O expoziţie unicat: TZARA. DADA. ETC. - LIFE.ro

Căutare

Share this article
 
Până la sfârşitul lui aprilie, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, are loc o expoziţie unică, avându-l în centru pe Tristan Tzara, unul dintre fondatorii mişcării Dada. 
 
Februarie 1916, Zurich. Cabaret Voltaire – o nouă cafenea artistic-literară în care câţiva artişti dărâmă toate convenţiile vremii, în căutarea libertăţii artistice absolute, refugiindu-se de războiul care măcina Europa. Pictori, poeţi, sculptori, fotografi, reuniţi sub numele de “Dada” care, întâmplător sau nu, părea a nu însemna nimic. O bâlbâială de copil. Căluţ de lemn, în limba franceză. Un cuvând ales la voia hazardului, deschizând paginile unui Larousse. 
 
Unul dintre tinerii avangardişti de la Cabaret Voltaire are doar 19 ani şi poartă numele de Tristan Tzara. Vine din România, este născut la Moineşti. Mai târziu, va pleca la Paris unde-l va întâlni pe André Breton, unul dintre fondatorii curentului suprarealist, va publica poezii însoţite de ilustraţiile marilor artişti ai lumii şi, fără să-şi fi propus asta, va deveni unul dintre cei care au condus la o revoluţie majoră în artele plastice şi literatură. Spiritul Dada a însemnat ironie, hazard, provocare, libertate, insolent, dinamitarea limitelor şi clişeelor. 
 
Cum anul acesta se celebrează 100 de ani de Dadaism, expoziţia “TZARA.DADA.ETC” este prima la nivel internaţional care expune o mare parte din opera poetică de prima ediţie a lui Tzara şi, totodată, cea mai amplă retrospectivă a creaţiilor şi publicaţiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. 
 
Ce puteţi vedea în spaţiul de la ARCUB? Cărţi de artist şi publicaţii avangardiste. Afişe ale manifestărilor dadaiste. Grafică semnată de Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp şi Marcel Iancu. O colecţie impresionantă de fotografii înfăţişându-l pe Tristan Tzara în diverse momente ale vieţii sale. Documente olografe şi corespondenţă privată. Aproape 100 de exponate cu şi despre Tristan Tzara, alcătuind un portret al unei epoci în care se experimenta intens, renunţând la orice şablon tradiţional şi căutând un alt fel de manifestare artistică. 
 
Lucrările prezentate aparţin colecţionarului Emilian Radu, iar selecţia a fost făcută de istoricul de artă Erwin Kessler. Expoziţia poate fi vizitată gratuit până pe 26 aprilie 2016, între orele 14:00-22:00, la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90) şi face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
 
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO