fbpx

Căutare

Share this article

Totul a început în ziua de Crăciun a anului 2008 când Erika Leonard primește cadou de la soțul ei o serie de romane americane, Twilight, de Stephanie Meyer.

Erika este producător de televiziune în Londra, iar soțul este scenarist și locuiesc, împreună cu cei doi băieți adolescenți și cu Westie, câinele lor, într-o casă edwuardiană dintr-o suburbie (nu cea mai frumoasă) a Londrei.

Twilight, cartea pe care o primește Erika, povestea de amor între Edward, un tânăr vampir și Bella, o liceană ingenuă, începe să o obsedeze pe Erika, care o citește în fiecare zi în trenul ce o ducea la muncă.

Twilight devenise deja best-seller în SUA și urma să fie ecranizată într-o serie de producții ce aveau să înregistreze recorduri mondiale de încasări.

Erika începe să rescrie povestea lui Edward și a Bellei, doar că, de data aceasta, Edward este un milionar carismatic, cu o cameră secretă și preocupări sado-masochiste, în vreme ce Bella este o tânără studentă virgină.

Scriitura simplă, erotică este postată, în august 2009, în cea mai mare comunitate de scriitori online, fanfiction.net, și se numește „Stăpânul Universului”.

Erika folosește un pseudonim, Snowqueen’s Icedragon, povestea se răspândește repede între cititori, iar popularitatea ei crește vertiginos.

Erika face o mișcare inteligentă și mută tot ce scrisese în comunitate pe propriul site, astfel încât își poate proteja drepturile de autor.

În 2011, Amanda Hayard, o cititoare înrăită a poveștii erotice creează o editură mică, (The Writers Coffee Shop) în Australia, prin care începe să o distribuie în format kindle și să publice la cerere cartea Ericăi. Volumul depășește rapid 200.000 de descărcări din online.

Între timp, autoarea și asumă un alt pseudonim, E.L. James și un alt titlu, 50 Shades Of Grey. Mai mult decât atât, Edward devine Christian Grey, iar Bella este Anastasia.

Cartea este remarcată de un editor de la Vintage Books, este publicată în aprilie 2012 și depășește repede recordul de vânzări pe care îl deținea până atunci Harry Potter.

Fenomenul ”mama porn” ajunge și în Statele Unite unde stârnește un scandal legat de expunerea unui conținut sexual explicit în spații publice, însă vânzările ignoră dezbaterile legate de moralitate, iar volumul ajunge în top cele mai vândute cărți, publicat de NY Times.

În 2012 povestea devine scenariu, iar drepturile de autor cumulate cu cele de ecranizare o transformă pe Erika (E.L. James) în cel mai bine vândut autor al anului 2013, conform Forbes, cu venituri de 95 de milioane de dolari)

Popularitatea, ca și recordurile de vânzări ale volumelor 50 Shades au atras atenția asupra zonei de fanfiction, o comunitate online de autori amatori care rescriu povești, scenarii sau personaje deja consacrate.

Fenomenul are tradiție și a început cu rescrierea lui Star Trek, în vremea în care Erika Leonard era de vârsta școlii primare.

El a căpătat amploare însă o dată cu apariția seriei Harry Potter, dar și a apariției fanfiction.net și LiveJournal, în 1998 și respectiv 1999.

În acest moment există peste 800.000 de utilizatori care au re-creat poveste a lui Potter. Iar dacă vorbim despre topuri, Twilight este al doilea subiect cel mai căutat în comunitățile fanfiction.

Încasările generate de 50 Shades of Grey au stârnit discuții în privința drepturilor de autor, popularitate și valoarea scriiturii.

Stephanie Meyer, autoarea seriei Twilight, a apreciat public trilogia semnată de E.L. James și nu a ridicat niciodată problema unor drepturi de autor asupra volumelor, chiar dacă seria 50 Shades a fost de la început promovată ca un tribut Twilight.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO