O fi doar în capul femeilor? #metoo. - LIFE.ro
Mergi la conținut

O fi doar în capul femeilor? #metoo.

42% dintre personajele de pe micul ecran sunt personaje feminine. 28% dintre oamenii din spatele camerelor sunt femei.
Share this article

Femeile reprezintă mai mult de jumătate din populaţia planetei şi, cu toate acestea, încă trăim într-o societate patriarhală dominată de misoginism şi supremaţie masculină. În ultima perioadă din ce în ce mai multe femei încep să vorbească despre violenţele şi hărţuirile la care au fost supuse de către bărbaţi. O glumă cu tentă sexuală într-un cadru oficial. O palmă peste fund într-un restaurant. Favoruri sexuale cerute la schimb cu favoruri profesionale. Evident că aceste lucruri sunt obişnuite pentru noi, femeile. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu le credem sau nu vrem să le acceptăm.

Disclaimer: acest articol are urme de feminism. A fi citit cu atenţie mai ales de către bărbaţi.

Personajele feminine din seriale, reflexia societăţii noastre.

Supremaţie masculină? 42% dintre personajele de pe micul ecran sunt personaje feminine. 28% dintre oamenii din spatele camerelor sunt femei. Acest raport realizat asupra producţiilor de televiziune din sezonul 2016-2017 poate fi motivul pentru care, de cele mai multe ori, imaginea femeii în filme a rămas una falsă, superficială, conformându-se fanteziilor macho ale producătorilor şi regizorilor.

Pe scurt, lumea de la Hollywood pare să se traducă printr-un proces simplu de selecţie. Ei sunt cei care aleg cine să joace. Ei sunt cei care trebuie să le pună pe actriţe în prim plan. Şi tot ei sunt cei care, în ultima instanţă, aleg cine are o şansă la celebritate şi cine trebuie să mai stea câţiva ani să muncească în baruri sau restaurante. Iar ele ştiu foarte bine că visul lor trebuie să treacă mai întâi prin filtrul aprecierii lor. Şi atunci poate că situaţia dezvăluită prin mărturisiri din ultima vreme nu ar trebui să ne surprindă, ci să ne revolte suficient de mult astfel încât să încercăm cu toţii să o schimbăm.

Schimbarea o să vină, dar suntem pregătiţi pentru ea?

Superioritatea masculină care duce la hărţuirile sexuale despre care vorbim astăzi reflectă exact gândirea societăţii patriarhale în care trăim (în unele ţări, precum România, mai mult, iar în altele mai puţin). Şi, cu siguranţă că a venit timpul schimbării.

Însă pentru acest lucru ai nevoie, în primul rând, de modele. Şi unde să apară ele mai uşor dacă nu pe ecrane (mici sau mari). Evident că aceste produse sunt o reflexie a societăţii noastre, însă probabil că este rolul celor care le realizează să se gândească la impactul pe care le au produsele lor în rândul fanilor. Şi în acest fel să încerce să creeze personaje feminine puternice care să dărâme stereotipurile de gen cu care ne confruntăm chiar şi azi. Pentru acest lucru, însă, ar fi bine să existe şi mai multe femei în rolul de producător, de scenarist sau de regizor.

Pentru a analiza impactului filmelor şi al serialelor asupra oamenilor este constructiv să vorbim despre cum sunt reprezentate femeile în aceste producţii. Şi să începem prin a aprecia un lucru pozitiv pe care îl vedem în ultima vreme în seriale: numărul personajele feminine importante în povestea serialului a crescut (la fel şi diversitatea lor: de culoare, de naţionalitate, de preferinţe sexuale). Iar acest lucru este demonstrat de faptul că producţiile din ultimul timp încep să treacă din ce în ce mai multe testul Bechdel. Ce mai este şi asta o să mă întrebaţi.

Testul care vorbeşte despre interesele personajelor feminine.

Între anii 1985 şi 2008, Allison Bechdel făcea nişte benzi desenate foarte faine numite „Dykes To Watch Out For”. Acestea prezentau personaje feminine care aveau orice alt subiect de discuţie în afara bărbaţilor. Iar într-una dintre aceste benzi desenate a apărut episodul „The Rule” (1985) în care unul dintre cele două personaje feminine vorbeşte despre cele trei criterii pe care trebuie să le îndeplinească un film pentru a trece testul Bechdel. Evident, testul poate să fie aplicat şi serialelor.

Pe scurt, pentru a trece testul Bechdel, un film/serial trebuie să îndeplinească trei criterii:

1. trebuie să aibă cel puţin două personaje feminine

2. care să poarte o conversaţie

3. despre orice altceva în afară de un bărbat

Ai spune că este foarte simplu. Orice producţie trece testul. Iar această problema este doar în capul feministelor. Însă este oare aşa?

Cum răspund serialele atunci când sunt analizate prin filtrul Bechdel?

5 seriale care trec testul.

  1. Orange is the New Black: Piper Chapman (Taylor Schilling) este condamnată la 15 luni de închisoare. Îşi ispăşeşte pedeapsa la Litchfield Penitentiary. Serialul este despre un grup de femei care trebuie să se adapteze la noua lor viaţă. Evident că aici subiectele de discuţie sunt cu de toate.
  2. The Good Wife: Alicia Florrick (Julianna Margulies) trece peste un moment extrem de umilitor după ce hotărăşte să rămână de partea soţul său care ajunge în închisoare în urma unui scandal sexual, la care se adăugă unul de corupţie. Ea, însă, reuşeşte să treacă peste acest moment greu, punând mare accent pe cariera sa de avocat. Mamă a doi adolescenţi, Alicia se luptă să demonstreze tuturor că este un avocat bun, încercând, totodată, să scape de eticheta de good wife.
  3. Scandal: Olivia Pope (Kerry Washington) îşi petrece majoritatea timpului încercând să spele imaginea unor oameni politici. Ea este the best fixer in town. Şi mai este îndrăgostită şi de Preşedintele Americii. Dar asta nu o împiedică să se ocupe de campania electorală a soţiei acestuia, atunci când Mellie Grant (Bellamy Young) se hotărăşte să candideze la prezidenţiale.
  4. Damages: două avocate geniale, dar şi periculoase Patty Hewes (super actriţa Glenn Close) şi Ellen Parsons (Rose Byrne) preiau cele mai grele cazuri din oraş. Damages este un serial despre cum reuşesc cele două să treacă peste aceste încercări profesionale şi cum se schimbă relaţiile dintre ele.
  5. Veep: Julia Louis-Dreyfus joacă rolul Selenei Meyer, Vice President sau Veep. Super apreciata comedie urmăreşte încercările lui Meyer să schimbe în bine ţara sa. Iar o mare pare din serial analizează relaţia dintre ea şi şefa staff-ului ei, Amy Brookheimer (Anna Chlumsky).

5 seriale care nu trec testul.

  1. Boardwalk Empire: serialul îl urmăreşte Nucky Thompson, un politician care controlează tot ceea ce se întâmplă în Atlantic City şi relaţiile pe care le are acesta cu oamenii pe care îi foloseşte, îi manipulează pentru a-şi îndeplini obiectivele.
  2. Law and Order: deşi în ultimele episoade, serialul are câteva personaje feminine pe care se bazează, în primele părţi Law and Order nu are nicio femeie în prim plan. Din acest punct de vedere, Law and Order pică cu brio testul Bechdel.
  3. Sherlock: Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) şi John Watson (Martin Freeman) sunt prea ocupaţi cu crimele din Scotland Yard ca să se gândească prea multe la cele doar 3 personaje feminine secundare din serial: Molly Hopper, Mrs. Watson şi Mary Morstan. Niciuna dintre acestea nu prea au timp să vorbească între ele.
  4. Breaking Bad: serialul se concentrează pe relaţia dintre Jesse Pinkman (Aaron Paul) şi Walter White (Bryan Cranston), în timp ce aceştia încearcă să desluşească tainele metamfetaminei. Şi, deşi Walter este căsătorit, soţia sa nu are interacţiuni cu alte femei, poate cu câteva excepţii şi atunci subiectul este unul singur … Walter.  
  5. Gossip Girl: lux, societatea bogată din New York City şi nişte adolescenţi foarte bogaţi şi, de multe ori, prea răsfăţaţi. Şi, deşi sunt foarte multe personaje feminine, de cele mai multe ori acestea se luptă între ele pentru anumiţi băieţi.

Cu alte cuvinte, în cea mai mare parte, serialele care trec testul Bechdel sunt cele care vorbesc despre femei de carieră – Selena Meyer (Veep), Olivia Pope (Scandal), Alicia Florrick (The Good Wife). Pe când cele care nu trec testul sunt cele care prezintă bărbaţi cu o viaţă profesională foarte bine conturată, iar femeile cad într-un plan secundar, nefiind personaje foarte importante în ecuaţia poveştii respective. 

Andreea Toma e foarte tânără şi a văzut atât de multe seriale, încât nici ea nu le mai ştie numărul. E super specialistă în social media, digital project management şi alte câteva denumiri bune pentru o #Millennials. Şi scrie la fel de bine precum povesteşte sau imaginează campanii. Azi e guest writer pe life.ro.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora