„Pentru copii, numele personajelor, cântecelele sunt foarte importante, îşi doresc să le regăsească şi în vacanţă. Aşa s-a născut Baby Land”, Ciprian Constantinescu, hotelier din sudul litoralului - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cu toţii mergem vara la mare. Destinaţia pe care ne-o alegem depinde mult de recomandările celorlalţi, de calitatea serviciilor şi de preţ. Deşi se spune că toată acţiunea de pe litoral se întâmplă la Mamaia sau la Vama Veche, dacă faci o plimbare în sezon prin staţiunile din sudul litoralului, vei constata că sunt pline. Acestea au fost şi au rămas staţiunile familiilor, ale celor care vin cu copiii la mare. Printre primii care au înţeles acest lucru şi l-a speculat într-un sens extrem de pozitiv se află Ciprian Constantinescu, hotelier dintotdeuna. Deţine hotelul Delta din statiunea Jupiter şi administreaza şi hotelul California din aceeaşi zonă, ambele sub aceeaşi pălărie, CoHotels. A înţeles că publicul său îl reprezintă familiile cu copii şi a creat oferte imbatabile astfel încât să-şi atragă acest segment de clienţi. A fost printre primii care au oferit cazare şi masă gratuită pentru copii la pachet cu un program de distractie divers. A construit un imens loc de joacă pentru cei mici, numit Baby Land, unde în fiecare seară vin sute de copii. Aceştia se bucură atât de imensele saltele gonflabile şi tobogane, de personajele din piesele de teatru jucate special pentru ei, de diferitele cursuri de dans, actorie sau dezvoltare personală, cât şi de petrecerile zgomotoase şi atractive. Copiii cazaţi în hotelurile lui au acces gratuit în acest loc, iar părinţii pot avea câteva ore de linişte, căci animatorii şi personalul angajat se ocupă foarte bine de cei mici. Şi nu s-a oprit aici. A restaurat Teatrul de vară din Jupiter, oferindu-le un plus de divertisment turiştilor săi prin programul special conceput „SpectacALL Inclusive”. Acesta pune la dispoziţie o stagiune plină de evenimente culturale (concerte cu trupe şi solişti consacraţi, piese de teatru pentru părinţi şi piese de teatru şi spectacole pentru copii). Programul de entertainment este continuat în restaurantele hotelurilor lui, mereu pline, atât datorită calităţii mâncării, cât şi a calităţii spectacolelor live de muzică şi dans.

Anul viitor va mai inaugura un hotel, de această dată unul premium, cu o calitate superioară a serviciilor. Va fi un hotel de 4 stele all inclusive, căci se pare că există o cerere mare pentru acest tip de servicii şi, dacă „totul merge bine”, sudul litoralului va avea şi un mare aqua park.

Iată o discuţie cu cărţile pe masă, un interviu despre ce înseamnă turismul pe litoralul românesc şi cum poate fi el îmbunătăţit, cu Ciprian Constantinescu. 

Mai are vreo şansă turismul românesc în faţa celui bulgăresc?

Da. Da, dar…

Dar când?

Atâta timp cât există investitori dornici să îşi plaseze investiţiile în infrastructură hotelieră pe litoralul românesc, şanse există. Nu ştim viteza cu care se va întâmpla schimbarea, dar investitori dornici să facă lucrul acesta, există.

Se spune că dacă nu e Mamaia sau Vama Veche, parcă nimic altceva nu e. Deşi staţiunile par pline.

Eu cred că fiecare zonă şi-a identificat segmentul de clientelă căruia i se adresează şi are grijă de el aşa cum se pricepe.

Sudul litoralului vi se pare că arată bine?

Nu. Mi se pare că arată prost.

De cât timp vă ocupaţi de turism?

 Din 1982…

Şi ce aţi făcut înainte de revoluţie?

Acelaşi lucru, aici şi în afară. M-am întors după un număr de ani în ţară şi am încercat să aplic ce am învăţat în alte părţi.

Pare că reuşiţi…

Da, dar ca si cum as merge cu nişte bile mari de plumb atârnate de picioare.

Cine vi le pune?

Tot ceea ce ne înconjoară.

Sistemul?

Nu există un sistem. Sistemul suntem noi. Există nişte oameni. Sistemul e compus din oameni. Sistemul poate fi modificat, îmbunătăţit. Sistemul este o organizare, un fel de organizare. Acum, felul cum suntem organizaţi, cât de bine sau cât de prost, ţine de oameni, nu de sistem. Sistemul suportă orice fel de schimbare. Felul de a te organiza, până la urmă stă în mâna fiecăruia. De ce astăzi anumite unităţi hoteliere din turismul despre care mă întrebaţi dacă mai are vreo şansă, sunt pline şi pline de oameni mulţumiţi? Pentru că le place, altfel nu ar mai veni, ne-ar şterge de pe lista de opţiuni şi s-ar duce în altă parte. Au de unde să aleagă.

Altminteri, noi în dimensiuni mici, ne putem organiza. Când extrapolăm, nu ne mai putem organiza. Nu suntem noi cei care organizăm în altă dimensiune, ci alţi oameni. Despre oamenii aceia vorbim. Cum să dregem lucrurile dacă, vă dau un exemplu, anul trecut, tot sezonul, miile de copii care au trecut prin aceste unităţi din Jupiter s-au plimbat cu părinţii lor printr-o beznă totală într-o staţiune turistică de interes naţional?

Adică nu era lumină pe stradă?

Nu.

O fi scumpă?

Nu, nu e scumpă. Pur şi simplu oamenii care s-au ocupat de acest capitol au neglijat complet această necesitate de a schimba nişte becuri sau de a repara nişte cabluri. Şi anul acesta am fi avut aceeaşi situaţie dacă nu se găsea cineva milostiv (în nici un caz cei care trebuiau să facă asta), care sa le schimbe sau repare.

Mă întrebaţi de şanse. Există şanse. La un moment dat aceste şanse am crezut că se materializează mult mai repede şi devin o realitate (nu doar o speranţă), prin înfiinţarea organizatiilor de management al destinaţiei (OMD).

Prin alte ţări aceste OMD-uri funcţionează foarte bine. Ele au fost create tocmai din necesitatea de a exista o interacţiune mai pronunţată între autorităţile locale, autorităţile centrale şi companiile care îşi desfăzoară activitatea în destinaţii turistice.

Ar trebui să sprijine cumva turismul?

Da, în toate destinaţiile. Dacă aceste organizaţii se vor înfiinţa în toate regiunile ţării, şi acesta este planul – nu ştiu dacă îl va mai continua actuala guvernare – ar trebui să sprijine turismul din toate destinaţiile.

Hotelul dumneavoastră este mereu plin. Cum aşa?

Dar nu e vreo fericire să fii „chior în ţara orbilor”. Nu e fericire deloc pentru că ne luptăm din greu. Azi am primit o amendă, nu eu direct, ci un responsabil al uneia dintre bucătării. Pentru că în bucătăria respectivă, domnul care a fost în control a remarcat o pată de rugină pe piciorul unei mese şi nu trebuia să fie acolo. Nu-ţi imagina că au constatat cine ştie ce nebunie. Am primit amenda. O vom plăti. În acelaşi timp, vis-a-vis , există nişte terase pe trotuar. Nici una nu are grup sanitar. Oamenii mănâncă la masă cu tacâmuri. De ce? De ce nimeni nu spune nimic? De ce nimeni nu sesizează nimic. Atunci, de ce noi avem hotelurile pline şi alţii le au mai pe jumătate. E o chestiune de organizare internă. Fiecare se organizează cum crede de cuviinţă. Problema e că noi nu putem să mergem mai departe, pentru că nu există această coeziune între noi şi celelalte autorităţi. Autorităţile sunt ori surde, ori mutilate, pentru că nu văd decât cu ochiul cu care ar trebui să nu vadă. Nu văd cu ambii ochi. Celălalt ochi e închis. Asistăm la nişte scenete terifiante în fiecare zi.

Dar acum avem un prim-ministru care a fost ministrul turismului şi care se spune că ar fi vrut să facă ceva…

Da. Am colaborat cu domnul Tudose bine, principial. Ceea ce se exprimă la nivelul autorităţilor centrale şi locale nu este niciodată de rău augur. Ceea ce se promite, e intotdeuna frumos, evident. Iar dacă dânsul ar continua acest concept de creare a OMD-urilor unde, esenţial este că decizia va fi preponderent a privatului, atunci totul ar fi minunat.

Decizia referitoare la ce?

Decizia referitoare la managementul destinaţiei. Dacă vom considera un areal ca pe o destinaţie turistică, respectiv, această zonă de sud a litoralului, vom putea lua multe decizii.

Daţi-mi un exemplu. Ce aţi vrea să decideţi acum privat şi nu puteţi?

Pai în primul rând să avem lumină. Suntem în 2017 şi în foarte multe state mult mai înapoiate decât noi, tot iluminatul stradal e cu led. Noi suntem în continuare la vapori cu mercur, dar şi chiar şi aşa tot fără lumină. Apoi, cum ne îngrijim de spaţiile verzi, de copacii de pe marginea străzilor care au crescut pe carosabil şi care provoacă accidente, de nişte guri de canal neacoperite în care oamenii îşi rup picioarele în anul 2017, într-o staţiune turistică de interes naţional.Toate acestea înseamnă să ne îngrijim în fiecare săptămână de câţiva zeci de mii de oameni. Într-un sezon vorbim de multe sute de mii de turişti. Aceştia vin aici în concediu, în vacanţă, ca să meargă la plajă sau la plimbare pe un trotuar invadat de crengi pe care nu le taie nimeni. E doar o chestiune de organizare. Eu aş decide că organizaţia respectivă (OMD), după ce a luat o hotărâre, să o respecte întocmai. Dacă vom reuşi să ajungem la performanţa de a ne organiza în acest format, probabil că se vor întâmpla lucruri foarte bune, foarte repede. Dacă însă, deciziile vor trece tot prin hotarârile de consiliu local, OMD-ul va fi impotent din start şi mai bine nu-l mai facem. Peste tot unde OMD-urile funcţionează, primăriile au o decizie de vot de 25%, circa. Au rolul de a colecta taxele, dar când vine vorba de a le cheltui, e nevoie de OMD care decide care sunt priorităţile si la ce preţuri se fac prestaţiile de servicii externalizate. Noi, hotelierii, am propus să facem aceste munci cu oamenii noştri care iarna nu sunt foarte încărcaţi şi carora le plătim salarii pentru a nu-i pierde. În fiecare hotel ar exista 10-15 oameni cu care să se facă aceste lucrări.

Unde aţi lucrat înainte? Pare că aveţi un stil nemţesc.

Nu, am lucrat doar în Italia şi doar la Roma.

Aţi fost primii care aţi oferit acest serviciu de cazare şi masă gratuite pentru copii. Mai e cineva care face asta?

Cred că am fost primii, dar nu cred că suntem singurii. Continuăm să  susţinem această idee.

Ajută la business?

Sigur, sau cel puţin la notorietate.

Bani nu aduce?

Nu, intră la capitolul cheltuieli.

Aţi fost printre primii care aţi creat conceptul de vacanţă pentru familiile cu copii datorită acestui Baby Land. Plus Teatrul de vară…

Baby Land e gândit şi organizat în aşa fel încât să fie suficient de încăpător pentru turiştii cazaţi la noi. Am completat şi cu Teatrul de vară la care turiştii noştri au acces gratuit. Şi merg oamenii pentru că susţinem financiar direct o calitate bună a spectacolelor şi este singurul loc din Jupiter unde se întâmplă ceva. În afară de concertul Europa FM şi un circ pe la Venus, nu prea e nimic de făcut.

Am văzut că băgaţi mulţi bani în entertainment…

Da, ne dorim ca oamenii să fie fericiţi. Distracţia trebuie să o susţinem…

Cum v-a venit ideea acestui Baby Land?

E un proiect făcut cu oameni. Ideile ne-au venit văzând şi făcând, dar ideea principală mi-a dat-o copilul meu. Fiind foarte mic, la sfârşit de sezon, în vacanţă pe aici pe aproape, pe unde a mai rămas puţin soare şi apă caldă, prin Grecia, prin Turcia, am descoperit că nu s-a simţit bine pentru că era prea mic pentru a înţelege o limbă străină. Pentru copii numele personajelor, subtilităţile vorbelor, cântecelele sunt foarte importante; îşi doresc să le regăsească şi în vacanţă. După ce mai cresc apreciază mai mult un aqua park decât un animator. Dar până să ajungă acolo, au nevoie să audă limba lor. Animatorii din afară au o interactivitate extrem de simplistă tocmai din cauza barierei lingvistice. Am observat acelaşi inconvenient şi la copiii prietenilor mei .

Aici se simt în siguranţă şi părinţii şi copiii. În plus, noi punem foarte mare accent pe calitatea produselor, pe sursele din care ne aprovizionăm, pe curăţenie. Nu am avut incidente şi sperăm să o ţinem aşa. Nu folosim nici un fel de aditivi, de foarte mulţi ani; la noi nu există marfă expirată, perisată.

Ce faceţi din octombrie până în aprilie? Nu vă plictisiţi?

Pai, reparăm ce s-a stricat.

Nu, cu viaţa personală, mă refeream?

Locuim în Bucureşti şi da, iarna acord mai mult timp familiei mele, decât vara. Mergem şi în vacanţă, de obicei înainte să înceapă şcoala. Şi mai avem o „vacanţă de vară”, iarna. Dar, cel puţin 2-3 zile pe săptămână, iarna, mi le petrec aici.

Ce zice băiatul dumneavoastra despre faptul că tatăl lui are hotel la mare şi el îşi petrece toată vacanţa aici? E un vis pentru orice copil…

Nu e foarte fericit. E fericit că ne vedem dimineaţa şi seara, dar nu e fericit pentru că toată ziua nu stau cu el.

Ce alte hobby-uri, pasiuni aveţi?

Sport. Joc tenis, înot şi … Tudor (n.r. băieţelul). Mai există şi fata mea cea mare care a venit lângă mine şi vrea să continue acest business.

Aud că veţi deschide un al treilea hotel. Ce-mi spuneţi despre el?

O să fie un hotel „Premium”, 4 stele, all inclusive. Este pe plajă, în Jupiter şi va fi gata sezonul viitor, sperăm noi.

L-aţi renovat?

Exista doar clădirea hotelului. Era clasificat la o stea sau două. Îi vom construi restaurant, două piscine, un spa, o recepţie nouă şi o parcare dimensionată pentru capacitatea hotelului.

Avem public pentru aşa ceva, pentru nişte servicii care bănuiesc că vor fi mai scumpe?

Da, avem. Sunt convins, pentru că avem foarte mulţi clienţi la cele două hoteluri existente care îşi doresc nişte servicii superioare de cazare, o poziţie mai bună, un spa mai elaborat.

Cum se va numi hotelul?

Încă nu ştim.

E o investiţie mare, bănuiesc…

E o investiţie mare. O ruină şi un teren au costat 1,2 milioane de euro, în condiţiile în care nu ne putem încadra în categoria dorită doar cu acest teren. Şi trebuie să mai achiziţionăm extra. Ne-am propus să obţinem şi o finanţare pe fonduri europene, dar ni s-a stins speranţa. Cred că întreaga investiţie va fi de aproximativ 5 milioane de euro. Sperăm să fie o investiţie bună. Avem certitudinea că hotelul va fi plin de la început , datorită faptului că azi avem foarte mulţi clienţi pe care îi refuzăm din lipsă de disponibilitate.

Marea e o pasiune? De ce nu aveţi un hotel şi la munte?

Îmi place mai mult marea.

După acet hotel de 4 stele all inclusive mai faceţi ceva?

Da, un aqua park. Prin zonă. Încercăm să fie gata la anul să fie o surpriză deosebită pentru 2018 .

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora