Căutare

Share this article

Expoziţia de pictură şi desen „Partituri”, semnată de Vladimir Şetran se vernisează pe 4 aprilie, de la ora 18:00, în sala Mediateca a UNMB (Ştirbei Voda 131). Este o expoziţie realizată de Universitatea Naţională de Arte Bucureşti în parteneriat cu galeria AnnArt care are loc în cadrul Festivalului UNMB – „Chei”.  

Titlul expoziţiei nu este deloc întâmplător. Iar motivaţia din spatele său este pe de o parte uşor de intuit, dar este surprinzătoare, în acelaşi timp. Da, este vorba despre nişte partituri, dar explicaţia este legată de o întâmplare din viaţa artistului. În iarna lui 2016, Vladimir Şetran a găsit un vraf de partituri aruncate într-o pubelă de lângă atelierul său de pe strada Pangratti. A fost tulburat de destinul lor „muritor” şi inspirat să le ofere o nouă rundă de viaţă, transformând-le, prin fotografiere, colaj şi intervenţie de pictură, în seria de lucrări care astăzi sunt expuse în noul spaţiu al Universităţii Naţionale de Muzică. Este un proiect care vorbeşte despre dialogul şi întâlnirea profundă între artele contemporane.

Artistul Vladimir Şetran este unul dintre primii şi cei mai influenţi profesori ai design-ului românesc. Are o operă impresionantă, construită pe parcursul a peste jumătate de secol: pictură figurativă şi abstractă de mare forţă, desen şi grafică – în reprezentări hedoniste dar şi auster-reflexive ale lumii. Sunt celebre seriile sale de Nuduri, expuse în pomii în floare ai livezii sale din satul Scorţeni, sau cele Fără titlu, lucrări în care petele intense de culoare alunecă pe pânză ca o lavă primordială, sau nu mai puţin impresionantele sale Fructe şi legume, devenite, prin ludicul şi minuţia desenului, personaje  de antologie estetică.

Şetran are în palmares expoziţii în România şi în străinătate – de la Paris la Praga, de la Moscova la Viena şi Ulan Bator, cu o răsunătoare participare în 1971 la Festivalul Internaţional de la Edinburgh. Lucrările sale se găsesc în colecţii private în România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Din 2011 este reprezentat de galeria AnnArt, unde a avut 6 participări în expoziţii de grup şi 6 expoziţii personale de anvergură (Sânzieneîn 2012, apoi sezonul Şetran: Jurnal deschisîn 2013, Fără titlu, Etcetera în 2014 – 2015 şi Cahiers du Cinemaîn 2016).

Expoziţia Vladimir Şetran: Partituri, din sala Mediateca a UNMB (Conservator) este deschisă publicului în perioada 4 aprilie – 4 iunie 2017, între orele 10:00 – 18:00. Detalii pe www.annartgallery.ro şi www.unmb.ro

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO