O scurtă istorie a muzicii jazz în așteptarea festivalurilor de la Sibiu și Brașov - LIFE.ro
Mergi la conținut

O scurtă istorie a muzicii jazz ne va face să intrăm puțin mai devreme în atmosfera festivalurilor pe care le așteptăm de atâta vreme: Festivalul de Jazz de la Sibiu și Festivalul de Jazz și Blues de la Brașov.

După ce pandemia a pus în așteptare festivalurile de muzică și film, anul acesta amatorii acestor evenimente vor avea motive de bucurie. Unele dintre ele s-au organizat deja, altele urmează să se întâmple, însă pentru amatorii de jazz, veștile bune nu se opresc. Între 13 și 15 august va avea loc Festivalul de Jazz de la Sibiu, iar la începutul lunii septembrie, Festivalul de Jazz și blues de la Brașov.

Până atunci vă propunem o scurtă istorie a muzicii jazz.

Născut în America, jazz-ul poate fi văzut ca o reflectare a diversității culturale și a individualismului acestei țări. În centrul său se află deschiderea către toate influențele și exprimarea personală prin improvizație. De-a lungul istoriei sale, jazz-ul a străbătut lumea muzicii populare și a muzicii de artă și s-a extins până la un punct în care stilurile sale sunt atât de variate încât sound-ul unui artist poate părea complet fără legătură cu altul. Cântat pentru prima dată în baruri, jazzul poate fi auzit acum în cluburi, săli de concerte, universități și festivaluri mari din întreaga lume.

O scurtă istorie a muzicii jazz: Data și locul nașterii acestui gen muzical

New Orleans, Louisiana este locul unde, pe la sfârșitul secolului al XX-lea a fost ca un cazan imens unde s-au amestecat toate culturile. Fiind un oraș portuar important, oameni din întreaga lume se reunesc acolo și, ca urmare, muzicienii sunt expuși la o varietate de stiluri muzicale. Muzica clasică europeană, bluesul american și melodiile și ritmurile sud-americane s-au reunit pentru a forma ceea ce a devenit cunoscut sub numele de jazz. Originea cuvântului jazz este larg contestată, deși se crede că a fost inițial un termen sexual.

O scurtă istorie a muzicii jazz: Louis Armstrong

O scurtă istorie a muzicii jazz
Louis Armstrong

Un lucru important care distinge muzica jazz este concentrarea pe improvizație. Louis Armstrong, trompetist din New Orleans și apoi din Chicago, este considerat tatăl improvizației de jazz modern. Solo-urile sale de trompetă erau melodice și jucăușe și pline de energie, lucru care nu putea rezulta decât din compunerea lor pe moment. Lider al mai multor grupuri din anii 1920 și 1930, Armstrong i-a inspirat pe nenumărați alți artiști să-și facă muzica proprie dezvoltând un stil personal de improvizație.

Expansiunea unui gen muzical

Datorită înregistrărilor timpurii, muzica lui Armstrong și a altora din New Orleans putea ajunge la un public larg de radio. Popularitatea muzicii a început să crească, precum și sunetul său sofisticat, iar marile centre culturale din țară au început să prezinte formații de jazz. Chicago, Kansas City și New York au avut cele mai înfloritoare scene muzicale din anii 1940, unde sălile de dans erau pline de fani care veneau să vadă ansambluri mari de jazz. Această perioadă este cunoscută sub numele de era swingului, referindu-se la ritmurile de dans „swing”, care sunt folosite de trupele mari.

Benny Goodman a popularizat muzica pentru publicul alb. Alți lideri influenți au fost Cab Calloway și Count Basie.

O scurtă istorie a muzicii jazz: Billie Holiday

Una dintre cele mai mari cântărețe de jazz, din anii 1930 până în anii 1950, Billie „Lady Day” Holiday putea scoate emoții enorme din orice cuvânt într-un ton de jazz. Ea a făcut primele înregistrări cu Benny Goodman, dar a cunoscut faima mondială cu orchestra contelui Basie.

O scurtă istorie a muzicii jazz
Billie Holiday

O scurtă istorie a muzicii jazz: Duke Ellington

Lider de trupă influent, compozitor și pianist, Duke Ellington a fost un pionier în epoca Big Band, iar formația sa a rezistat mai mult de 50 de ani, având locul de baștină în New York, deși au făcut turnee în întreaga lume. Este recunoscut pe scară largă ca fiind cel mai mare compozitor din America. Cariera sa a început în anii 1920 și s-a extins până în anii 1970.

O scurtă istorie a muzicii jazz
Duke Ellington

O scurtă istorie a muzicii jazz: Bebop

Big Bands le-a oferit muzicienilor posibilitatea de a experimenta diferite abordări ale improvizației. În timp ce erau membrii unei Big Band, saxofonistul Charlie Parker și trompetistul Dizzy Gillespie au început să dezvolte un stil extrem de virtuos și armonic avansat cunoscut sub numele de „bebop”, o referință onomatopeică la bașii ritmici auziți în muzică. Parker și Gillespie și-au interpretat muzica în ansambluri mici din toată țara, iar muzicienii s-au adunat pentru a auzi noua direcție pe care jazz o lua. Abordarea intelectuală și facilitatea tehnică a acestor pionieri ai bebop-ului au stabilit standardul pentru muzicienii de jazz de astăzi. Printre alți influenceri ai stilului bebop se numără și Thelonious Monk sau Max Roach.

Ella Fitzgerald

Una dintre cele mai populare cântărețe de jazz, popularitate ce a durat mai bine de 50 de ani, a fost Ella Fitzgerald, care a vândut 40 de milioane de discuri în timpul vieții și a făcut turnee în lumea întreagă, conducând propria trupă. Și-a început cariera în epoca Big Band, dar s-a adaptat bebopului și altor stiluri, devenind pionieră în cântecul scat.

O scurtă istorie a muzicii jazz
Ella Fitzgerald

O scurtă istorie a muzicii jazz: Miles Davis

În 1944, Miles Davis s-a alăturat trupei lui Charlie Parker (idolul său), dar nu a trecut mult timp până când experimentarea și improvizația sa l-au condus către propriile proiecte. (Vezi „Kind of Blue”, cel mai vândut album de jazz din toate timpurile.) Cvintetul său din anii 1960, care îl includea pe John Coltrane, este apreciat ca unul dintre cei mai influenți din jazz – și asta chiar înainte de a înregistra „Bitches Brew. ” El este cel mai influent artist de jazz din a doua jumătate a secolului al XX-lea, datorită reinvenției sale constante asupra sa și a muzicii de jazz.

O scurtă istorie a muzicii jazz
Miles Davis

Citește și: Viața lui John Coltrane, legenda jazz-ul postbelic. Cum a reușit un copil de culoare, lovit de nenumărate tragedii în copilărie, să cucerească cele mai mari scene ale lumii?

Jazzul azi

Jazz-ul este o formă de artă foarte dezvoltată, care continuă să evolueze și să se extindă în numeroase direcții. Muzica fiecărui deceniu sună proaspătă și distinctă de muzica ce a precedat-o. Încă din zilele bebopului, scena jazzului a inclus muzică de avangardă (Sun Ra, Charles Mingus, Eric Dolphy, Ornette Coleman), jazz latin (Tito Puente, Stan Getz, Cal Tjader, Mongo Santamaria, Poncho Sanchez) jazz / rock fusion (Herbie Hancock, Chick Corea, Freddie Hubbard) și nenumărate alte stiluri. Jazz-ul de astăzi este atât de divers și amplu încât există ceva interesant de găsit în stilul fiecărui artist.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora