fbpx

Căutare

Share this article

După 7 luni de călătorie prin spațiu, misiunea NASA InSight a atins solul planetei Marte și, cel mai important pentru noi, poartă numele membrilor trupei Goodbye to Gravity, cei care nu mai sunt printre noi: Alex Pascu, Mihai Alexandru, Vlad Țenea și Bogdan Enache. Micro-chip-ul conține numele a milioane de alți oameni de pe întreaga planetă și vor rămâne pe Marte pentru totdeauna.
Este vorba despre a opta incursiune NASA pe această planetă, cu scopul major de a încerca să trimită în viitorul apropiat astronauți care să exploreze satelitul natural al Pământului și ulterior planeta Marte.

InSight înseamnă cercetarea părții foarte puțin cunoscute din Planeta Roșie, și anume interiorul. Robotul va explora folosindu-se de înregistrările seismice, de informațiile geodezice și de identificarea surselor de căldură.
„Am observat Planeta Roșie de pe orbită și de la suprafață încă din 1965. A venit momentul să o vedem și din interior.” A declarat Lori Gaze, directoarea diviziei de Științe Planetare a NASA.

Aterizarea robotului s-a făcut autonom, iar procesul de „amarterizare” a fost unul extrem de complicat. Nu degeaba inginerii NASA îl numesc „cele 7 minute de teroare”. Doar 4 din 10 misiuni trimise spre Marte reușesc să aterizeze în condiții bune. Iar cauzele sunt multiple. Una dintre cele mai importante însă este că stratul atmosferic este extrem de subțire, spre deosebire de cel al Pământului. Așa încât în timpul necesar unui ou să fiarbă misiunea cosmică trebuie să încetinească de la viteza cu care a traversat spațiul până la cea necesară atingerii solului în condiții bune.

Inginerii NASA au folosit parașută și rachete de încetinire, dar și trei picioare care să amortizeze impactul cu solul.
În următoarele patru luni, robotul își va instala instrumentele de cercetare, iar în acest timp va transmite pe Pământ doar câteva fotografii ale planetei.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO