fbpx

Căutare

Share this article

Viaţa înseamnă culoare. Un mac roşu legănat de vânt. O fundă roz în părul unei fetiţe. Un balon plutind în aer. O plajă roz. Da, există, dacă nu ştiaţi, şi plaje roz, acestea fiind chiar printre cele mai spectaculoase locuri în care te poţi simţi răsfăţat de apă, vânt şi nisip.

Există multe astfel de plaje în lume şi dacă vă întrebaţi ce anume le face să fie roz, aflaţi că acestă culoare provine, în majoritatea cazurilor, de la nişte insecte microscopice cunoscute sub numele de foraminifera, definite de o ectoplasmă, cu ajutorul căreia se ataşează de diferite corpuri şi se hrănesc, şi o cochilie de culoare roz sau roşie ce pezintă mai multe orificii.

Foraminifera se numără printre cele mai abundente organisme celulare din ocean şi joacă un rol semnificativ în mediul înconjurător. Aceste animale trăiesc în partea inferioară a recifurilor, pe fundul mării, sub roci şi în peşteri. După ce mor, valurile apei le zdrobesc corpurile şi le spală rămăşiţele de pe ţărm amestecându-le cu nisipul şi bucăţile de corali. Rozul se remarcă mai mult în nisipul umed de la marginea apei.

Plaje cu nisip roz Foto: Istock
Plaje cu nisip roz Foto: Istock

Pink Beach, Komodo National Park (Indonezia)
Aflată la vest de insula Flores, în estul insulei Nusatenggara, Insula Komodo este una dintre cele trei insule care alcătuiesc Parcul Naţional Komodo şi este cunoscută în special ca un habitat natural al dragonului Komodo (cea mai mare şopârlă vie care şi-a luat numele după cel al insulei). Aici se află şi fermecătoarea Pink Beach sau Pantai Merah, aşa cum este numită, o adevărată minune a naturii, al cărei roz este dat de micuţele foraminifera care, după ce au murit, se combină cu nisipurile albe, producând un superb roz deschis, puternic vizibil de-a lungul ţărmului. De aceea, plaja se mai numeşte şi Plaja Roşie în limba locală.

Plaje cu nisip roz Foto: Istock
Plaje cu nisip roz Foto: Istock

Budelli, Sardinia (Italia)
Budelli este un mic atol (insulă de formă inelară, alcătuită din schelete de corali şi aluviuni, în mările calde) din Italia care îşi merită din plin denumirea de ”paradis roz”. Apele turcoaz clare, vegetaţia luxuriantă, rocile purpurii fac ca această plajă să fie unică în lume graţie culorii trandafirii care o transformă  în perla arhipelagului La Maddalena (aflat între Sardinia şi Corsica). ”Este ca o femeie frumoasă pe care toată lumea o doreşte, dar nimeni nu este dispusă să o ia”, spune un turist despre această plajă de unde, până nu demult, vizitatorii luau din nisipul magic pentru a duce acasă drept suvenir. Acum, însă, turiştilor li se permite să viziteze Budelli numai pentru o zi, ulterior fiind nevoiţi să rămână pe malul Cavalieri, de cealaltă parte a plajei roz, pe care o pot însă admira în voie.

Plaje cu nisip roz Foto: Istock
Plaje cu nisip roz Foto: Istock

Laguna Balos, Creta (Grecia)
Situata in partea de nord-vest a Cretei, la aproximativ 56 de kilometri nord-vest de Chania şi la 17 kilometri nord-vest de Kissamos, plaja Balos, cunoscută şi cu numele de laguna Balos, este una dintre cele mai spectaculoase plaje din lume. Apele sale turcoaz, frumusetea naturală şi, totodată, peisajul sălbatic constrastând cu rozul pal al nisipului o fac preferata multor turişti. Nu este de mirare că Printul Charles şi Printesa Diana obişnuiau să viziteze plaja Balos cu yahtul lor privat mulţi ani la rând. Plaja Balos este, de altfel, foarte solicitată de turişti şi se numără printre cele mai fotografiate plaje din lume.

Foto: Istock

Pink Beach, Santa Cruz (Filipine)
Nisipul intens colorat în roz, datorită numărului mare de recife de coral aflate în larg, face ca Insula Santa Cruz (una dintre cele mai mici ale arhipelagului Filipinelor) să fie una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor. Filipine este o ţară cu plaje uimitoare, linia de coastă fiind una dintre cele mai lungi din lume, chiar mai lungă decât cea a Statelor Unite ale Americii. Însă Pink Beach este, de departe, una dintre cele mai speciale. Plaja este situată în strâmtoarea Basilan, chiar lângă coasta oraşulu, nuanţa superbă de roz fiind dadă de coralii roşii cunoscuţi cu numele de Tubipora musica, care se amestecă bine cu nisipul, făcând ca acesta să pară ca roz, în special în lumina naturală.

Foto: Istock

Pink Sand, Harbour Island (Bahamas)
Una dintre cele mai buine plaje din Bahamas este Pink Sand din Insula Harbour, situată de-a lungul estului Oceanului Atlantic. Nisipul roz pal se întinde pe o lungime de aproximativ trei mile şi are o lăţime de 50 până la 100 de metri, plaja fiind inclusă în 2005, într-un top al celor mai bune plaje din lume. Rozul se remarcă mai mult în nisipul umed de la marginea apei. Spre deosebire de alte părţi ale lumii, nisipul aici este întotdeauna răcoros, aşa că e o plăcere imensă să mergi cu picioarele goale. Snorkeling-ul şi înotul se pot practica în siguranţă printre recifele care se întind aici, oferind zone mari de ape relativ calme şi puţin adânci.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO