Nicoleta Chirica, creatoarea brandului Iutta, ne îndeamnă ca de Paște: “să purtăm ceva tradițional, oricât de mic ar fi” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum ne îmbrăcăm de Paște? Poate că nu este o grijă chiar atât de importantă ca de Crăciun sau de Revelion, dar în mod cert, ar trebui să ne întrebăm asta. Există tot feluri de superstiții din popor: să poți haine noi în duminica Învierii, să ai în buzunar ceva bani sau un ou roșu. Însă, în fiecare an alegerea vestimentație nu este deloc una ușoară. Plus că trebuie să găsești ceva cu care să ieși în evidență, nu?

Așa că, anul acesta am decis să vorbim despre ținuta de Paște cu accente tradiționale. Iar despre asta nu puteam să vorbim decât cu Nicoleta Chirica cea care a creat brandul de genți, pantofi și accesorii din piele cu un design folk contemporan Iutta. Ne place să cunoaștem designeri români care și-au transformat pasiunea în business, așa că am povestit cu Nicoleta despre Iutta, despre artă, despre iubirea pentru veșmintele românești, dar și despre cum ar trebui să ne îmbrăcăm de Paște. Și vă invităm să aflați cum se va îmbrăcat Nicoleta în această zi specială:

“Ne plac obiectele vestimentare românești, dar ne este destul de greu să găsim hainele cu care să le combinăm” … am tot auzit asta în ultima vreme. Cum rezolvăm această situație … cu ce fel de haine am putem combina elementele tradiționale? 😃

Cred că până nu îți iei „inima în dinți” și chiar încerci să integrezi elementele tradiționale în ținute, nu poți să îți dai de fapt seama că e minunat de simplu. Pentru noi, spre exemplu, aceste motive și elemente sunt punctul central al accesoriilor și într-adevăr, uneori devin ele focusul look-ului și atunci ținuta e ceva mai simplă, închegată prin combinații coloristice. Am văzut însă și multe cliente Iutta care poartă broderiile folk cu animal printuri, elemente florale, culori puternice. Cred că trebuie să îndrăznești și să îmbini ce simți tu că ți se potrivește.

Nicoleta Chirica, fondatoarea brandului Iutta

Și mai este o discuție aici: în ce situații putem purta astfel de combinații?

Dacă vorbim de o ie, spre exemplu, cred că poate fi purtată într-un context mai casual cu o pereche de blugi și balerini, dar arată foarte elegant și alături de o fustă conică sau un costum, în funcție de broderie. Nu mă pot gândi la o situație în care să văd elementele tradiționale ca fiind ieșite din comun sau un faux-pas. Fac parte din identitatea noastră ca români și cred că există moduri să integrăm simbolurile folclorice în viața și ținutele noastre oricând.

Să spunem că ne-ai convins, dar acum avem o altă problemă: de unde ne putem cumpăra astfel de obiecte și accesorii vestimentare? 

Pe partea de haine nu sunt atât de informată, sunt destul de mulți artizani în țară, prin diferite orașe și chiar sate, care țes și brodează ii. Bineînțeles, mulți designeri străini, printre care și Dior, Etro, au preluat de-a lungul timpului diferite elemente românești și le-au integrat în colecțiile lor. Cât pe partea de accesorii, suntem cam singurul brand românesc care include elemente folclorice brodate și le îmbină cu elemente moderne, contemporane.


Citește și: Iutta, brandul creat din pasiune de către o corporatistă, absolventă de cibernetică


Cât de mult ar trebui să se asemene hainele noi care folosesc simboluri și modele populare cu veșmintele tradiționale?

E greu de spus, mi se pare că trebuie să aibă ceva în comun, să poți vedea rădăcinile influenței tradiționale în designurile noi. Pe de altă parte, pentru a ieși în evidență și a se putea diferenția, trebuie să aducă ceva modern, un element inovativ, să fie o reinterpretare. Portul popular românesc și tot ceea ce înseamnă el nu va putea fi copiat sau reprodus perfect niciodată și apoi considerat o inovație – putem însă să îl utilizăm ca sursă de inspirație constantă.

De unde îți găsești inspirație pentru simboluri și modele populare pe care le folosești în obiectele vestimentare sau accesorii pe care le creezi?

După cum am spus și mai sus, tot ceea ce ține de portul tradițional reprezintă o sursă de inspirație, dar este doar una dintre cele foarte multe. Consider că poți găsi inspirație oriunde în jurul tău, atâta timp cât ești deschis să o primești. Arhitectură, istorie, alte culturi, natură, tradiții, oameni frumoși..

Cât de greu este să ai acces la astfel de informații?

Unele pot fi găsite foarte ușor și sunt la îndemâna oricui, în timp ce pentru altele, spre exemplu cărți de simbolistică, trebuie făcut un efort ceva mai mare. Și trebuie să fii pasionat, căci altfel, nu ești motivat să te aventurezi în cele mai adânci cotloane pentru a descoperi secretele și detaliile lor.

Povestește-mi cea mai faină amintire pe care o ai de când ai descoperit un astfel de model popular pe care ai ajuns să îl folosești acum pe obiectele semnate Iutta …

Una din colecțiile de referință Iutta și cea mai aproape de sufletul meu este “Dor de Românesc”, pentru care am cules simboluri și motive din cele 9 regiuni ale țării, inclusiv Basarabia. De aici am dezvoltat o campanie prin care am strâns dorurile oamenilor, și am observat că cele mai multe erau îndreptate către Moldova. Este și preferata mea, căci simbolul brodat cu care e decorată îmi e foarte drag. Poartă motivul Coarnele Berbecului, specific zonei, care e semn al forței, vitalității și puterii de transformare. Obișnuia să fie țesut pe veșmintele tradiționale în vremurile de mult apuse și a fost uimitor să îl pot utiliza și readuce la viață.

Dar de unde a venit această pasiune pentru tradițiile românești?

Sunt pasionată și inspirată de simboluri în general, și fascinată de semnificațiile și emoțiile pe care le ascund. Cât despre simbolurile românești, care reprezintă mare parte din Iutta, am simțit nevoia de o întoarcere la origini, la valorile românești autentice și ce modalitate mai bună decât prin a mă uita la rădăcinile care ne-au ajutat să creștem?

 Îți mai amintești cum arăta femeia care ți s-a părut că era cel mai frumos îmbrăcată?

Nu m-am gândit niciodată la asta, sincer, am văzut multe femei foarte stilate și elegant îmbrăcate. Cred totuși că cea care era cea mai fericită, zâmbăreață și plină de viață – care se simțea complet ea însăși.

Și la final, cum ar trebui să ne îmbrăcăm de Paște? Și cum o să te îmbraci tu de Paște?

Să purtați ceva tradițional, oricât de mic ar fi. Și în rest, așa cum simțiți voi că vreți să vă sărbătoriți Paștele. Eu știu sigur că voi avea geanta mea Iutta aproape 😃

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora