Perseidele ajung la apogeu în această noapte - LIFE.ro
Mergi la conținut

Perseidele ajung la apogeu în această noapte

Share this article

În această noapte, cei care se vor afla în locuri cu mai puţină lumină artificială, vor putea urmări un fenomen astronomic spectaculos: curentul de meteori Perseide, care înregistrează la noapte un maxim, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, citat de News.ro.

Curentul de meteori Perseide apare ca de obicei, în luna august. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi care se manifestă în fiecare an. Perseidele sunt cunoscute pentru că se manifestă într-o perioadă a  concediilor şi a vacanţelor, în care oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea, potrivit site-ului instituţiei.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă cu un diametru de sub 1 milimetru care se aprinde când intră în atmosfera Pamantului. Pentru o fracţiune de secundă, acest fenomen, denumit de astronomi „meteor”, este vizibil de la sol. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar rocile din spaţiu care cad uneori pe Pământ se numesc „meteoriţi”, precizează astro-urseanu.ro, citat de News.ro.

Toate aceste particule de praf provin din cometa Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează, iar praful cosmic prins în nucleul ei îngheţat este eliberat în spaţiu.

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ şi un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare, precizează site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Pentru Perseide, perioada de activitate din 2016 este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Maximul curentului se va produce în noaptea de 12 spre 13 august, potrivit specialiştilor.

În România, din păcate, acel maxim se va produce pe 12 august între orele 15.00 şi 18.30 şi nu va putea fi văzut de pe teritoriul ţării noastre. Totuşi, pasionaţii de astronomie pot observa la noapte panta descendentă a maximului.

Cea mai bună perioadă de observare este cuprinsă între miezul nopţii şi până la sosirea dimineţii. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Luna se va afla într-o fază care nu va deranja observaţiile, în prima jumătate a nopţii.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Astfel, din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte. Este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea până la 100 de meteori pe oră. Cei ce observă fenomenul din oraşe vor putea să vadă 10-20 de meteori pe oră, precizează astro-urseanu.ro.

În timpul unei ”ploi de stele”, un alt fenomen astronomic, se pot observa câteva mii de meteori pe oră, însă astfel de evenimente sunt foarte rare.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora