Politețea în diverse colțuri ale lumii. Unde poți râgâi pentru a face un compliment și unde poți scuipa în semn de salut? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Politețea în diverse colțuri ale lumii poate părea cel puțin ciudată dacă nu impolitețe pentru unii dintre noi, crescuți în cultura europeană, ca să nu mai vorbim de cea românească.

„Fii politicos!” este expresia cu care cei mai mulți dintre noi am crescut.

De curând am văzut împreună cu cei doi copii ai mei filmul „Indiana Jones și templul blestemat”. La un moment dat este o scenă în care, după masă, oaspeții râgâie zgomotos în semn de „săru’mâna pentru masă”. Copiii mei au râs cu gura până la urechi spunând că a fost un gest dezgustător, însă am avut grijă să le explic că în anumite culturi, râgâiala este un semn de apreciere a mâncării și nicidecum o impolitețe. Iată cum sună politețea în diverse colțuri ale lumii:

Râgâiala în semn de compliment în cultura estică

„A da drumul” unei râgâieli zgomotoase după masă reprezintă un gest extrem de necioplit în multe colțuri ale planetei. Însă, în Turcia și Arabia Saudită este pe deplin acceptat să râgâi după masă, lucru ce-i transmite bucătarului că ai mâncat destul și că te-ai bucurat de fiecare înghițitură. Ar putea fi considerat nepoliticos să nu râgâi în unele case în care gazdele au depus un efort considerabil pentru a prepara o masă gustoasă. Este unul dintre acele cazuri în care nu e nevoie să afirmi, ci să dovedești.


Citește și: Reguli de bune maniere. 20 de reguli de bun simț pe care oricine ar trebui să le respecte


Scuipă pentru a saluta în Africa sub Sahariană

Acea scenă infamă din filmul „Ace Ventura: When Nature Calls” a fost inspirată de obiceiurile tribului Maasai, din Kenya. În timp ce majoritatea culturilor consideră scuipatul foarte nepoliticos și neigienic (se pot transmite foarte ușor bolile prin scuipat), tribul Maasai îl folosește în semn de afecțiune, noroc sau salut. Ei se scuipă atunci când se întâlnesc, în semn de respect. Tatăl își va scuipa fiica în ziua nunții, în semn de noroc și prosperitate în căsnicie. Membrii tribului scuipă și un bebeluș nou născut, ca să se asigure că cel mic nu a fost blestemat. Dacă stăm bine să ne gândim și în tradiția noastră populară se scuipă: „Ptiu, scuipă-l să nu-i fie de deochi”. Sună ciudat pentru mulți, dar acceptat pentru unii dintre noi. Iar ceea ce nouă ni se pare normal, poate fi deplasat și nepoliticos pentru alte culturi.

Nu saluta cu mâna stângă în Orientul Mijlociu!

Deși majoritatea dintre noi dăm salut cu mâna dreaptă, nu va părea niciodată teribil de nepoliticos sau ofensiv dacă la un moment dat întindem mâna stângă atunci când „dăm noroc” cu cineva.

În Orientul Mijlociu însă, acest lucru reprezintă o insultă. În această cultură, mâinile au funcții specifice. Mâna dreaptă este folosită pentru a mânca, iar mâna stângă pentru a te șterge după ce folosești toaleta. Dacă știi asta, întinzând mâna stângă, oricât de curată ar fi, e ca și cum o asociezi cu acel gest. Dacă ești stângaci și călătorești în Orientul Mijlociu, ai grijă ca de fiecare dată să întinzi mâna dreaptă atunci când saluți pe cineva. Și, evident, nu mânca cu stânga, din același motiv.

Dacă lași bacșiș în Japonia, faci un gest ofensiv

În cele mai multe țări de pe planeta aceasta, bacșișul este o practică comună. În unele locuri, lași bacșiș atunci când serviciile au fost excepționale, dar în altele, cum e cazul și al României unde ospătarii trăiesc în mare parte din bacșiș, este aproape nepoliticos să nu oferi un tip.

Cu toate acestea, în Japonia, bacșișul este considerat o insultă. Prin faptul că lași bacșiș, de fapt spui: „Hei, iată niște bani în plus. Du-te să te instruiești cu ei pentru că ai nevoie”. Dacă sunt oameni care totuși nu consideră bacșișul o impolitețe, cu siguranță vor fi foarte confuzi, indiferent că vorbim de șoferi de taxi, ospătari sau oameni de serviciu.

Nu arăta niciodată talpa pantofului în cultura arabă!

Vă amintiți probabil acel incident în care a fost implicat fostul președinte George W. Bush și ziaristul Muntadar al-Zeidi, în care acesta din urmă a aruncat cu pantofii în oaspetele americance, când tocmai își terminase discursul politic. Pentru mulți dintre noi, acesta ar părea un gest nelalocul lui. Însă, în cultura arabă, este unul de mare dispreț. A arăta cuiva talpa pantofului reprezintă o insultă gravă, fie că o faci stând picior peste picior, fie că îți întinzi picioarele în fața cuiva. Pantoful este considerat murdar, mai ales talpa, motiv pentru care este obligatoriu ca atunci când intri în unele locuri să te descalți.

Soarbe și plescăie pentru a-ți arăta încântarea în China

Felurile de mâncare pe bază de paste și tăieței sunt foarte populare peste tot în lume, însă felul în care îți arăți pofta și încântarea pentru ele, variază în diferitele colțuri ale lumii. În cultura vestică, mâncăm cât mai silențios posibil. A scoate orice fel de zgomot este considerat nepoliticos față de cei din jurul nostru.

În China funcționează opusul. Dacă ești încântat de felul de mâncare cu tăieței, arăți asta sorbind. La început ți se poate părea dificil, dar dacă reușești, vei oferi un mare compliment bucătarului. A sorbi și a plescăi este echivalentul următoarelor cuvinte: „Este absolut delicios. Complimentele mele bucătarului!”.

Tu inviți, tu plătești în Ghana

Fii atent când inviți pe cineva la un pahar sau la masă atunci când ești în Ghana. Te poți trezi spunând: „Hei, ce părere aveți dacă am merge la o bere mai târziu?”. Dacă faci asta, asigură-te că ai buzunarele pline pentru că cine spune asta e ca și cum ar spune ”Hei, dau de băut la toată lumea mai târziu”. Dacă nu plătești, vei fi considerat foarte nepoliticos și s-ar putea să-ți pierzi câțiva prieteni.

Infografic cu regulile de politețe în diverse locuri ale lumii

Nu cere solnița cu sare în Egipt!

De obicei, nu prea găsești solnițe cu sare pe mesele restaurantelor din Egipt. Dacă simți nevoia să ceri sare extra, mai bine abține-te deoarece acest lucru înseamnă o insultă pentru bucătar. E ca și cum l-ai plesni în față spunându-i „această mâncare e oribilă, nu ai asezonat-o cum trebuie”.

Nu-ți turna singur în pahar în Japonia!

La noi și în multe alte țări, îți torni singur băutura atunci când îți este sete. Mai puțin doamnele deoarece este considerat manierat acel bărbat care toarnă doamnelor băutura în pahar. În Japonia, cel care își toarnă singur în pahar este considerat lacom, narcisist și chiar antisocial. Cu alte cuvinte ești foarte nepoliticos. Mai bine toarnă altora în pahare, iar ei îți vor întoarce gestul.

Întârzie ca să fii politicos în Venezuela

Pentru mine care mereu încerc să ajung la destinație cu câteva minute înainte de ora stabilită, este ceva de neconceput. A întârzia este ceva ce, personal, consider a fi un gest nepoliticos și egoist pentru că, literalmente irosești timpul celuilalt.

Acesta nu este cazul și în Venezuela. Acolo dacă apari la ora stabilită, ești considerat nerăbdător, iar dacă mergi la timp la un eveniment cu mâncare și băutură, ești etichetat drept lacom. Trebuie să-ți planifici timpul astfel încât să ajungi cu 15-20 de minute mai târziu decât ora trecută în program, bineînțeles dacă nu e vorba de o înmormântare sau un concert.

Nu aduce vin la o petrecere în Franța!

A aduce o sticlă de vin la o petrecere este considerat un gest al bunelor maniere în multe locuri, dar nu și în Franța. Franța este casa vinurilor bune, iar orice gazdă va dori să se mândrească cu propria selecție de vinuri. Dacă aduci o sticlă de vin la o petrecere, transmiți mesajul că vinul pe care îl oferă gazda nu este suficient de bun. Mai bine, aduci un buchet de flori (nu galbene deoarece acestea sugerează un partener infidel) sau ceva dulce.

Semnul „OK” nu este ok în Germania, America de Sud și Turcia

„Ce mai faci?” este întrebarea la care cel mai des se răspunde cu semnul „OK”: atingerea degetului arătător de cel mare, pentru formarea literei „O”. Cu toate acestea, în unele culturi, acest gest este semnul proastelor maniere și te poate implica într-o altercație fizică. Poate fi interpretat ca semnul ce reprezintă anusul sau ca o insultă asemănătoare celei în care arăți degetul mijlociu. În Turcia, acest semn se folosește pentru a-i spune cuiva, într-un mod agresiv, că este gay.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora