mea este puterea”, a scris el în 1804, același an în care cuplul a fost încoronat împărat și împărăteasă a Franței. Cu toate acestea, puțin înainte de încoronare, Joséphine l-a descoperit pe Napoleon în dormitorul doamnei ei de onoare, Elisabeth de Vaudey, iar certurile au început din nou. Napoleon a amenințat cu divorțul încă o dată, de data aceasta pe motiv că Joséphine nu a produs un moștenitor.

Napoleon și Joséphine
Napoleon Bonaparte

Divorț, cu devotament

Nereușita de a produce un moștenitor a continuat să tulbure căsătoria lor, iar când amanta lui Napoleon, Eléonore Denuelle, i-a născut copilul său în 1806, era clar că problema stătea la Joséphine, în vârstă de 43 de ani. Când nepotul lui Napoleon și moștenitorul declarat, Napoléon Charles Bonaparte, a murit la doar 4 ani în 1807, Napoleon a început să alcătuiască o listă cu prințese eligibile din întreaga Europă. Căsătoria cu Joséphine a fost anulată, dar la ceremonia de divorț din 15 decembrie 1809, cuplul a citit declarații de devotament unul față de celălalt, confirmându-și iubirea reciprocă. Napoleon a declarat: „Departe de orice motiv de plângere, pot, dimpotrivă, să mă felicit doar pentru devotamentul și tandrețea soției mele iubite.”

Napoleon s-a căsătorit cu Marie-Louise a Austriei prin procură, la 11 martie 1810, urmată de o ceremonie religioasă câteva săptămâni mai târziu. Aproape exact un an mai târziu, ea a născut mult așteptatul moștenitor, Napoleon al II-lea.

Joséphine a trăit la Château de Malmaison, lângă Paris, și a rămas în relații bune cu fostul ei soț. El avea să afle despre moartea ei din cauza pneumoniei în mai 1814, când se afla în primul său exil, pe insula Elba. Când a murit în ultimul său exil la St. Helena, ultimele sale cuvinte se presupune că au fost: „Franța, armata, șeful armatei, Joséphine.” În ciuda aventurilor lor multiple, a certurilor furtunoase și a divorțului public, se pare că dragostea dintre Napoleon și Joséphine a continuat să persiste.

Foto: Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora