Patru metode alternative de spălare a părului - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Spălatul părului este o procedură destul de clară, nu? Dar dacă ţi-aş spune că există cel puţin patru metode prin care îţi poţi curăţa podoaba capilară, diferite de ritualul clasic? În blogosfera din întreaga lume au apărut fel şi fel de tehnici, mai mult, există chiar ideea că îţi degradezi părul de fiecare dată când îl speli, mai ales dacă utilizezi produse care fac spumă. Eu am încercat toate  metodele expuse mai jos şi am găsit cea mai bună variantă pentru părul meu, aşa că te pot ghida, astfel încât să decizi care este cea mai bună abordare.

Cu sau fără sulfaţi (SLS/SLES)?

În 1999, a început să circule pe internet o scrisoare în care se afirma că există o legătură între prezenţa ingredientelor numite SLS (sodium lauryl sulfate) şi SLES (sodium laureth sulfate) în produsele cosmetice şi cancer. Organizaţia „The American Cancer Society“ a confirmat că aceste zvonuri sunt nefondate şi că nu există un studiu care să ateste acest lucru. Deşi asta se întâmpla acum mai bine de 18 ani, chiar şi în prezent multe companii cosmetice aleg să elimine aceste ingrediente din şampoane. Sulfaţii sunt agenţi de curăţare, dar sodium lauryl sulfate (SLS) poate cauza reacţii alergice dacă este prezent într-o cantitate mare în produsul cosmetic, în timp ce sodium laureth sulfate (SLES) este considerat mai blând. Fiindcă tehnologia avansată a facilitat apariţia produselor fără suflaţi, poţi căuta şampoanele cu inscripţia SLS/SLES FREE, mai ales dacă ştii că ai pielea sensibilă şi/sau reactivă.

Spălarea părului cu balsam

Această metodă se mai numeşte şi Cowashing şi presupune să-ţi speli părul doar cu balsam. Cele care au încercat acest procedeu se împart în două tabere: fie au fost foarte mulţumite de rezultat, fie au promis că nu vor mai încerca aşa ceva vreodată. Eu mă încadrez în a doua categorie. Am părul mixt, adică uscat pe lungime dar cu exces de sebum la rădăcină. Îmi spăl părul odată la trei zile şi nu prea am fost încântată de această metodă. Mi se pare că încarcă părul în timp, acesta devenind tern şi lipsit de vitalitate. Poate fi însă o metodă bună dacă obişnuieşti să-ţi speli părul foarte des, la două zile sau chiar zilnic. În loc să foloseşti de fiecare dată şampon, poţi utiliza doar balsam, din când in când. Până nu încerci, nu poţi şti cum va reacţiona părul tău.

Metoda inversată

Această metodă constă în aplicarea unui balsam sau a unui mix de uleiuri vegetale pe părul uscat, înainte de şamponare, protejând astfel scalpul de ingredientele cu potenţial efect iritant, precum agenţii de curăţare din şampon. Este o metodă potrivită părului blond, persoanelor care poartă extensii sau celor care au părul creţ. Eu am încercat-o şi mi-a plăcut, doar că după şamponare am uscat părul cu prosopul şi am folosit un serum hidratant, pentru protejarea şi netezirea cuticulei firului de păr.

Foto: iStock

Şamponul uscat

Este un produs sub formă de spray, cu textură pudrată, care nu necesită clătire. Acesta reduce aspectul gras al părului prin absorbţia sebumului, însă nu îndepărtează impurităţile, aşadar ar trebui folosit ocazional. Este o soluţie la îndemână şi foarte rapidă atunci când vrei ca părul tău să arate bine dar nu ai timp să te speli pe cap. Eu îl folosesc mereu când sunt în criză de timp. Îl pulverizez la rădăcină, de la aproximativ 20 de cm distanţă, las să acţioneze 5 minute apoi pieptăn bine părul. Este important să-l aplici de la distanţă şi să nu exagerezi, dacă foloseşti o cantitate prea mare părul va arăta prea încărcat şi va deveni greu de pieptănat.

Adio, şampon

Deşi eu consider şamponul ca fiind indispensabil, există persoane care au renunţat complet la el, în favoarea unor produse 100% naturale. Există mai multe reţete, de la apă simplă până la un mix de uleiuri vegetale sau unul de apă şi bicarbonat de sodiu care pot fi folosite pentru spălarea părului. Le-am încercat pe toate şi nu pot să spun că am fost extrem de încântată de rezultat. Cel mai mult mi-a plăcut săpunul de Alep, care conţine ulei de măsline şi ulei de dafin, însă are şi ceva agenţi de curăţare în compoziţie, aşa că s-ar încadra undeva la mijloc. Pentru mine (şi părul meu), un lucru e cert… produsul de curăţare trebuie să facă spumă, să înlăture impurităţile şi să aibă un parfum discret dar plăcut.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO