Ovidiu Nemeș (fondatorul BALISARDA): “Diamantele care valorează 800 de euro, se vând în România și cu 4,000 de euro”. Cum ne dăm seama de valoarea reală a bijuteriilor? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Nu știu alții cum sunt, dar eu când am plecat din casa pietrelor de pe Calea Victoriei, am avut o revelație. Lucrurile pe care le știam despre safire, diamante sau perle nu erau deloc corecte. Iar cel mai probabil, bijuteriile pe care le admirasem până atunci, nu erau deloc atât de valoroase pe cât crezusem. Castelul meu de pietre se dărâmase. Și asta pentru că lumea acestora nu este deloc atât de simplă pe cât am crezut. Piața pietrelor false este mult mai puternică și mai mare decât a celor adevărate. Iar prețurile unor astfel de bijuterii care, de cele mai multe ori ne sperie, nu sunt, de cele mai multe ori, reale. Și atunci ce putem face?

De aceea, am ajuns la Balisarda. Am vrut să aflu povestea pietrelor adevărate din centrul Bucureștiului. Ei lucrează doar cu pietre naturale – prețioase și semiprețioase și perle. Toate sunt luate din Africa sau Asia (perlele, de exemplu, sunt aduse în special din Japonia). Prelucrarea lor se face tot în afară (în special în Thailanda) și, mai apoi, acestea sunt asamblate de cei doi în atelierul lor de familie.

Este o afacere de familie a unui cuplu pe care i-a legat dragostea pentru pietre. Balisarda a început cu o pasiune comună pe care au avut-o Ovidiu și Mimi. Și a rămas în familie. Ei fac totul. De altfel și logo-ul firmei a fost făcut tot în familie – au lucrat la el Ovidiu și fiul lor. Iar în magazinul de pe Calea Victoriei mai lucrează și sora lui Mimi.

Am fost într-o dimineață să beau cafeaua cu cei doi. Și am descoperit o lume absolut impresionantă. Una despre care, recunoscut, nu știam prea multe. Iar după aproape două ore de admirat diamante, perle și alte pietre, am ajuns la vorbele lui Marilyn Monroe – Diamonds are a Girl’s Best Friend.

Dar mare atenție dacă vă gândiți să vă cumpărați o astfel de bijuterie. Nu e suficient să intrați într-un magazin și să vă placă o bijuterie. Calitatea și, mai ales, veridicitatea unei pietre sunt foarte importante și foarte greu de probat. În atelierul celor doi am putut să văd diferențele de calitate, de culoare, de claritate și mai ales de tăietură care pot face ca o piatră să fie scumpă, extrem de scumpă sau pur și simplu mult prea scumpă pentru cât ar merita de fapt.

Sfatul meu? Atunci când vă hotărâți să vă luați o bijuterie pe care să o lăsați nepoților, să dați o fugă până la Balisarda. Stați câteva minute bune de vorbă cu Ovidiu și apoi luați o decizie. Iar dacă îl veți asculta, atunci ar fi bine să aveți lângă voi un gemolog atunci când veți cumpăra o astfel de bijuterie. Acesta este sfatul pe care mi l-a dat mie.

Însă, cum putem afla dacă o perlă sau un diamant sunt adevărate. Și mai ales, care este povestea Balisarda puteți afla din interviul de mai jos.

Balisarda: de la pasiunea pentru pietre la business-ul cu bijuterii din pietre

De unde a început totul?

Ovidiu: Simplu, de la pasiunea pentru pietre. Și l-a un moment dat pasiunea aceasta s-a potrivit perfect cu o ofertă de a cumpăra pietre pe care am primit-o într-una dintre expedițiile mele din Africa. Prima dată nu mi-a plăcut marfa pe care mi-a arătat-o, însă atunci mi-am dat seama că ar putea fi pasul pe care îl căutam în business. Atunci, făceam din pasiune brățări pentru prieteni. Luam pietre, le puneam în brățări și le purtam noi sau le făceam cadou prietenilor. Așa a început totul. Oamenii au văzut brățările și au venit cereri.

Dar de ce pietre?

Ovidiu: Pentru că sunt pasionat de gemologie. Sunt și acreditat în acest domeniu. Fac studiu  în acest gemologie – diamante, pietre, perle. Acum trăim într-o lume în care toate casele de bijuterii vând cel mai mult produse de serie. Însă ceea ce dă greutate unei bijuterii sunt pietrele care o însoțesc. Și este normal să fie așa pentru că fiecare piatră are caracteristici pe care nu le mai întâlnești nicăieri în altă parte, de aceea, fiecare piatră este unică.

Unde a început totul?

Ovidiu: În Nigeria. Mergeam foarte des acolo după pietre.

Și cum a început afacerea Balisarda?

Ovidiu: Am găsit pietrele în Africa, însă acolo nu se poate face și prelucrarea lor. Resursa umană de acolo este foarte limitată. Cunoștințele lor sun extrem de mici, la nivel primar. Și atunci am găsit în Asia un loc unde le prelucrăm.

Ovidiu Nemeș (fondatorul BALISARDA) în atelier

Ce bijuterii putem găsi la Balisarda?

Mimi: Pe lângă colecțiile pe care le avem, clienții au posibilitatea să își facă propriile bijuterii. Putem face la comandă orice. Avem în magazin pietrele cu care lucrăm, iar ei pot veni să își aleagă combinațiile pe care și le doresc. Acesta este avantajul faptului că avem atelierul nostru: că putem să facem bijuteriile pe măsura și pe gustul clientului nostru.

Care este culoarea cea mai căutată?

Mimi: Surprinzător … nu există așa ceva. Și, mai ales, nu există o culoare pentru doamne și una pentru domni. Am avut bărbați care au cerut brățări albe, de exemplu, o culoare pe care poate oamenii o asociază mai degrabă cu femeile. Însă, foarte multă lume alege o culoare mată sau o piatră neagră – onix. De aceea, atunci când cineva intră la noi în magazin nu îi recomandăm niciodată o anumită piatră.

Ovidiu: Atunci când cineva mă întreabă ce le-ași recomanda, eu le spun doar atât “plimbă-te printre ele și piatra te va alege pe tine”. Eu chiar cred că piatra îl alege pe om. Nu invers.

Care este prețul mediu?

Mimi: Pentru pietre cred că 150 de euro (pentru o bijuterie cu argint).

Și care este cea mai scumpă bijuterie?

Mimi: Perlele pentru că se vând la gram … și un set poate ajunge și la 9,000 de lei. Vorbim doar despre perle Fresh Water. Pentru că dacă ne referim la perle precum Tahitiene, Akoya sau South Sea prețurile ajung la câteva mii de euro. Doar pentru perle, nu și bijuterie. De aceea, noi le avem expuse în magazin, iar dacă avem doritori, bijuteriile se fac la comandă. Însă, avem și bijuterii pe argint, de exemplu, unde prețurile sunt foarte accesibile. De exemplu, o pereche de cercei cu perle și zircon natural ajung la 300 de lei.

De câte perle este nevoie pentru a face un colier?

Mimi: Să spunem că un colier are vreo 45 de perle. Iar pentru un colier ai nevoie de vreo 600 de perle. Și asta pentru că, fiind perle naturale au diferite nuanțe sau culori, iar atunci când le prelucrezi și le pui într-o bijuterie trebuie să alegi doar acele perle care au forme, culoare și nuanțe asemănătoare.

Care este outfit-ul perfect pentru perle?

Mimi: Eu aș merge de la smart casual în sus. Iar pentru pietre, putem alege și ținute mai lejere.

Dar care este publicul vostru?

Ovidiu: În România în mod clar oameni cu venituri peste medie. În afară, însă, nu. Noi vindem și online în străinătate. Acolo sunt două tipuri de oameni: cei care merg pe fashion și cei care merg pe proprietățile pietrelor, care se identifică oarecum cu piatra respectivă.

Și cine cumpără mai mult de la Balisarda … bărbații sau femeile?

Mimi: Avem clienți și femei și bărbați. Am avut comenzi și pentru copii. Însă, au venit foarte mulți oameni pentru o reîncărcare cu energie. Și vin exact pentru specificul pietrei respective – pentru liniște, forță, leadership. Am avut și clienți care au venit pentru pietre pe care să și le pună ca amuletă în birou.

Ovidiu: Este o întreagă dezbatere pe acest subiect. Eu nu cred că pietrele pot vindeca boli, pentru asta există medicina. Ce pot să spun cu siguranță este faptul că există o legătură între oameni și pietre. Am pietre care pot să lucrez și altele cu care nu pot face asta. La fel și atunci când vreau să le port. Pietre care mă atrag și altele care mă resping. Pietre care îmi dau o stare de bine și altele care “îmi sar de pe mână”.

 

Cum poți știi dacă bijuteria pe care ți-ai luat-o este adevărată?

De unde a început nebunia pietrelor false?

Ovidiu: Nu mai există pietre semiprețioase pentru că nu mai sunt zăcăminte. Sunt din ce în ce mai rare. De aici și foarte multe copii, compozite. Paste care imită perfect orice fel de piatră. Se falsifică foarte mult și la noi și afară. Există multe milioane și zeci de milioane investiți în tehnologia folosită pentru ca o piatră artificială să fie adusă cât mai aproape de una adevărată.

Dar care este primul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a ne da seama dacă o piatră sau o  bijuterie cu pietre este adevărată?

Ovidiu: Greutatea. Am clienți care au intrat în magazin și avea o brățară cu pietre la mână și căuta altă brățară care să meargă cu ea. Ne-am uitat la brățară – avea pietre de black onix pe ea și i-am spus că nu are pietre adevărate. I-am arătat o brățara de la noi să poată să îi compare greutatea și a înțeles singur că de fapt avea un plastic în mână. Așa că ne-a lăsat nouă brățara veche, nu a mai vrut să o ia (râde).

Și la perle?

Mimi: Aici este mai rudimentar procedeul. Poți să îl pui între dinți și în momentul în care treci perla dintr-o parte în alta trebuie să simți că niște asperități. Dacă nu este o senzație nisipoasă, atunci este fals.

Și la diamante?

Mimi: Trebuie să le pui să le studiezi la un microscop. Acestea au patru calități în funcție de care se stabilește valoarea lor: culoare, claritate, tăietură și caratul.

Dar este foarte greu să te prinzi …

Da, da. Visual nu există nicio diferență. Ba chiar ei le dau și aceeași formă tuturor pietrelor. O brățară cu pietre naturale  de 8cm o să aibă pietre de 7,8cm sau 7,9cm sau 8,1cm pentru că este foarte greu să le scoți pe toate la fel. Însă, dacă sunt pietre false atunci toate vor fi turnate la fix 8cm.

Trăim într-o lume în care falsurile sunt la tot pasul

Tu ai pățit așa ceva?

Ovidiu: Da, mi-am comandat de la magazine online și 99% din bijuteriile pe care le-am luat au fost toate false. Nu le-am trimis înapoi pentru că le-am vrut să le țin ca model pentru mine. Trăim într-o lume în care falsurile sunt la tot pasul. Eu purtam așa pietre înainte.
Mimi: Sper disperarea mea pentru că nu îmi găseam și eu brățări din pietre. Sunt mai mult colecții pentru bărbați decât pentru femei.

Ovidiu: Probabil pentru că femeile poartă mai mult bijuterii cu pietre care au culori vii. Aleg pietre mult mai rare și mult mai scumpe. Și de aceea, nu orice companie își permite să țină stocuri de astfel de bijuterii.

Ovidiu în timp ce lucrează cu perle în atelierul Balisarda

Câți oameni care au astfel de bijuterii crezi că știu că sunt false?

Mimi: Foarte puțini. Poate doar cei care sunt interesați și se duc la un gemolog să le studieze.

Ce la noi valorează 800 de euro, se vinde și cu 4,000 de euro

Și care ar fi posibilele țepe din România?

Ovidiu: Ce diamante se vând în România sunt la nivel de tăiere perfectă, claritate maximă și o culoare bună, însă sunt supra apreciate. De cele mai multe ori, tăierea este bună, nu perfectă, claritatea nu este maximă, ci mai degrabă medie. Iar diferențele acestea pot spori valoarea prețului și cu 500%. De aceea, ce la noi valorează 800 de euro, se vinde și cu 4,000 de euro.

Dar poți să mai faci ceva după ce te-ai păcălit?

Ovidiu: Poți apela la ANPC, dar nu știu în ce măsură se pricep oamenii de acolo. Aș înclina să spun că nu prea poți face nimic.

Ovidiu Nemeș în atelierul Balisarda

Și atunci când pietrele sunt adevărate, valoarea lor este diferită

Cum își dau seama specialiștii că pietrele sunt false?

Ovidiu: Foarte ușor. Acum specialiștii pot să știe doar uitându-se la o piatră nu doar dacă este adevărată sau nu, ci și de unde a fost luată. Și nu doar din ce țară, ci și din ce mină.  

Dar care sunt locurile din lume unde găsim cea mai bună calitatea a pietrelor?

Ovidiu: Safirele de cea mai bună calitate se găsesc în Sri Lanka. Rubinele se găsesc foarte multe în Rusia și Mozambic. La ruși nu sunt de aceeași calitate, însă sunt mai accesibile. Diamantele de Africa de Sud sunt cele mai valoare. Mai găsești și în Rusia, poate chiar la aceeași calitate, însă aici oligarhii controlează momentul în care sunt introduse în piața. Diamante mai există și în India, dar sunt de o calitate slabă și atunci dacă știi că este de acolo îl declasific puțin.

Însă, dacă sunt adevărate, pietrele cea mai sigură investiție pe termen lung

Prețurile pentru pietre sunt adesea prohibitive, dar merită?

Ovidiu: Da. Diamantele sunt cea mai sigură investiție. Dacă prețul aurului variază, la diamante este în continuă creștere. Și este complet normal pentru că resursele sunt din ce în ce mai puține și diamantele sunt foarte rare. Așa că, investiția în pietre este cea mai sigură pe termen lung.

Acest material face parte din campania de susținere a proiectului #NoiFacemUnSpital. Romanian Golf Association cu sprijinul life.ro organizează pe data de 10 decembrie RGA Gala 2018 un eveniment caritabil. Banii adunați din vânzarea biletelor și din organizarea unei licitații cu obiecte ale unor sportivi celebri vor fi donați Bursei de Fericire. Sarto susține campania #NoiFacemUnSpital.

Donează și tu pe Bursadefericire.ro, banii tăi înseamnă șanse la viață pentru copiii diagnosticați cu cancer!

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora