fbpx

Căutare

Share this article

O echipă de artişti din România a câştigat unul dintre cele trei premii internaţionale acordate în cadrul International Perfume Bottle Design Contest, încheiat zilele trecute în Statele Unite. Cei trei artişti ai laboratorului de scenografie SBANG, Sorin Boncea (production designer), Sorin Maxim (sculptor) şi Ana Gabriela Lemnaru (art director) au impresionat juriul cu „Pulse”, un concept original expus cu acest prilej la cea de-a 30-a ediţie a convenţiei anuale a International Perfume Bottle Association (IPBA), ce a avut loc la finalul lunii aprilie.

IPBA este cea mai mare organizaţie din lume ce reuneşte colecţionari de sticle de parfum, obiecte considerate adevărate opere de artă şi tranzacţionate cu sume mari în cadrul licitaţiilor publice. Asociaţia deţine, totodată, un Muzeu Virtual al recipientelor pentru esenţe de parfum şi ape de toaletă, create de-a lungul vremii de bijutieri, maeştri sticlari, designeri, pictori sau scenografi. Prin competiţia de nişă aflată la a treia ediţie, IPBA încurajează artiştii pasionaţi de design-ul unor astfel de obiecte, oferindu-le vizibilitate.

Pulse”, distins cu premiul al treilea – ceilalţi câştigători sunt Elaine Hyde (SUA) şi Gregoris Komodromos (Cipru) – este un concept versatil, care are ca punct de plecare legenda Meşterului Manole şi mitul estetic al creaţiei durabile care are nevoie de sacrificiu. O mână cu degetele uşor strânse întruchipează prima literă din alfabet, în limbajul semnelor. „Ne-am gândit că dincolo de zidire există ceva ce ne leagă pe toţi: pulsul”, explică artiştii. „Pielea are trei straturi, la fel cum parfumul are trei straturi. Printr-o tehnică minuţioasă a mulajului, am integrat recipientul într-o formă estetică în mişcare, astfel încât produsul final să poată fi ascultat privindu-l”.

Creaţia poate fi expusă de sine stătător, dar şi ca parte a unei instalaţii interactiv-olfactive, alături de alte litere ale alfabetului. „După folosire, de multe ori, sticlele de parfum sunt aruncate sau ţinute în cutia cu amintiri. În schimb, Pulse – am poziţionat atomizorul chiar în zona de puls – este în sine un obiect decorativ ce transmite, indiferent dacă este plin sau gol, acelaşi mesaj”, adaugă echipa SBANG.

Sorin Boncea este artist vizual şi un scenograf cu experienţă în producţii de cinema, teatru şi televiziune, videoclipuri şi reclame, Ana Gabriela Lemnaru este set decorator şi designer de interior, iar Sorin Maxim este unul dintre cei mai talentaţi sculptori din noua generaţie.

SBang este platformă multimedia, un laborator de scenografie care-şi propune să confere noi semnificaţii şi abilităţi obiectelor prin congruenţa meşteşugurilor, talentelor şi descoperirilor artistice necesare în elaborarea decorurilor filmice. SBang pregăteşte lansarea unui spaţiu compus din laboratoare de design şi ateliere de scenografie, denumit „Muzeul Intenţiilor”, un spaţiu în care participanţii vor fi angrenaţi în experienţe inedite de teatru imersiv.

Creaţia „Pulse” va putea fi admirată în curând la Muzeul Intenţiilor, unde vor fi prezentate şi alte intenţii din traseul imersiv. Pentru acest proiect, aflat la început de drum, echipa SBANG este deschisă colaborărilor şi parteneriatelor artistice.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO