fbpx

Căutare

Share this article

Trei antivirale țintite împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt foarte aproape de autorizare. Dacă se vor dovedi eficiente, milioane de oameni ar putea trata infecția COVID-19 chiar de la debut, cu două pastile pe zi, în cel mult 10 zile. 

La aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, „arsenalul” de medicamente împotriva COVID-19 este în continuare limitat, dar câteva tratamente noi sunt la numai câteva luni distanță de aprobare. Trei antivirale sunt testate în studii clinice, iar rezultatele sunt așteptate la final de toamnă sau, cel târziu, în iarnă.

Citește și: Durere în gât. E o simplă răceală sau un simptom al variantei Delta a virusului COVID-19?

Noile variante ale virusului SARS-CoV-2 au redus eficiența vaccinurilor existente, iar comunitatea științifică își îndreaptă acum atenția către medicamente antivirale de generație nouă, mai eficiente, mai sigure, mai ușor de administrat și mai convenabil de produs decât cele existente. 

În iunie 2021, administrația Biden a anunțat un program ambițios, Antiviral program for Pandemics, prin care va susține crearea unor formule noi de antivirale COVID, dar și împotriva altor virusuri emergente. Inițiativa este susținută de guvernul american cu o investiție de 3,2 miliarde de dolari.

Variantele noi de virus scad eficiența antiviralelor existente

Avem nevoie de antivirale noi în acest stadiu al pandemiei, adaptate variantei de virus care circulă acum în populație, spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București. 

„Eficiența antiviralelor este influențată de varianta virală a virusului care circulă într-un moment, la fel cum se întâmplă și cu vaccinurile. Același lucru este valabil și în cazul anticorpilor monoclonali. E clar că, pentru varianta Delta, și eficiența vaccinurilor este ceva mai scăzută decât la cele anterioare și că, cel puțin teoretic, noile medicamente ar trebui să acopere mai bine mutațiile recente. Toate medicamentele administrate în COVID-19 pot fi influențate de varianta virală circulantă, într-o oarecare măsură. Din păcate, nu avem alte variante de tratament la ora actuală. Folosim tot ceea ce avem la îndemână”, potrivit medicului infecționist. 

Ce pastile împotriva COVID primesc românii în spitale

Antiviralele sunt medicamente esențiale în tratamentul infecțiilor cauzate de virusuri și sunt folosite cu succes în boli virale grave, precum hepatita C sau HIV. Tamiflu este unul dintre cele mai cunoscute medicamente în această clasă. El poate scurta durata gripei și reduce riscul de spitalizare în caz de gripă, cu condiția de a fi administrat cât mai devreme de la debutul simptomelor. 

De la începutul pandemiei, au fost testate câteva dintre antiviralele existente, folosite în tratamentul altor boli, dar cele mai multe s-au dovedit ineficiente. Cele câteva care se administrează bolnavilor în spitale au beneficii limitate. 

Remdesivirul are o eficiență modestă

Singurul antiviral autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) împotriva COVID-19 în statele UE este remdesivir – produs de compania farmaceutică americană Gilead Sciences și comercializat sub numele Veklury. El este distribuit și în spitalele din România care tratează pacienți COVID, printr-un contract semnat de Ministerul Sănătății cu firma producătoare. 

Cu toate acestea, remdesivirul are o eficiență modestă: scurtează durata recuperării de la 15 la 10 zile și scade prea puțin rata de mortalitate prin COVID-19 (11,4%, față de 15,2% la pacienții care au primit alte tratamente), așa cum arată un studiu susținut de Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA și publicat în The New England Journal of Medicine

Citește continuarea articolului AICI

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO