fbpx

Căutare

Share this article

Bro. Totul a început pentru Sabrina Ionescu cu acest mesaj – “bro”. La mine, a fost cam același lucru. Aseară am primit un mesaj pe Twitter cu un link și textul “băi, care e treaba? ce e nebunia asta peste ocean?”. Recunosc, nu știam despre ce este vorba. Și am început să citesc articolul pe care îl primisem – scrisoare Sabrinei din The Players Tribune. Atunci mi-am dat seama că America și-a descoperit un nou super star. Și, de data asta, tipa e româncă.

Ține minte numele astă: Sabrina Ionescu. Acum probabil că nu îți spune mare lucru, dar Sabrina face senzație peste ocean, asemenea jucătoarei de tenis care reprezintă Canada, Bianca Andreescu. Și, totuși, cine este? Ce face? Și care este povestea ei?

 

View this post on Instagram

 

Blessed is an understatement. Gameday🙏🏼 #godfidence

A post shared by Sabrina Ionescu (@sabrina_i) on

Cine este Sabrina Ionescu sau cum spun cei de la ESPN: “familie și baschet”

Să o luăm cu începutul. La Revoluție, Dan și soția sa Liliana se decid să plece din România. Știau că nu o să le fie ușor să fie singuri peste ocean. Dar ce puteau să aleagă: să piardă lupta cu un viitor mai bun sau să lupte? Au ales a doua variantă. Așa că au plecat în California de Nord împreună cu fiul lui, Andrei, în vârstă de doi ani. Aici au început să își facă o viață. Iar în decembrie 1997 au născut-o pe Sabrina și pe fratele său geamăn, Eddy.

Dan și Liliana lucrau foarte mult ca să poată să aibă grijă de familie. Așa că s-au gândit să le dea ceva de făcut celor trei copii. Aveau un teren de baschet în parcul de lângă casa lor și de aici Dan a avut ideea să iasă și să îi învețe sportul asta. Juca în echipă cu Sabrina contra celorlalți doi copii (era fată și voia să fie echipele echilibrate). Așa a început dragostea copiilor pentru baschet. Apoi Sabrina și Eddy au început să joace contra altor copii din cartier și ca să nu îi înțeleagă nimeni, vorbeau în română între ei. În casa lor se vorbea doar limba lui Eminescu.

Au început să joace și cu oameni mai mari, iar Sabrina trebuia să găsească o variantă să se integreze. Aproape nimeni nu îi pasa. Nu prea putea să se impună din punct de vedere fizic. Așa că a trebuit să pună accentul pe partea tehnică. Să facă ceva astfel încât să nu îi poate lua nimeni mingea. Să înscrie înainte ca ceilalți să știe ce o să facă la următoarea mișcare. Și a devenit un sportiv nu doar foarte talentat, ci și inteligent, creativ și original. Iar astăzi toată lumea vorbește despre ea ca despre un lider, un jucător care reușește să își pună coechipierii în valoare și să își ajute echipa cu coșurile sale fenomenale.

De la Bro … la Kobe Bryant

V-am spus numele magic: Kobe Bryant. Pentru cei care nu se uită la baschet, tipul asta e un fel de guru. Unul dintre cei mai mari jucători de baschet din lume, acum a devenit expert pentru ESPN. Și, într-una dintre emisiunile lui a vorbit despre Sabrina. Dar nu așa orișicum – a prezentând-o drept un nume pe care ar trebui să îl ținem minte, un star în campionatul universitar de baschet feminin, apoi i-a analizat jocul, i-a spus cum se poate îmbunătății. Practic unul dintre cei mai importanți oameni din sportul de peste ocean i-a dedicat un întreg video care a ajuns să fie postat pe ESPN+ și, evident, a ajuns viral. Iar Sabrina habar nu aveam.

Atunci a primit un mesaj de la fratele său care i-a scris atât: “bro”. A știut imediat că este ceva serios. Sabrina povestește în articolul amintit mai sus că are o relație super apropiată cu fratele său și că au tot felul de mesaje personalizate iar atunci când le primești, știe exact ce înseamnă. De la emoticoane la glume. Iar atunci când a primit un mesaj cu “bro”, a știut exact că e o treabă serioasă. Și așa a fost. Pentru că după “bro”, a urmat link-ul de pe ESPN+ în care marele Kobe Bryant vorbea despre ea întregii lumi.

Și Sabrina nici măcar nu avea abonament pe ESPN+. E studentă, nu își permite astfel de luxuri. Nici ea, nici colegele ei de echipă. După ce a găsit, în cele din urmă, pe cineva cu abonament la ESPN+, a început să se uite la video. L-a văzut de atâtea ori că îl știe pe de rost.

 

View this post on Instagram

 

Hustle and heart will set you apart🙏🏼 #gameday🤘🏼

A post shared by Sabrina Ionescu (@sabrina_i) on

Dar cum a ajuns Kobe Bryant să vorbească despre ea?

Sabrina Ionescu joacă baschet pentru University of Oregon. Are 21 de ani și conduce de la centru Ducks Nation. Asta dacă vrei să pui lucrurile în două propoziții. Dacă vrei să afli mai multe despre ea îți spun că Sabrina are o creativitate care îmi amintește de nebuniile pe care le făcea Gică Hagi. Are 1,80 și o inteligență în joc și în afară lui care se apropie de Cristina Neagu. Are o carismă care îi fac pe fanii echipei din Oregon să îi strige numele mai ceva ca Simonei Halep. Cât de frumos sună numele ei spus de Stephen Curry, alt super jucător de baschet al momentului:

Am adus aici artileria grea a sportului românesc (și nu am zis nimic de Nadia) ca să subliniez cât de mare potențial are fata asta. Evident că lucrurile sunt departe de performanțele celor amintiți mai sus. Însă ce a făcut Sabrina a fost să iasă în evidență într-o lume în care competiția este incredibilă. Să se remarce într-o țară în care baschetul feminin nu este nici pe jumătate atât de cunoscut și de promovat ca cel masculin (cam ce se întâmplă cu fotbalul la noi). Și să cucerească o țară care știe mult prea bine ce înseamnă performanța cu talentul său. Nu o spun eu, o spun ei:

Sabrina și-a bătut anul acesta propriul record de cele mai multe aruncări de trei puncte înscrise într-un meci. Dar a pierdut în Final Four-ul campionatului universitar de baschet feminin. Însă nu asta e important, ci faptul că și-a adus echipa aici. O echipă care până acum 3 ani, înainte să o aibă pe ea, nici nu se gândea la astfel de performanțe. Iar anul viitor, ultimul său an de facultate, Sabrina își propune să cucerească titlul. Asta după ce a fost probabil cea mai așteptată decizie din lumea baschetului de peste ocean. Toată lumea voia să știe dacă Sabrina va alege să se ducă în zona profesionistă a sportului sau va mai rămâne încă un an în campionatul universitar. Iar Sabrina a ales să mai stea un an la Oregon, asta pentru că nu îi place să piardă. Se simte bine aici și vrea să le ofere fanilor bucuria câștigării unui titlu. Și vrea să îl mai cucerească odată și pe Kobe Bryant. Asta înainte să plece către WNBA — Women’s National Basketball Association.

Sabrina Ionescu este un nume pe care ar fi bine să nu îl uităm prea curând pentru că americanii se așteaptă să facă spectacol pe terenul de baschet mulți ani de acum încolo. E cetățean american, s-a născut peste ocean, dar asta nu înseamnă că nu are scris mare România la contul de Twitter sau Instagram. De numele ei s-ar putea să se lege succesul. Și de povestea ei să fie promovată la superlativ și România noastră.

 

View this post on Instagram

 

Lights💡Camera🎥 Action🎬 #godfidence

A post shared by Sabrina Ionescu (@sabrina_i) on

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO