Personalităţi care au înfiinţat şcoli pentru copii - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Educaţia îţi schimbă viaţa iar cei care au parte de educaţie ştiu că cele patru cuvinte nu definesc o banală propoziţie ci o realitate de care se bucură milioane de oameni de pe Pământ, dar de care habar nu au alte câteva milioane. Anul trecut, Business Magazin publica o statistică conform căreia 350 de milioane de copii din întreaga lume nu au acces la educaţie.

Sunt nenumărate cauzele pentru care aceşti copii nu ajung să frecventeze o şcoală şi, prin urmare, nici să cunoască însemnătatea propoziţiei ”educaâia îţi schimbă viaţa”, însă cele mai frecvente sunt sărăcia, abandonul, imigraţia. Ei sunt copiii invizibili ai Planetei de care nu ştie nimeni. Sau aproape nimeni pentru că, din fericire, există oameni care aleg să-i vadă, să-i asculte, săi creacă, să-i înveţe. Din această categorie fac parte şi multe personalităşi din lumea sportului, a muzicii sau a filmului care au decis să investească o parte din câştigurile lor în contruirea de şcoli. Shakira, Oprah Winfrey, Andre Agassi, Serea Williams, Angelina Jolie sau Madonna sunt câteva exemple.

Foto: Hepta

Shakira şi-a luat demult rolul de ambasador al educaţiei, aceasta deschizând până acum nu mai puţin de opt şcoli în ţara natală, ultima fiind cea din oraşul în care s-a născut, Barranquilla (Colombia). Şcolile înfiinţate d eartistă, care a făcut şi lobby liderilor latino-americani pentru a sprijini educaţia timpurie a copiilor, servesc în mare parte copiilor nevoiaşi din comunităşi dezavantajate. „Vreau să demonstrez … cum putem schimba viaţa nu numai a copiilor care vin la şcoală, dar şi a familiilor lor. Întreaga comunitate poate fi transformată atunci când aveţi o şcoală care funcţionează corect „, declara ea, la un moment dat, pentru revista muzicală Billboard.

Foto: Hepta

Andre Agassi, marele campion de la Grand Slam din anii 1990, şi-a lăsat amprenta, nu doar în lumea sportului, ci şi în cea a educaţiei. Sportivul, în vârstă astăzi de 48 de ani, care a câştigat de opt ori Grand Slam-ul şi care este căsătorit cu o altă legendă a tenisului, Steffi Graf, a înfiinţat nu mai puţin de 69 de şcoli până acum. Acesta a închieiat un parteneriat cu Canyon Capital Realty Advisors LLC pentru a crea Canyon-Agassi Charter School Facilities Fund, un fond destinat investiţiei în şcoli charter, atât de populare în America.

Foto: Hepta

Oprah Winfrey a deschis Academia de Leadership pentru fete în Africa de Sud, în 2007. În timp ce şcoala a suferit din cauza controversei sale – un angajat al şcolii a fost acuzat că abuza sexual mai mulţi studenţi – este încă în plină desfăşurare. Mogulul mass-media a donat, de asemenea, foarte mult şcolilor charter americane. În 2010, ea a acordat 6 milioane de dolari şcolilor charter din toată ţara.

Foto: Hepta

Angelina Jolie, cunoscută pentru multele sale proiecte umanitare, a deschis în 2013 o şcoală de fete în Afganistan, într-o zonă situată chiar în afara Kabulului într-o regiune cunoscută pentru rezistenţa la educaţie pentru fete (satul fără nume are o populaţie ridicată de refugiaţi datorită luptelor continue din zonă). Finanţată din încasările rezulatte din vânzarea de bijuterii a colecţiei ”Style of Jolie”, şcoala din Afganistan nu este singura pe care Jolie (ambasador UNHCR – The UN Refugee Agency) o deschide, aceasta intenţionând să mai deschidă şi altele.

Foto: Hepta

Serena Williams, jucătoarea de tenis care a câştigat 21 de titluri de Grand Slam, şi-a artătat şi ea grija pentru copiii defavorizaţi în repetate rânduri, alegănd, ca şi cei de mai sus, să investească în construirea de şcoli pentru copiii dezavantajaţi. În 2008, superstarul a fondat
The Serena Williams Secondary School în Kenya, pe care a finanţat-o cu bani proveniţi din Fundaţia Serena Williams. În 2016, a pus bazele, în parteneriat cu Helping Hands Jamaica, a instituţiei de învăţământ Salt Marsh Primary School, din Jamaica. La ambele şcoli, copiii învaţă gratuit.

Foto: Hepta

Madonna. În 2013, Madonna a deschis mai multe şcoli comunitare în Malawi. Potrivit Associated Press, şcolile ei au oferit clase pentru mii de studenţi care au învăţat anterior în aer liber. „Îmi place Malawi, mă angajez să ajuţi să pună capăt sărăciei„, spunea ea pe-atunci.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO