fbpx

Căutare

Share this article

O nouă retrospectivă dedicată artistului stradal Banksy va fi vernisată – după cea care i-a fost dedicată în primăvară, la Roma – în oraşul belgian Anvers, pe 13 ianuarie 2017, informează site-ul cotidianului francez Le Figaro preluat de news.ro

Locul în care vor fi expuse operele misteriosului artist britanic vor rămâne necunoscute publicului larg până în ultimul moment. Duminică, 18 decembrie, la Anvers, au fost eliberate în aer numeroase baloane roşii, pentru a anunţa vernisajul expoziţiei ”The Art of Banksy”, ce va avea loc pe 13 ianuarie 2017.

Un omagiu a fost adus şi uneia dintre cele mai renumite opere ale artistului, sub forma unui desen reprezentând o fetiţă – desenată în alb negru – care ţine într-o mână un balon roşu, simbol al păcii imaginat de Banksy, în sprijinul tuturor victimelor conflictului sirian.

Potrivit cotidianului belgian Le Soir, artistul britanic, fidel discreţiei sale legendare, a păstrat şi de această dată misterul asupra locului în care va fi vernisată următoarea expoziţie.

Un alt mister, cel al identităţii reale a artistului, nu încetează să îi fascineze pe numeroşii admiratori ai lui. În septembrie, jurnalistul britanic Craig Williams a ţinut prima pagină a ziarelor din lumea întreagă afirmând că Banksy, o legendă a artei urbane, nu este altcineva decât Robert Del Naja, membru al grupului Massive Attack, cunoscut şi sub pseudonimul artistic 3D.

Însă muzicianul a publicat foarte repede o dezminţire oficială a teoriei avansate de Craig Williams, făcând următoarea declaraţie în timpul unui concert în Bristol: ”Teoria potrivit căreia eu aş fi Banksy este total nebunească. Suntem cu toţii Banksy”.

În schimb, cercetătorii de la Universitatea Queen Mary afirmă că Banksy este un anumit Robin Gunningham. Pentru a ajunge la această concluzie, ei au refăcut cu mare atenţie ordinea de apariţie a mai multor desene în graffiti realizate de Banksy în Bristol, oraşul lui natal, şi la Londra. Folosind o tehnică denumită ”profil geografic” – un sistem clasic de realizare a profilelor psihologice, utilizat de obicei de poliţie pentru identificarea şi capturarea criminalilor în serie -, cercetătorii au urmat pista lui Robin Gunningham, care locuia în vecinătatea imediată a fiecăruia dintre locurile frecventate de Banksy.

Banksy este pseudonimul unui artist graffiti, activist politic, regizor de film şi pictor englez. În operele sale, arta urbană satirică şi epigramele subversive combină elemente de umor negru cu desene în graffiti, realizate după un şablon distinctiv. Lucrările sale artistice de critică politică şi socială au fost realizate în majoritatea cazurilor pe străzi, pereţi şi poduri din oraşe din întreaga lume.

Operele lui Banksy, considerat unul dintre cei mai talentaţi maeştri ai stilului street-art, se vând la licitaţie cu preţuri considerabile, care ajung de multe ori la câteva sute de mii de euro.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO