Căutare

Share this article

Toate-s vechi şi nouă toate…”. Aşa sunt şi cele câteva obiecte rare care au aparţinut poetului Mhai Eminescu şi care sunt cuprinse într-o colecţie ce va fi licitată de Artmark pe 22 iunie. Un portret al poetului de la vârsta de 19 ani, cartea de vizită ca prim redactor al ziarului “Timpul”, cufărul său de voiaj, o fotografie a scumpei sale Veronica Micle, un album comemorativ ce cuprinde şi ultima lui fotografie, precum şi multe ediţii princeps – toate sunt cuprinse în această colecţie unică, ce are ca preţuri de pornire între 100 de euro şi 9.000 de euro.

Foto: Artmark

Cartea de vizită a lui Eminescu pe care scrie, cu litere mari, uşor stilizate, numele poetului şi funcţia – Prim redactor al ziarului „Timpul” – are ca preţ de pornire 200 de euro, în timp ce frumosul său cufăr de voaiaj, care l-a însoţit la Viena şi Berlin (unde a studiat) şi care este acoperit cu diferite abţibilduri lipite de poet dar şi de alţi moştenitori ai cufărului, are o valoare estimativă de 5.000 de euro.

Foto: Artmark

Colecţia adăposteşte şi multe ediţii princeps, printre care „Poesii”, colecţia completă a tuturor celor 16 ediţii Maiorescu (ediţiile I-XVI, 1883-1936), şi singura existentă (9.000 de euro) sau „Geniu pustiu”, din 1904 (200 de euro). Printre loturile licitaţiei se numără şi „Viaţa lui Mihai Eminescu”, de George Călinescu, ediţia I, 1932 (exemplar ce poartă autograful Reginei Maria şi care este estimat la 600 de euro), o fotografie inedită a Veronicăi Micle, din colecţia Petre Popescu Gogan, arhivar al Academiei Române (800 de euro), „Opere”, Mihai Eminescu, ediţia Perpessicius (17 volume, 1939-1999, estimate la 1.500 euro). Afişe, ziare, almanahuri completează această colecţie ce recompune un fragment din universul lui Eminescu şi din epoca în care a trăit.

Foto: Artmark

 

Cei care îşi doresc să achiziţioneze unul din aceste obiecte care au aparţinut celui mai mare poet liric român, sunt invitaţi să participle la licitaţia Artmark, ce va avea loc pe 22 iunie, de la ora 19.30, la Palatul Cesianu-Racoviţă, din Bucureşti.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO