Parfumuri orientale: Tradiție milenară și artă contemporană - LIFE.ro
Mergi la conținut

Parfumuri orientale: Tradiție milenară și artă contemporană

Primele esențe de parfumuri din lume au fost obținute în jurul anului 3200 î.Hr. în Mesopotamia. Parfumuri orientale: istorie și ritualuri.
Share this article

Încă din anul 3200 î.Hr., lumea orientală s-a distins ca un etalon al artei parfumeriei, cu o tradiție care se întinde până în zilele noastre. În Emiratele Arabe Unite și în țările vecine, parfumurile sunt o parte esențială a vieții cotidiene, oamenii achiziționând în medie un parfum la fiecare două luni. Această practică nu este doar un obicei modern, ci un ritual adânc înrădăcinat în istorie.

Parfumuri orientale: istoria lor în orientul mijlociu

Primele esențe de parfumuri din lume au fost obținute în jurul anului 3200 î.Hr. în Mesopotamia. Aici, metodele inovatoare de distilare și utilizarea solvenților au deschis calea către un proces revoluționar în crearea parfumurilor. Inițial, aceste esențe parfumate erau folosite în ritualuri religioase, fiind oferite zeilor la diferite ore ale zilei: rășină dimineața, smirnă la amiază și kyphi seara, o formulă sacră ce includea miere, iasomie, trandafir, vin și tămâie.

Comerțul din bazinul mediteranean a facilitat schimburile culturale și comerciale, introducând parfumurile arabesti în rutina zilnică de igienă și îngrijire a oamenilor. În timp ce romanii au descoperit arta parfumeriei abia în secolul 1 d.Hr., lumea arabă își atingea apogeul cultural. În secolul al XIV-lea, a fost produs primul alcoolat de rozmarin – Eau de la Reine de Hongrie, creat pentru Elisabeta de Polonia, soția regelui Ungariei.

Ritualul parfumării personale

Ritualul de parfumare personală, păstrat cu sfințenie până în zilele noastre, este un element central în rutina de îngrijire a oamenilor din Orient. Parfumurile, inclusiv cele cu esențe florale îndrăznețe și oud profund și senzual, sunt adesea considerate unisex și sunt utilizate în diverse formate și stiluri, cel mai adesea stratificate. Această practică, cunoscută azi sub numele de „layering”, implică aplicarea succesivă a diferitelor produse parfumate.

Începând cu parfumarea hainelor cu ape parfumate pe bază de mosc, urmată de aplicarea esențelor uleioase pe anumite zone ale corpului, ritualul continuă cu pulverizarea apei de parfum, ales în funcție de specificul zilei și dispoziția personală. În final, bakhoor-ul, bucațele de lemn impregnate cu uleiuri parfumate, este aprins, iar fumul său este direcționat spre haine și păr, completând întregul mix olfactiv.

Parfumuri orientale contemporane: Maison Asrar

În Dubai, Maison Asrar duce mai departe această tradiție, combinând esențele orientale tradiționale cu note occidentale pentru a crea parfumuri care sunt atât familiare, cât și surprinzătoare. Fiecare parfum este o declarație de forță și frumusețe, invitând purtătorul într-o călătorie senzorială unică. Maison Asrar este mai mult decât o casă de parfumuri; este un curator al emoțiilor și un ghid în explorarea sinelui.

Printre colecțiile disponibile și în România se numără Bloom, Royal, Hamsat, Velvet, Kiss My Lips, Emessa, Vogue și Icon, fiecare oferind o experiență olfactivă distinctă și captivantă. Într-o lume în care parfumul nu mai este doar o esență, ci o declarație de identitate, Maison Asrar deschide porțile către un sanctuar al miresmelor orientale, oferind fiecărei persoane posibilitatea de a purta un parfum cu adevărat unic.

Parfumul oriental, cu istoria sa milenară și complexitatea sa senzorială, rămâne un simbol al rafinamentului și al eleganței, o punte între trecut și prezent, între tradiție și inovație.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora