fbpx

Căutare

Share this article

Cercetătorii japonezi au realizat o „piele electronică” ce poate măsura şi afişa semnele vitale (pulsul, de exemplu) în timp real. Pielea elastică realizată de japonezi include un afişaj LED 16×24 şi este concepută pentru a îmbunătăţi sistemul de sănătate.

Cercetători în inginerie de la Universitatea din Tokyo au dezvoltat acest ti de afişaj ultrasubţire care se lipeşte de piele. Realizatorii „pielii electronice” susţin că folia de cauciuc va rezista o săptămână lipită de pielea „pacientului”, fără a provoca inflamaţii.

Afişajul este conectat wireless la un electrocardiograf care poate monitoriza în timp real bătăile inimii celui ce foloseşte acest sistem inovator. Semnele vitale ale pacientului pot fi trimise apoi către un cloud sau către un dispozitiv medical la care are acces medicul curant.

Noul dispozitiv medical este menit să vină în ajutorul sistemelor de sănătate publică, mai ales în cazul medicinei la domiciliu. În societăţile în curs de îmbătrânire sistemul public nu face faţă cererilor de asistenţă medicală la domiciliu, aşa că un astfel de dispozitiv ar putea facilita monitorizarea şi îngrijirea non-invazivă la domiciliu, sau – mai mult – ar putea îmbunătăţi felul în care pacienţii îşi controlează starea de sănătate, fără să fie nevoie de prezenţa medicului.

Conducătorul proiectului, profesorul Takao Someya, este de părere că această „piele electronică”, cu senzori portabili „reduce efortul pacienţilor şi al membrilor familiei care au grijă de pacient”.

Cercetătorii speră ca afişajul integrat să fie lansat pe piaţă în următorii trei ani, dar acest device inovator încă mai are nevoie de câteva upgrade-uri, mai ales în ceea ce priveşte viabilitatea structurii sale elastice. Dai Nippon Printing, o companie japoneză care colaborează la acest proiect, conduce în acest moment studii ample pentru a afla dacă tehnologia poate fi extinsă, atât pentru largul consum, cât şi în ceea ce priveşte suprafeţele pe care se poate aplica această „piele electronică”.

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO