fbpx

Căutare

Share this article

În acest weekend, mai exact sâmbătă, 6 august, va avea loc prima ediţie a evenimentului „Noaptea Tuberozelor”, o seară plină de culoare locală, muzică, poezie şi parfum de tuberoze, într-unul dintre cele mai pitoreşti locuri din inima Transilvaniei. Evenimentul îşi aşteaptă participanţii începând cu ora 18:00, în curtea bisericii fortificate din comuna Hoghilag, judeţul Sibiu, regiune cunoscută pentru plantaţiile de flori, aduse în România prima oară de către comunităţile săseşti.

Tururi ghidate prin grădinile localnicilor, ateliere creative şi de gătit cu flori, experienţe muzicale şi activităţi pentru copii, degustări de vin, standuri artizanale şi produse tradiţionale, acestea sunt doar câteva dintre atracţiile pregătite de organizatori.

Plantaţiile de tuberoze pot fi vizionate în cadrul unui tur ghidat cu începere de la ora 19:00. Concomitent, au loc ateliere creative la care participanţii se pot înscrie, precum: Atelierul de Gătit cu Flori (susţinut de Fata care Găteşte cu Flori); Atelierul de Scriere Creativă: Omul care a iubit tuberozele; Atelierul de Sunete cu instrumente din lemn şi metal, adunate din toate colţurile lumii (susţinut de Adela Vîrgolici, fondatoarea Atelierului de Miracole); dar şi activităţi pentru copii. În plus, cei care vor să se bucure de savoarea locală pot degusta produse bio, renumite vinuri din zonă şi îşi pot achiziţiona obiecte artizanale manufacturate de localnici.

Fanfara Blasskapelle Neppendorf, continuatoarea tradiţiilor etnice germane, pe care le promovează şi le menţine vii în cadrul comunităţii sibiene, ne va purta pe meleaguri săseşti. Lor li se va alătura Luminiţa Dejan şi alţi artişti locali. Spre finalul serii, cântăreaţa de origine americană, Rachel Ries,  va încununa seara prin acorduri boeme de chitară.

Hoghilag, tărâmul tuberozelor

Originară de pe meleagurile însorite ale Mexicului, tuberoza sau chiparoasa a fost adusă şi cultivată pentru prima dată în România de către saşi, care au început să le cultive în Hoghilag sau Halvelagen. După plecarea saşilor, locuitorii zonei au continuat tradiţia cultivării chiparoaselor. Planta face o floare odată la trei ani, iar toţi cultivatorii au pe plantaţiile lor trei generaţii de plante. Bulbii se scot şi se plantează anual. Dintr-un bulb pot ieşi trei sau cinci flori, dar numai una este de calitate superioară.

Tuberoza a început să se cultive abia în secolul al XVI-lea, mai ales pentru parfumul său seducător. Simbol al senzualităţii, esenţa sa se regăseşte astăzi  în parfumuri celebre, fiind una dintre cele mai apreciate şi mai preţioase  esenţe utilizate în industria cosmetică.

 „Tuberoza este una dintre puţinele materiale folosite în parfumerie care se poate tratata prin tehnica enflorage-ului, întrucât deţine calitatea de a produce ulei chiar şi la trei zile după ce a fost culeasă. Florile trebuie  tratate, când sunt încă în stadiul de boboc. Atunci cântăresc greutatea lor în aur, întrucât pentru 200 de grame de esenţă sunt necesare 1200 de kilograme de boboci. Tuberozele răspândesc unul dintre cele mai senzuale parfumuri din lume. Floarea ce poartă în engleză numele de <<sweetheart, ilicit lovers, newlyweds>> răspandeşte o aroma seducătoare!”, ne-a declarat exclusiv pentru Noaptea Tuberozelor celebrul maestru parfumier britanic Roja Dove.

„În afară de parfumerie, uleiul esenţial extras din tuberoză se foloseşte şi în industria cosmetică pentru proprietăţile antifungice, antimicrobiene şi reparatoare. Crema cu esenţă de tuberoză, uleiul de masaj sau de baie au proprietăţi minunate pentru pielea noastră. Uleiul din tuberoze este folosit şi în aromoterapie pentru a trata anumite probleme cum ar fi stări depresive, anxietate, nervozitate“, adaugă Dana Sota, consultant de beauty, autoarea site-ului danasota.com.

Evenimentul  Noaptea Tuberozelor îşi propune să amplifice potenţialul turistic al zonei şi să aducă în atenţia publicului comunitatea cultivatorilor de tuberoze din România, o comunitate care, generaţie după generaţie,  a dus mai departe această vechea tradiţie săsească. Regiunea are oferte variate şi pentru iubitorii de cultură şi istorie, dar şi pentru cei dornici de activităţi în aer liber, precum echitaţie şi drumeţii. Comuna Hoghilag se află la doar 16 kilometri de Sighişoara, unul dintre cele mai bine păstrate oraşe medievale din Europa, inclus în lista siturilor UNESCO.

Noaptea Tuberozelor este un eveniment organizat de Primăria din Hoghilag şi este susţinut de: Florăria Iris, Atelierul de Miracole, Fata care Găteşte cu Flori, danasota.com  şi Rumor Production.

Detalii pe Facebook.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO