Obiective turistice în Valea Zălanului. De ce să mergi în satul unde are Prinţul Charles o casă de vacanţă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Obiective turistice în Valea Zălanului. De ce să mergi în satul unde are Prinţul Charles o casă de vacanţă

Semnalul la telefon sau internet va fi foarte slab sau nu va exista deloc, aşa că pregăteşte-te pentru poate cele mai liniştite momente din ultimii ani, numai bune de visat cu ochii deschişi sau poți citi cărţile acelea pentru care nu găseşti niciodată timp în goana de zi cu zi din viaţa la oraş.
Share this article

Valea Zălanului este un sătuc din Covasna cu puţin peste 100 de locuitori şi mult mai puţine case. Este un loc pitoresc cu pajişti întinse şi acoperite de flori sălbatice, cu gospodării îngrijite şi oameni primitori. Este şi locul în care vine cu drag Prinţul Charles, locul în care a luat şi refăcut după obiceiurile zonei o casă de vacanţă fermecătoare. Nu se poate vorbi de obiective turistice în Valea Zălanului în sensul cunoscut de cei mai mulţi dintre turişti. Aici nu mergi ca să bifezi anumite locuri, ci mergi pentru experienţe, linişte şi poveştile localnicilor.

Foto: Facebook The Prince of Wales’s Guesthouses in Transylvania

Satul Valea Zălanului a fost fondat în urmă cu 400 de ani de familia Kalnoky, care a construit în zonă o mică fabrică de sticlă. Muncitorii care lucrau aici şi-au construit, la rândul lor, case şi aşa s-a creat mica comunitate din Covasna. Finalul secolului al XIX-lea a adus cu sine şi închiderea fabricii. De fapt, lucrurile au fost mult mai complicate. Nemulţumiţi de condiţiile de muncă, în 1860 cei ce lucrau aici au început să se revolte, lucrurile au escaladat şi până la urmă au incendiat fabrica.

Oamenii au rămas însă aici şi au început să se experimenteze în alte meşteşuguri precum olăritul, sculptura sau lucrul cu fierul, au dezvoltat agricultura şi creşeterea animalelor. Iar secolul XXI nu le-a schimbat prea mult viaţa şi mersul lucrurilor. Au un respect prea mare pentru tradiţiile lor ca să se lase atraşi de mirajul tehnologiei şi al modernismului.

Foto: Facebook The Prince of Wales’s Guesthouses in Transylvania

Poţi alege să te cazezi chiar în casa Prinţului Charles care este folosită ca pensiune. Este, de fapt, un ansamblu de case cu 7 camere duble puse la dispoziţia turiştilor, toate cu baie proprie şi poţi opta inclusiv pentru regim all inclusive, ceea ce nu e deloc o idee rea câtă vreme mâncarea este pregătită acolo şi n-am întâlnit pe nimeni care să nu aprecieze aromele locului. Fie că vorbim de zacuscă, dulceaţă de rubarbă sau kürtőskalács.

Foto: Facebook The Prince of Wales’s Guesthouses in Transylvania

Pensiunea a fost renovată din temelii, dar cu foarte mare grijă pentru păstrarea elementelor tradiţionale. Mobilierul a fost şi el recondiţionat, iar elementele de decor nu fac altceva decât să te păstreze şi mai bine în spiritul Văii Zălanului. Semnalul la telefon sau internet va fi foarte slab sau nu va exista deloc, aşa că pregăteşte-te pentru poate cele mai liniştite momente din ultimii ani, numai bune  de visat cu ochii deschişi sau poți citi cărţile acelea pentru care nu găseşti niciodată timp în goana de zi cu zi din viaţa la oraş.

Poţi alege să urmezi ghidul oferit de gazde şi să faci plimbări pe dealurile din zonă şi să participi la un picnic cum rar ţi-a fost dat să vezi. Poţi vizita fermele localnicilor şi căuta flori sălbatice, poţi merge să călăreşti pe pajişti sau să faci drumeţii prin pădure, să încerci meşteşugurile locale sau să faci o excursie în trăsură.

Foto: Facebook The Prince of Wales’s Guesthouses in Transylvania

Te vei bucura poate să afli că toate activităţile oferite de casa de oaspeţi a Prinţului Charles sunt parte a unui business social, întreg profitul mergând către asociaţia acestuia ce sprijină oamenii şi dezvoltarea în mediul rural.

În Valea Zălanului vei găsi şi un muzeu la care trebuie neapărat să ajungi. În timp ce majoritatea tinerilor din zonă a ales să plece la oraş, unul a decis să rămână. Préda Barna a deschis în casa străbunilor săi, construită în 1864, un Muzeu al Satului unde vei descoperi cu ajutorul obiectelor expuse întreaga istorie a locului.

Foto: Facebook Muzeul Satului din Valea Zălanului

Tot aici, în locul pierdut de lume, aglomeraţie şi grabă, găseşti şi baia tradiţională secuiască cu apă minerală despre care localnicii spun că face minuni în cazul organismelor anchilozate. Nu departe este şi o mofetă, o încăpere din lemn în care sunt emanate controlat gazele din pământ.

Mofetă în Valea Zălanului, foto: visitcovasna.com

Despre aşa-numitele băi de gaz se spune că pot fi de folos în afecţiunile cardiovasculare, boli dermatologice, endocrine şi ginecologice, dar şi în reumatisme cronice.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora