Obiective turistice în Mongolia. Cele mai frumoase 10 locuri de vizitat în țara rezervație naturală a lumii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Posibil că a fost o vreme în care această țară a condus lumea pentru că există o mulțime de obiective turistice în Mongolia, mărturii ale fostei puteri, ce nu ar trebui ratate.

Acolo sus, pe platourile munților glaciari Altai, stepele mongole au fost casă pentru hoarde de călăreți și pedestrași, toate comandate de figura mistică a lui Gingis Han.

Pe măsură ce hoardele s-au destrămat și s-au întors în zonele lor asiatice, această lume sălbatică și inertă de pe acoperișul continentului a revenit la vechile ei obiceiuri.

Nomazii cutreierau dealurile; iutele au apărut pe malurile lacurilor de munte odată cu venirea și plecarea anotimpurilor; vânători de vulturi patrulau pe câmpii; leoparzii de zăpadă s-au adăpostit aici și, pentru totdeauna, dunele de nisip din Gobi s-au schimbat și s-au mutat.

Astăzi, Mongolia întâlnește încă o dată lumea, doar că de data aceasta lumea merge acolo. Merge acolo pentru a simți energia Ulaanbaatarului agitat. Merge acolo pentru a vedea Xanadu despre care se fabulează atâta. Merge acolo pentru a experimenta răceala din munți și pentru a întâlni oamenii puternici ai sălbăticiei.

Haideți să explorăm cele mai interesante obiective turistice în Mongolia!

Obiective turistice în Mongolia: Karakorum

Situat adânc între dealurile verzi ondulate și creasta pietroasă a văii Orkhon, fabulosul oraș din Karakorum este acum subiectul mitului și legendei. Dacă urmărești drumurile pietruite ce se țes în inima Mongoliei, vei descoperi că nu totul a fost mit.

Astăzi în Karakorum sunt ruine ale fostelor silozuri de cereale, ale caselor de piatră, ale cuptoarelor de lemne antice și ale stupurilor prăbușite; o mărturie a fostei puteri ce a reprezentat pe vremuri capitala mongolă din stepă.

Astăzi, este locul în care poți veni să pășești pe urmele unor figuri totemice precum Gingis Han și pentru a vedea interesante mănăstiri budiste, lângă superbe construcții sfinte ale templului dinastiei Yuan.

Foto: iStock

Citește și: Frumoasa poveste a lui Nomin, mongola care a rămas în România pentru Claudiu și care învață copiii calcule mentale complicate


Obiective turistice în Mongolia: Parcul Național Terelj

Vârfurile și crestele din Parcul Național Gorkhi-Terelj se ridică deasupra orizontului chiar la nord de întinderea de beton a Ulaanbaatarului.

Rezervația reprezintă un exemplu de peisaj încântător din Mongolia (datorită apropierii de capitală), cu văi de munte cu pini și formațiuni de roci sculptate. Partea de sud a parcului este chiar cea mai accesibilă vizitatorilor. Aici vei descoperi tabere de nomazi și ferme de cămile.

În nordul rezervației se află lacul alpin Khagiin Khar și câteva izvoare  termale.

Foto: iStock

Obiective turistice în Mongolia: Lacul Khovsgol

O mare întindere de albastru care se ascunde între vârfurile de șist și poalele stâncoase ale Munților Sayan, Lacul Khovsgol este cel de-al doilea lac din toată Mongolia.

Acesta se filtrează de la granița rusă într-un șir de albastru profund, cu malurile sale ierboase crescând și căzând, cu pădurici de pini aruncate ocazional de vânt și, uneori, făcând loc unor golfuri cu pietricele unde localnicii se relaxează vara.

Întregul loc este acum înglobat de un parc național, care a fost instituit pentru a proteja apele aici.

Se spune că lacul Khovsgol este plin cu apă potabilă care nu are nevoie să fie filtrată, iar istoria geologică a locului datează de două milioane de ani.

Foto: iStock

Obiective turistice în Mongolia: Parcul Național Altai Tavan Bogd

Acest parc impresionant este așezat ca un străjer de nădejde la granițele Mongoliei cu China, Rusia și Kazahstan.

Parcul deschide calea către Siberia și Xinjiang-ul acoperit de zăpadă cu o serie de mai mult de cinci vârfuri accidentate care se ridică la o înălțime de 4.000 de metri deasupra nivelului mării sau mai mult.

Tot felul de creaturi își fac casă aici, de la animale sălbatice, până la triburi nomade Tuvan.

Ierburile din urmă aruncă malurile frumoasei Dayan Nuur de vară și este posibil să-i poți urmări pe legendarii vânători de vulturi să-și facă treaba în câmpiile joase.

Iurtele condimentează malurile frumoasei Dayan Nuur în timpul verii și este posibil să poți descoperi aici vânătorii legendari de vulturi.

Rezervația mai este cunoscută și pentru petroglifele antice, dar și pentru sculpturile misterioase turcești.

Foto: iStock

Obiective turistice în Mongolia: Valea Orkhon

Odată casa marilor hani și epicentrul puterii care a alimentat atacul hoardelor mongole din toată Asia și Europa, Valea Orkhon a fost legată de nume totemice precum Gingis și Kublai.

Astăzi, această bogată istorie este onorată de emblema Patrimoniului Cultural UNESCO care celebrează și tradițiile profunde ale traiului nomad.

Desigur, Valea Orkhon este astăzi o atracție importantă unde vizitatorii se înghesuie să vadă ruinele legendarului Karakorum, ale fabuloaselor palate Xanadu, să se minuneze de cascadele înghețate și să descopere serenitatea în mănăstirile budiste rustice.

Foto: iStock

Obiective turistice în Mongolia: Parcul Național Khustain Nuruu

Dacă ai noroc, ai putea să vezi câteva exemplare rare de cai sălbatici de Dzungaria, care se plimbă peste dealurile ierboase și pe crestele cu stânci din Parcul Național Khustain Nuruu.

Aceștia reprezintă una dintre cele mai iconice creaturi ale stepei și se știe că au reședința sub vârfurile stâncoase, aproape de Ulaanbaatar (chiar dacă au fost reintroduse în zonă de către cei care protejează și conservă natura).

După ce plătești taxa de intrare ai două opțiuni: să mergi pe jos sau să explorezi inima stepei înfricoșătoare cu o mașină 4×4. Dacă alegi prima variantă, urmează doar traseele specificate. Cazarea la iurtă este posibilă pentru cei care vor să facă plimbări de mai multe zile prin parcul național.

Foto: iStock

Obiective turistice în Mongolia: Ulaanbaatar

Din cauza hainelor sale sterile de beton și a zgârie-norilor reflectorizanți, a cartierelor interminabile de blocuri construite în stil sovietic și a nevoii constante de extindere, Ulaanbaatar este aproape tot ceea ce aștepți să nu fie Mongolia.

Este aglomerat, zgomotos și mare și vine la pachet cu magazine de designer și mall-uri.

Dar există și un anumit farmec brut care se găsește sub luminile strălucitoare. Fie că este vorba despre palatul lui Bogd Khaan din secolul al XIX-lea, construit de stăpânii mongoli, de fascinantul Muzeul Național al Mongoliei, de piețele largi de unde se aprovizionează localnicii sau de statura impozantă a monumentului lui Gingis Han, capitala Mongoliei merită vizitată.

Foto: iStock

Obiective turistice în Mongolia: Parcul Național Khorgo Terkhiin Tsagaan Nuur

Dominând zonele sălbatice din nord-vestul Mongoliei, această frumoasă suprafață de pământ protejat are o mulțime de priveliști minunate în arsenalul său.

Doar privește în sus și vei vedea căldarea Vulcanului Khorgo, un munte dispărut care odată a făcut ravagii pe văile înconjurătoare cu erupțiile sale de lavă și cenușă.

Astăzi poți urca cei peste 2200 de metri ai muntelui și vei avea parte de o panoramă incredibilă asupra crestelor vulcanului și a lacurilor ce se răspândesc în toată regiunea. Și pentru că vorbim de lacuri, aici sălășluiește Lacul Terkhiin Tsagaan Nuur unde cerbii de mlaștină rătăcesc între iurte construite în stâncă de păstori nomazi.

Obiective turistice în Mongolia: Parcul Național Khangai Nuruu

A nu se confunda cu fratele său de la vest, cu al cărui nume se aseamănă, Parcul Național Khustain Nuruu. Această întindere mare de pământ, Parcul Național Khangai Nuruu, se află în adâncul văii Orkhon și este aproape cel mai mare din țară (chiar dacă abia se apropie de vastitatea deșertului Gobi). Este stepa chintesențială de la început până la sfârșit.

Te vei minuna de priveliștea terenului ierbos ce alunecă din deal în vale, de râulețele ce se formează pe versanți și se scurg în căldările cu apă de ploaie și vei putea călări alături de nomazi, poți dormi în saturi tradiționale cu iurte și vei gusta din plin adevărata viață mongolă.

Foto: iStock

Obiective turistice în Mongolia: Parcul Național Gobi Gurvansaikhan

Punctul în care stepa înzăpezită se prăbușește în marea de nisip a deșertului Gobi este un loc absolut minunat, unic pe pământ. Acest loc sălășluiește în adâncimile sudice ale Mongoliei și este înăbușit ca un amfiteatru de vârfurile garnisite cu gheață al munților. Este un loc neospitalier, foarte rece în care aproape nici un om nu îndrăznește să-și construiască o casă. Cei care vin aici sunt îmbrăcați cu haine de cașmir și rătăcesc cu corturile în spate.  Călătorii care se aventurează în sălbăticia deșertului Gobi, vor putea admira minunile naturale precum dunele cântătoare Khongoryn Els și cheile dăltuite ale Yolyn Am. Așa că, dacă ajungi în Mongolia, neapărat trebuie să te urci pe cămilă și să explorezi locul.

Foto: iStock
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora